SİVAS´A 30 MİLYONLUK CAZİBE MERKEZİ
Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Kasım ayı Meclis toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Yıldırım, ?Sivas´ta yapılacak TOBB ETÜ konusunda Odamız üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Kaliteli bir eğitim için yeri ve kaynağı bulduk. Ancak YÖK´ten kararı çıkartamadık. Başaramadığımız için üzgünüz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu´na, TOBB ETÜ Rektörümüz Adem Şahin´e verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu proje başarılı olsaydı Türkiye´ye model olacaktı. Şimdi 30 milyon değerinde yeni bir proje ile bu alanı cazibe merkezine dönüştürmeye kararlıyız? dedi.
Odamızın Kasım ayı olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanımız Necati Şahin Başkanlığında gerçekleştirildi. 6 maddelik gündemden oluşan toplantıda Yönetim Kurulu çalışmaları hakkında başkan Osman Yıldırım, meclis üyelerini bilgilendirdi.
SİVAS´IN CAZİBE MERKEZİ İLLER KAPSAMINA ALINMASINI İSTİYORUZ
Hükümet tarafından 23 ilde uygulanacak cazibe merkezlerine Sivas´ın dahil edilmesi yönünde girişimde bulunduklarını açıklayan Yıldırım, ?Bu illerde özellikle üretilen ürünler devlet alım garantisi veriyor. Ve anahtar teslimi fabrika yapılıyor. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve ilgili bakanlarımızdan bu konuya talep ettik. Biz yeni yapılan Demirağ Organize Sanayi Bölgesine yapılacak yatırımların bu kapsama dahil edilmesini istedik. Bu talebimizin takipçisi olacağız. Çünkü Demirağ OSB´ye yoğun talep var. Bizlerden yatırım talep eden işadamlarının 23 ile kaymaması için cazibe merkezi iller arasına alınmamızı gerekiyor? dedi.
DEDİKODU BANKACILIĞINA SON VERİLSİN
?Banka Müdürleri ile toplantı yaptık. İş dünyamızın yaşadığı sorunları düzenlediğimiz anket ile belirleyerek, kendilerine illettik. Mensuplarımızın en büyük şikayetleri arasında bankaların yoğun bir şekilde dedikodu yaptıklarını gördük. Ticaretin bir sır olduğunu ve bu sırrı saklamaları gerekirken tam tersine bankacılar tarafından dedikodu yapıldığını kendilerine ilettik. Takip komisyonu kurarak, herhangi bir bankadan mağdur olan üyemizin sorunlarını çözüme kavuşturacağız. Finans sektöründe ki sorunlar aşılmazsa bankalar 4-5 yıl sonra para verecek kimseyi bulamayabilirler. İşletmelerimizin içerisinde bulunduğu bu zor süreçte destek vermeleri gerekir. Yatırım ortamının korunması ve iyileştirilmesi şarttır. Nasıl ki yatırımın iki ayağından biri fikir diğeri ise finanstır. Gelişmiş ülkelerde işletmeler, özkaynakları yerine yatırımlarını finans sektörü ile yapıyor. Biz Sivas´ta borcu namus bilen bir yapımız vardır. Herkesin borcu kendi işletmesi için namusudur. Sivaslılar tüm borçlarını ödemiş ve ödeyecektir. Lokal olarak bankalar tarafından mevzuat dışı kötü davranışlar bizlere gelirse disipline sevk ederek, kamuoyuyla paylaşacağız.?
TOBB ETÜ fakültelerinin Sivas´a kurulması yönünde yaşanan süreci değerlendiren Başkan Yıldırım şunları söyledi:
2. ÜNİVERSİTE KURMAK İÇİN YOĞUN MÜCADELE VERDİK
2003 yılında Danışma Kurulumuz tarafından belirlenen 16 maddelik eylem planı içerisinde ?2. Devlet ya da Vakıf Üniversitesi kurulması? yönünde hedefimiz vardı. Dönemin Valisi Hasan Canpolat başkanlığında İstanbul, Ankara ve Sivas´ta çeşitli toplantılar yaptık. Bürokratlar ve işadamlarımız ile özel bir vakıf üniversitesinin kurulması yönünde ekonomik bir yapıyı oluşturamadık. Yine bu dönemde ilimizde toplanan Bakanlar Kurulundan Sivas´a fuar ve kongre merkezi yapılmasını talep etmiştik. 2006 yılında şu anki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Fuar ve Kongre merkezinin temeli atılmıştı. Bu alanın yapılması için özel idarenin bütçesinden 13 milyon 711 lira para harcandı. Çağımızın hızlı gelişmesi, teknolojinin ve fuar yöntemlerinin değişmesi nedeniyle bu alanın sadece fuar ve kongre merkezi olarak işletilmeyeceği için inşaatı durduruldu. 2. üniversite kurma fikrimizi hayata geçirmek için 2009 yılında TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Sivas´a geldi. Odamızda düzenlenen Vergi töreninde ?TOBB ETÜ Fakültelerinin Sivas´a açılması? yönünde talebimiz oldu. Rifat Başkanımızda binayı ve yeri siz yaparsanız, bu fakülteleri açarız sözünü vermişti. O dönemde yer arayışına girdik. Şeker fabrikasına devredilen eski haraların karşısındaki yeri Belediyemizin desteğiyle Odamıza tahsis ettik. 2011 tarihinde Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz ve TOBB Başkanımızın katıldığı törende bu alanı TOBB ETÜ´ye devrettik. Ancak hızlı tren güzergahında olması nedeniyle yer konusunda sorunlar yaşadık. Atıl vaziyette bırakılan Fuar ve Kongre Merkezini içerisine Eğitimi de katarak yeniden hayata geçirmek üzere Özel İdareden talep ettik. 2012 tarihinde İl Genel Meclisi kararı ile hazineden 49 yıllığına Odamıza tahsis edildi. 2012 yılında TBMM Başkanı Sayın Cemil ÇİÇEK, Milli Savunma Bakanımız Sayın İsmet YILMAZ, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, BBP Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu´nun katılımıyla ikinci kez protokol imzaladık. TOBB´a tahsisatını yaptık. Proje üzerinde gerekli düzenlemeleri yaptırdık. Sivas´ta açılacak ?Teknoloji Fakültesi ve Ticari Bilimler Fakültesi? için TOBB ETÜ Senatosu tarafından 7 Mayıs 2013 tarih YÖK´e müracaat edilmiştir. Odamız heyeti de Ankara´da YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya´yı ziyaret ederek, müracaatın olumlu yönde sonuçlanması talep etmiştir. Bakanlarımızdan, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza kadar bu konuyu bizzat takip ederek, talebimizi ilettim.
TOBB ETÜ KONUSUNDA YALNIZ KALDIK
Biz bu çalışmaları büyük bir umutla yapmak için gayret gösterdik. Üniversite kurmak için önce yer, sonra binaların yapılması gerekiyordu. Bunları yaptık. YÖK´e gerekli müracaatları da yaptık. TOBB tarafından kaynak da sağladık. Yani Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu fakültelerin açılması için elimizden gelen her şeyi yaptık. Geriye bir şey kalmıştı: YÖK´ten kararın çıkması. Bu da siyasi bir karardı, bu kararı çıkarttıramadık. Israrla konunun takipçisi olduk. Çok eleştiriler geldi; Osman Yıldırım üniversitesi bile dendi. Yapılmamasının nedenlerinden bir tanesi de; toplumun ve Sivas´ın bu işe sahip çıkmaması oldu. TSO ya da Osman Yıldırım´ın bir mülk yaptırıyormuş gibi algısı oluşturuldu. Sivas ortak bir şekilde bu fakülteler açılsın, 2. Üniversite kurulsun diye destek vermedi!
TOBB´A YENİ BİR PROJE SUNDUK
Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzdan oluşan heyet ile TOBB Başkanımızı Ankara´da ziyaret ettik. Var olan alanda yeni projeleri hayata geçireceğiz. Öncelikle fuarlara devam etmek istiyoruz, kongre altyapısına uygun çok güzel salonlar var. Burayı tamamlayarak fuar ve kongre merkezi yapmak istiyoruz.
İkinci olarak teknoloji koleji açarak, ilimizdeki ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde teori ve pratiği birleştirerek; nitelikli bir eğitim sunmak istiyoruz. Bu projeyi Milli Eğitim Bakanımız da destekliyor. İçerisinde yurduyla eğitim ve barınma imkanını karşılayacak. TOBB ETÜ gibi stajını da burada yapacak. Sivas´ta kalifiye eleman ihtiyacını gidebilecek bir yapıya dönüşecek. 50 dönümlük bu alanda tasarım ve iş geliştirme-proje merkezi Kadın Girişimciliği geliştirme merkezi, mesleki yeterlilik merkezi, üniversite sanayi işbirliği merkezi. Kümelenme Koordinasyon Ofisi, Tanıtım, marka ve Patent Ofisi, Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Merkezi, Paydaş Ofislerinin hizmetlerini sunmak istiyoruz. Bu projeyi hayata geçirmek için 30 milyon lira kaynağa ihtiyacımız var. TOBB´dan bu desteği talep ettik. 2017 yılında bu alanı cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalara başlayacağız.