Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binası ile Sivas önemli bir sağlık yatırımına kavuştu.
Naci YILDIZ/ÖZEL HABER
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, çalışmaları hakkında Sultan Şehir Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde 100 milyon lira maliyetle Sivaslıların hizmetine sunulan Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasının özelliklerinin yanı sıra son günlerde bölgede etkisini hissettiren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile hastanenin borç durumuna ilişkin bilgiler veren Doğan, Sivaslılara daha iyi sağlık hizmet sunmak için çalıştıklarını söyledi.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasının yapımına 2017 yılında başlanıldığını hatırlatan Başhekim Doğan, süreci Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın koordinesinde hassasiyetle yürüttüklerini söyledi.
ÇEVRE İLLERDEN HASTA ALINIYOR
Toplam 305 yataklı hastanenin yenidoğan ünitesinin oldukça büyük olduğunu ifade eden Başhekim Doğan, “Tefrişatı tamamen yeni, tıbbi cihazlar da yeni. Henüz yeni açmış olmamıza rağmen Siirt’ten, Kayseri’den, Tokat’tan tedavi için yenidoğan hastası gönderildi. Şu anda onları tedavi ediyoruz. Çünkü bizde hipotermi diye bir cihaz var. Yeni aldık bu cihazı. Bu cihaz sayesinde özellikle erken doğan çocukları, beyin hasarı olma riski olan çocukları tedavi ediyoruz. Beyin hasarını önlemiş oluyoruz. Çok da başarılı sonuçlar alıyoruz” dedi.
VALİ AYHAN’DAN HASTANEYE TAM NOT
Yenidoğan ünitesinde temmuz ayının ilk haftalarında bir doktorun daha göreve başlayacağının altını çizen Doğan, “Kadrosu geldi. Hatta bir hoca ile de görüşmelere başladık. Yenidoğanda 52 yatağımız yoğun bakım seviyesinde. Çok üst seviyede. Sadece Sivas’a hitap etmeyecek. Yenidoğan ünitemiz diğer illerimize de hizmet verecek. Çok güzel bir ünite oldu. Geçtiğimiz hafta hastanemizi ziyaret eden Vali Bey de çok beğendi, memnun kaldı. Bazı şeyleri ilk defa burada gördüğünü söyledi. Bu da bizleri mutlu etti” dedi.
“KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTALIKLARI ALANINDA İDDİALIYIZ”
Hastanenin 37 bin 500 metrekarelik bir alana kurulduğunu dile getiren Doğan, “Allah zeval vermesin, devletimiz yaklaşık 85 milyon lira para harcadı. Biz de bu hastanenin içine yaklaşık 15 milyon lira hem tefrişat için hem de tıbbi cihazlar için para harcadık. Yani 100 milyon liralık bir yatırım bu. Devletimizin Sivas’a yaptığı gerçekten çok önemli bir yatırım. Biz özellikle kadın doğum ve çocuk hastalıkları alanında iddialıyız. Bu gerçekten Sivas’ı rahatlatacak bir yatırım. Hastanemiz 305 yataklı. 98 tane tek kişilik 46 tane de çift kişilik odamız var. Buna ilave olarak yaklaşık 77 tane yoğun bakım var. Bunun 52 tanesi yenidoğan için ayrılmış durumda, 14 tanesi çocuk hastalıkları için, 11 tanesi de kadın doğum için ayrılmış durumda. 18 yataklı da VIP servisimiz var. Ayrıca 18 yataklı da ‘anne oteli’ dediğimiz önemli bir servisimiz var. Bu servisin amacı da şu: Özellikle kış aylarında doğum yapmaya yakın annelerimiz 1 haftadan önce getirilecekler, otelde misafir edilecekler; doğumları yaptırılacak. Daha sonra gidemezlerse misafir edilmeye devam edecekler. Ne zaman iklim koşulları elverirse o zaman evlerine gidecekler. Ayrıca erken doğan çocukların anneleri buralarda kalacak. Anne bebek uyumunu böylece sağlamış olacağız. Anne her gün bebeğinin yanında kalmış olacak, akşam da otelinde kalacak. Bebeğini her gün görecek. Bazen biz bebeği sağlığına tam olarak kavuşsun diye 2, 3 hatta 5 ay bekletiyoruz. Bu sırada annenin sürekli gidip gelmesi çok zor olur. O nedenle süreci biraz kısaltacağız ve anneyi de otelde misafir edip bebeğinin yanında kalmasını sağlayacağız. Ayrıca bu hastanede aynı anda 50 odada muayene yapabileceğiz. Bunun yanına ek olarak 4 tane ameliyathanemiz var ama 2 tane de gerek olursa hemen ameliyathaneye çevrilecek ekstra odamız var. Yani bu hastanemizde 6 tane de ameliyathanemiz bulunuyor. Bu hastanemizde çocuk acilimiz de var. 4 tane gözlem odası var. Gerekirse bunu 30’lara kadar çıkarabiliriz. Çocuk acili de burada hizmet verecek. Çocuk travmalarına eski acilde devam edeceğiz ama onun dışındaki çocuk acillerin hepsine yeni hastanemizde bakacağız” dedi.
HASTA YATAKLARI DOĞUM YATAĞINA ÇEVRİLEBİLİYOR
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında 6 yataklı doğumhane bulunduğunun altını çizen Doğan, “Son derece konforlu. Geniş odaları bulunuyor. Anında doğum yatağına çevrilen hasta yatakları var. Hasta odasında doğumhanenin başka hiçbir bölümüne geçmeden yatak doğumhane yatağına çevrilebiliyor ve orada doğum yaptırılabiliyor. Bu hastanenin çok önemli bir özelliği de şu: Doğumhanenin, ameliyathanenin ve yenidoğan ünitesinin aynı katta olduğu nadir hastanelerden bir tanesi. Türkiye’de bu özellikte hastane çok nadirdir. Bunun avantajı şu: Çocuğun nerede doğurtulması ya da tedavi edilmesi gerekiyorsa anında yetişebilecek. Zaman kaybı önlenmiş olacak. Üçünün bir arada olduğu kat hastanesi Türkiye’de çok azdır. Bu hastane için bu önemli bir özellik” açıklamasında bulundu.
“İSTİHDAMA KATKI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ”
Başhekim Doğan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Bu hastane yeni açılan bir hastane olduğu için yeni elemanlar da gerekiyordu. Sağ olsun Rektör Hocamız bu konuyla çok uğraştı. Alim Hocamız görüşmeler yaptı, bu görüşmeler sonucunda da bize 400’e yakın sağlık kadrosu tahsis edildi. Türkiye’deki en yüksek oranlardan bir tanesi bu. Yavaş yavaş elemanlarımızı almaya başladık. Bunların yarıya yakını hemşire ama onun dışında diğer sağlık çalışanları da var. Yavaş yavaş başlıyorlar. Böylece Sivas’ta bir istihdam da sağlamış olacağız inşallah.”
ORGAN NAKLİ MERKEZİ AÇILACAK
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasının hizmete girmesiyle birlikte mevcut hastane binasında bazı birimlerin genişletilmesi için iyi bir fırsat yakaladıklarının altını çizen Doğan, “Mevcut hastanemizde boşalan yerlere yeni bazı birimler açacağız artı burada biraz sıkışık olan bölümlerimizi de rahatlatmış olacağız. Mesela organ nakli merkezi açacağız. Organ nakli merkeziyle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Sağlık Bakanlığına da müracaat ettik. Bakanlık bize randevu verdi. Gelip ruhsatname için denetleyecekler. İnşallah geçeceğiz. Hemen organ nakli merkezimizi açacağız. Diğer bir düşündüğümüz şey aslında uzun süredir Sivas’ta olması gereken ama olmayan dahiliye yoğun bakım ünitesi. Bunun da planlarını yaptık. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Nasip olursa Temmuz ayının ortalarında 10 yataklı dahiliye yoğun bakım ünitesi de açmış olacağız. Bu özellikle acilimiz başta olmak üzere yer olmama durumunda bizi rahatlatmış olacak. Bunların dışında başka polikliniklerde bazı bölümler sıkışık durumda bunları da rahatlatmış olacağız. Genetik merkezimizi büyütüp ruhsatlandıracağız inşallah. Dermatoloji bölümünde planlarımız var. Biraz daha büyütüp tanı ve güzellik merkezi de açacağız inşallah” açıklamasında bulundu.
Numune Hastanesine çocuk kardiyologu ve çocuk nörologunun geldiğini hatırlatan Doğan, “Biz gerekli görüşmeleri yaptık. Bu doktorlarımız haftada birkaç gün burada çalışacaklar” dedi.
KKKA HASTALIĞI İÇİN EK TEDBİRLER ALINDI
Koronavirüs salgını ile bölgenin korkulu rüyası haline gelen KKKA hastalığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başhekim Doğan, önemli telkinlerde bulundu. Doğan, “Türkiye’de de Sivas’ta da koronavirüse karşı büyük mücadele veriyoruz. Biz koronavirüste çok güzel bir sonuç aldık. Sivas olarak başarılı olduk ama halen bu süreç devam ediyor. Yine tedbirli olmamız gerekiyor. Özellikle maske takma, el hijyeni ve fiziksel mesafenin korunması noktasında çok dikkatli olmalıyız. Biz bir taraftan koronavirüsle uğraşırken bir taraftan da bölgemizde daha sık rastlanan KKKA hastalığı ile mücadele ediyoruz . Bu sene çok ilginç bir durum yaşanıyor. KKKA hastalığı normalde bahar aylarının sonunda ortaya çıkardı yani nisanın sonu veya mayıs gibi çıkardı ama bu sene mart ayında görmeye başladık. Tabii bu da bizi biraz endişelendirdi doğrusu. Çünkü daha önce 1 yılda toplamda ulaştığımız sayısının hemen hemen yarısına 2020 yılında şu ana kadar ulaştık. Böyle olunca da hemen buna yönelik tedbirler aldık. Enfeksiyon hastalıklarının hocalarıyla toplantı yaptık. 20 yataklı olan enfeksiyon kliniğinin yarısı bize yetiyordu ama şimdi bütün kliniği Kırım Kongo için ayırdık. Hatta gerekirse ek bir klinik daha açma kararı aldık. Şu ana kadar gerek olmadı ama olursa bunlara da hazırlıklıyız” şeklinde konuştu.
BAŞHEKİM DOĞAN’DAN SİVASLILARA KENE UYARISI
KKKA hastalığı ile mücadelede vatandaşlara da önemli görevler düştüğünü belirten Doğan, “Halkımızın bilinçli olması çok önemli. Özellikle piknik yerlerinde, bağlarda, bahçelerde çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Keneler paçadan girmeyi sevdiği için bu tip yerlerde çoraplarını pantolonlarının üzerine geçirerek hareket etsinler. Böylesi yerlerde çok bulunmamalarını ve bulunuyorlarsa da mutlaka buradan çıktıktan sonra vücutlarını kontrol etmelerini istiyoruz. Vücutlarının herhangi bir yerinde keneye rastlamışlarsa kendileri çıkarmadan mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvursunlar. Bu çok önemli. Çünkü sağlık kuruluşlarında çıkarılan kenelerde genellikle bir sıkıntı çıkmıyor. Bu yıl şu ana kadar 140’a yaklaşan hastamız var. 120’yi geçkin pozitif sayımız var ve maalesef KKKA hastalığı nedeniyle hastanemizde bu sene 8 kişiyi kaybettik” şeklinde konuştu.
“KIRIM KONGO’DA ÇOK TECRÜBELİYİZ”
Başhekim Doğan, konuşmasının devamında; “Biz Kırım Kongo’da bölge hatta Türkiye’deki en üst merkezlerden biriyiz. Çok tecrübeliyiz. Çünkü bu hastalığı rastlanıldığı günden beri tedavi ediyoruz. Bu konuda hocalarımız da hem bilimsel araştırmalar yapıyorlar hem de hastaları tedavi ediyorlar. Aşı konusunda son aşamalara geldik. Aşısı bulunduğu zaman hastalık bir nevi yok edilmiş olacak. Tedavisi yok hastalığın şu anda. Yoğun bir destek tedavisi ile bu hastalıkla mücadele ediyoruz ama bu konuda gerçekten başarılıyız. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sıkıntıdan da kurtulacağız” ifadelerine yer verdi.
HASTANE BORÇLARI HER GEÇEN YIL AZALIYOR
Hastane borçlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Doğan, “Normalde üniversite hastaneleri yoğun bir borç içerisinde. Bizim de bir miktar borcumuz var ama bu borcu çok iyi bir seviyeye indirdik. Global bütçe ile ilgili bu sene daha önceki yıllara göre çok daha güzel bir anlaşma yaptık. Daha önceki yıllarda yüzde 10 civarında bir artış öngörülüyordu ama bu sene geçen yıl ki başarımızdan dolayı Maliye Bakanlığı bizimle yüzde 30’u aşan oranda bir anlaşma yaptı. Türkiye’de hemen hemen en yüksek anlaşmayı üniversite hastanesi olarak biz yaptık. Böyle bir anlaşma yapmamız bundan sonraki dönemde kalan borçlarımızı ödememizde kolaylık sağlayacak. Zaten 2014, 2015 ve 2016’yı tamamen kapattık, 2017’yi büyük oranda kapattık. Bundan sonraki kısımda global bütçeden yaptığımız anlaşma ile gelecek para ile önümüzdeki dönemde borçlarımızı çok rahatlıkla ödeyeceğiz. 4-5 yıl içerisinde tamamen borçlarımızı kapatmış olacağız” dedi.
“GAFFARİ TUNÇ HOCAMIZDAN ÇOK MEMNUNUZ”
Konuşmasında Cumhuriyet Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Yenidoğan Ünitesi’nde görev yapan Uzman Doktor Gaffari Tunç’a da değinen Doğan, “Hocamız 2018 yılında ilimize geldi. Geldiği günden beri çok büyük emek veriyor. Gece gündüz çalışıyor. Hocamızın gelmesiyle başka illere sevkimiz azaldı, hatta başka illerden bize hastalar geliyor artık. Korona döneminde biraz ara verdik ama şimdi tekrardan başladık. Gece gündüz çalışıyor, kendisinden memnunuz” diye konuştu.
DÜNYA STANDARTLARINDA
Yenidoğan Ünitesine ilişkin bilgiler veren Uzman Doktor Gaffari Tunç ise “Eski yerimizde 35 yatakla hizmet veriyorduk. Yeni hastanede 75 yataklı bir servis. Şu anda aktif 45 yatağını kullanıyoruz. Gazi Üniversitesi’nde 20 yatak var. Yani büyük üniversitelerde bile 45 yatak bulmak çok çok zor. Aslında 30 yatak Sivas’a yeter. Geriye kalan 45 yatak çevre illere hizmet edebilecek düzeyde. Ordu, Giresun, Niğde, Siirt, Kayseri, Tokat, Yozgat’tan hasta alıyoruz. Bir de 112’nin ‘Neresi boşsa oraya götürün’ dediği durumlar oluyor. Mesela Ağrı’dan bir hasta aldık. Bacağı kopmak üzere olan bir çocuğu tedavi edip gönderdik. Türkiye’nin her yerinden hasta alabiliriz, hiç sorun yok çünkü yatağımız var. Kapasitemiz de donanımımız da yeterli. Tamer Hocamız tüm desteği verdi. Şu an hiçbir eksiğimiz kalmadı. Sivas gerçekten mükemmel bir yenidoğan servisine sahip olacak. Hastalarımızı mümkün olduğu kadar Sivas dışına çıkarmamayı planlıyoruz. Donanım olarak da dünya standartlarında bir servis şu anda” dedi.