Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Sivasta inşa edilen çok amaçlı İl Halk Kütüphanesi binası inşaatında incelemede bulundu
Sivas’a Dev Kütüphane
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Sivas’ta inşa edilen çok amaçlı İl Halk Kütüphanesi binası inşaatında incelemede bulundu
Gül, “Biz sadece kütüphane binası yapmayı düşünmedik, Sivas’ımızın marka değerine değer katacak bir bina olsun istedik. O amaçla da çok özel bir proje çizildi Aynı zamanda sanatsal faaliyetler de yapılacak. Bütün bu hizmetler binanın kütüphane olarak hizmet vermesine engel olmayacak şekilde dizayn edildi. Ses yalıtımı ve diğer hususlar ona göre projelendirildi” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Sivas’ta İstasyon Caddesi üzerindeki eski TEKEL binası alanında inşa edilen İl Halk Kütüphanesi inşaatını inceledi. Gül’e, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Salih Ayhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kemal Özdemir ve diğer yetkililer de eşlik etti. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Gül, uzun ve tartışmalı bir sürecin ardından inşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, binayı gelecek yıl Mart ayındaki Kütüphaneler Haftası’nda hizmete açmak istediklerini söyledi.
“SİVAS’IN SEMBOL ESERLERİNDEN
BİR TANESİ OLACAK”
Binanın kaba inşaatının yılsonuna kadar tamamlanacağını belirten Gül, bina tamamlandığında Sivas’ın sembol eserlerinden bir tanesi olacağının altını çizdi. Çeşitli nedenlerden dolayı gecikmeler yaşandığını belirten Gül, bina için çok özel bir proje çizildiğini de kaydetti.
Gül, şu ifadeleri kullandı:
“Bu binanın uzun bir hikâyesi var fakat sonucunda da başta Sayın Bakanımız İsmet Yımaz Bey olmak üzere biz bu yatırımın, bu kültür binasının yapımı için üzerinde durduk, ısrarlı olduk ve önceki yıl ihalesi yapıldı ve inşaatı başladı. Kış dönemi ve değinmek istediğim başka sorunlar vesilesiyle biraz gecikmeli de olsa bu yılsonu itibariyle binamızın kaba inşaatı bitmiş olacak. Müteahhidimizin bize vermiş olduğu taahhüt o yönde. Daha sonraki dönemde de inşallah tefrişatını İl Özel İdaremizle birlikte bakanlığımız yapacak. Mart ayının son haftası bildiğiniz gibi kütüphaneler haftası. O hafta içerisinde de hem ilimize hem de ülkemize önemli bir eser kazandıracak olmanın hazzıyla ve sayın bakanımızın da katılımıyla kütüphanemizi açacağız inşallah.
Biz hep şunu iddia ettik, Kütüphane binamız Sivas’ımızın sembol binalarından biri olacak. Yapıldığında hep birlikte göreceğiz. Bir il tanıtılacağı zaman belirli binaların resimleri çekilir, görüntüleri alınır ve onlar kullanılır. Bu Cumhuriyet dönemi eseri fakat Sivas’ımızın Selçuklulardan, Osmanlılardan kalma tarihi binalarının yanında onlara yardımcı olmak üzere Sivas’ımızın sembol eserlerinden biri olacağına inanıyoruz. Biz sadece kütüphane binası yapmayı düşünmedik, Sivas’ımızın marka değerine değer katacak bir bina olsun istedik. O amaçla da çok özel bir proje çizildi.”
“MİLLİ KÜTÜPHANE’DEN SONRA
EN BÜYÜK KÜTÜPHANE”
Sivas’ta inşa edilen Kütüphane binasının ölçüleri ve kapasitesi itibariyle Cumhuriyet döneminde yapılan kütüphane binaları içerisinde Milli Kütüphane’den sonraki en büyük kütüphane binası olacağını belirten Gül, binada aynı zamanda çeşitli sanatsal faaliyetler gerçekleştirilebileceğini söyledi. Gül, “Binamız Cumhuriyet döneminde yapılan kütüphane binaları içerisinde ölçüleri ve kapasitesi itibariyle Milli Kütüphane’den sonraki en büyük kütüphane binası. 8 bin küsur metrekare kapalı alanı var. 800 kişiyi aşkın bir vatandaşımız, öğrencimiz buradan aynı anda yararlanabilecek. Bir ihtiyaç halinde kapasite artırımı yapılarak 1000 kişiye çıkarılabilecek. Bina içerisinde sadece kütüphane hizmetleri verilmeyecek. Aynı zamanda sanatsal faaliyetler de yapılacak. Bir sanat galerisi olacak ve orada görsel sanatlara ilişkin etkinlikler yapabileceğiz. Binamızda ayrıca küçük bir konferans salonu olacak, burada küçük çaplı, konferans, panel, müzik dinletisi gibi etkinlikler yapılabilecek. Bütün bu hizmetler binanın kütüphane olarak hizmet vermesine engel olmayacak şekilde dizayn edildi. Ses yalıtımı ve diğer hususlar ona göre projelendirildi” dedi.
Ayhan ise kütüphane binasının yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Kaba ve fiziki yönü soğuk bir bina gözüküyor ama 1 yıl sonra burası sempatik, göze hoş, herkesin fotoğrafını çekebileceği güzel, tarihi ve kültür binası olacak. Kütüphane kavramı tam olarak burayı ifade etmiyor, burası çok amaçlı bir bina olacak" ifadelerini kullandı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Salih Ayhan ise yaptığı kısa değerlendirmede, “Bu binanın bu noktaya gelmesinde Nihat Bey’in ciddi bir emeği var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, Kültür Müdürlüğümüz ve Bakanımızın koordinesi ile hizmeti devam ettiriyoruz. Şuan kaba ve fiziki yönü soğuk bir bina görünüyor ama bir yıl sonra, göze hoş görünen herkesin önünde fotoğraf çektireceği güzel bir bina olacak. Burada çok amaçlı, içerisinde birçok şeyin olacağı çok amaçlı bir bina olacak” şeklinde konuştu.
Gül ve beraberindekiler daha sonra inşaat alanında incelemede bulundu. Gül, inşaat çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.