Edebiyat Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Kutbuddin Şîrâzî Sempozyumu başladı.
13-14 Ekim 2021 tarihleri arasında 2 gün süreyle devam edecek sempozyum açılış konuşmalarıyla başladı.
Sempozyumun açılış programına TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Rektörü Gülfettin Çelik, SCÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Aslan katılırken, programın moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Pakoğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Asiye Aykıt yaptılar.
Programın açış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Prof. Dr. Şentop, Şîrâzî’nin bilginin peşinden sürüklenen bir âlim olduğuna değinerek; “Bir yerden bir yere gitmenin günler aldığı, konaklama imkânlarının sıkıntılı olduğu dönemlerde İslam dünyasının önemli merkezlerinde bulunmuş bir âlim. Hayatı İran’ın güneyinde yer alan Şiraz, Merada şehriyle birlikte Konya, Sivas, Malatya, Bağdat, Kahire, Şam, Tebriz şehirlerinde geçti. Saydığım bu şehirler günümüzden 700 yıl önce aklın, bilimin ışığıyla parlıyorlardı. Kutbuddin Şîrâzî’nin şöhreti birçok disiplinde uzman olması ve birçok alanda kıymetli eserler vermesinden dolayıdır. Şîrâzî hakkında sempozyum düzenlenmesi sebebiyle sayın Rektörlerimizin şahsında Sivas Cumhuriyet Üniversitemizi ve İstanbul Medeniyet Üniversitemizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Vali Ayhan ise Kutbuddin Şîrâzî’nin yaşadığı yüzyılın önemli bilim insanları arasında yer aldığını, verdiği eserlerle çağ açtığını ve Osmanlı başta olmak üzere bilim ve düşünce geleneğimize çok yönlü katkıda bulunduğunu söyledi.
Belediye Başkanı Bilgin de sempozyumun günümüze ışık tutan kadim medeniyetimizin temsilcilerinin daha yakından tanınması ve gelecek nesillere aktarılması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.
SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız; “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak yapmış olduğumuz birçok uluslararası sempozyuma birçok bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. 2 gün boyunca alanın hocaları Kutbuddin Şîrâzî’yi konuşacak. Anadolu’nun Türk ve İslam yurdu olmasından sonra önemli kültür merkezlerinden birisi de Sivas olmuştur. Kutbuddin Şîrâzî de Sivas’ta yer alan Gökmedrese de hem müderrislik yapmış hem de Sivas kadılığı yapmıştır. Bu açıdan Sivas’ın bir medeniyet merkezi olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Sivas’ta yer alan Gökmedrese, Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi’nde hangi ilim adamların çalışma yaptığına ilişkin bilgilerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğine değinen Rektör Yıldız sempozyuma gönderilen tebliğlerin kitaplaşacağını belirtti.
İMÜ Rektörü Prof. Dr. Çelik, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinin yeni bir medeniyet için önemli bir rol üstlendiklerini ve üniversitelerin sadece bilgiyi üretmekle değil aynı zamanda dünyanın her yerine bu bilgiyi tebliğ etmekle görevli olduklarını belirtti.
Son olarak İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslan ise, Kutbuddin Şîrâzî’nin Anadolu’ya ve Sivas’a yaptığı katkıların önemine değindi.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun konuşmasıyla devam etti.