Tarih: 17.10.2024 10:55

Sivas Pastırması AB Coğrafi İşaret Tescili Yolunda

Facebook Twitter Linked-in

Sivas'ın zengin kültürel mirasını yansıtan ve coğrafi işaret statüsüne sahip bir gıda ürünü olan Sivas Pastırması, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında özel üretim yöntemleri ve lezzetinin korunmasını sağlamak amacıyla Sivas Ticaret Borsası’nın başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2022 yılında mahreç işareti olarak coğrafi işaret tesciline alınmıştır.

Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, "Sivas Pastırmasının marka değerinin Sivas ile özdeşleştiğini belirterek, bu coğrafi işaretli ürünün bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Başkan Karakaya yaptığı açıklamada; “Marka değeri Sivas İlimiz ile özdeşleşmiş olan “Sivas Pastırması” ibareli coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve ebetteki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. Sivas Pastırması coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11 Ekim 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne gerçekleştirilmiş olup ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak PGI-TR-03359 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır. 

Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizi sadece ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir. Zira güvenli gıdada ve güvenilir gıdada Coğrafi İşaretli ürünlere ilgi oldukça artmıştır. Aslında, 1800'lerin başında Sivas'ın Kızılca Köyü'ne gelen Şalak adlı bir Ermeni ustası, köyün erkeklerine pastırma yapma sanatını ve temel tekniklerini öğretmiştir. Bu olaydan sonra pastırma üretimi Kızılca Köyü'nden daha geniş Sivas bölgesine, ardından da Sivaslı pastırma ustaları sayesinde Kayseri, Afyon ve Kastamonu gibi güçlü hayvancılık geleneğine sahip diğer bölgelere yayılmıştır.” dedi.

Sivas Pastırmasının Sivas'ın eşsiz iklimi ve hava koşulları sayesinde özel bir lezzete sahip olduğunu belirten Karakaya; “İlimizde pastırma yapımında kullanılan etler genellikle yerli hayvanlardan temin edilir ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Yapım sürecinde etin seçimi ve hazırlığı çok önemlidir. Etin yağı ve sinirleri temizlenir, büyük parçalar halinde kesilir. Sivas kaynak tuzu ile ovulan etler, belirli bir süre boyunca tuzda bekletilir. Tuzlanan etler, Sivas'ın kuru havasında açık havada kurutulur. Kurutulan etler, baharat, sarımsak ve çemen otu karışımı ile kaplanır. Çemenle kaplanan pastırmalar, birkaç hafta boyunca dinlendirilir ve lezzetlerinin oturması sağlanır. Sivas Pastırmasının kendine has aroması ve dokusunun arkasındaki sır, bu geleneksel yöntemlerden gelir. Sivas Pastırmasını tattığınızda, sadece lezzetli bir et değil, aynı zamanda Sivas'ın tarihini ve kültürünü de tatmış olursunuz.” İfadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —