Sivas arısı korunacak

Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan yetiştiricilerin elinde az sayıda kalmış olan Sivas arısının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, yürüttükleri proje ile Sivas arısının korunmasını sağlayacaklarını söyledi.

GÜNDEM 8.02.2021 18:04:00 2427 0
Sivas arısı  korunacak

Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan Sivas arısının korunmasına yönelik yaptıkları proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dünyadaki koloni sayısı ve üretilen bal miktarı bakımından Türkiye’nin dünya çapında tarımsal arıcılık sektörünün önde gelen aktörlerinden olduğunu, Sivas’ın da arıcılık sektöründe ülkemizin önemli illerinden birisi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan “Sivas yıl içerisinde Sivas ilinde faaliyet gösteren arıcıların yanı sıra gezginci arıcıların da uğrak noktasıdır. Sivas ili taşıdığı çeşitli endemik ve yaygın florası ile arıcılık için oldukça zengin bir yöredir” dedi.

Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan konuşmasını “Sivas ilinde uzun yıllardır varlığını koruyan ve zorlu iklim koşullarına, floral yapıya oldukça iyi uyum sağlamış yerli bal arısı varlığından da söz etmek mümkündür. Arı yetiştiricilerinin daha çok verim elde etmek için yaptıkları bilinçsiz yetiştirmeler ve ithal bal arısı kullanımlarıyla birlikte sayısı oldukça azalmış olsa da sınırlı alanlarda hâlâ korunmaya devam eden ve yetiştiricilerin atalarından-dedelerinden kalmış olan yerli bal arısı genotipi hâlâ mevcuttur” şeklinde sürdürdü.

NESLİ TÜKENME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Sivas arısının kovan başına bal verimi ve hastalıklara direnç bakımından yetiştiricileri memnun ettiğini vurgulayan Sevgi Durna Daştan, “Bu yerli bal arısı genotipinin güncel teknolojik ve genetik yöntemlerle araştırılması yapılmamış olup bal verimi ve yaşama gücü potansiyeli de net olarak araştırılarak literatüre kazandırılmamıştır. Yine sınırlı alanlarda yetiştiriciler elinde az miktarda kalan bu arı genotipinin zaman içerisinde neslinin tükenmesi de söz konusudur” diye konuştu.

Yürüttükleri proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, “Biz de ilimizde mevcut olan yetiştiricilerin elinde kalmış olan bu arı ırkını ilk önce koruma altına alarak geliştirilmesi, çoğaltılması ve ıslah parametreleri bakımından çalışma yapmayı planlıyoruz. Merkezimiz de bu alanda faaliyetlerini sürdürecektir ve projelerine Sivas’taki arıcılık sektöründe yer alan diğer kurumlarla birlikte devam edecektir. Ülkemizin 11. Kalkınma Planı çerçevesinde de özellikle yerli hayvansal ve bitkisel ırkların korunması, bunların tescil edilmesi, çoğaltılması ve verim değerlerinin artırılmasına yönelik hedefler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim yapacağımız bu çalışma ile birlikte Sivas’ta bulunan yerli arı varlığının korunması ve ıslaha yönelik faaliyetlerin yapılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı. /Sultan Şehir/

Anahtar Kelimeler: Sivas arısı korunacak

Sivas Belediyesi tatlı su çeşmelerini yeniledi

Sivas Yaşayan Miras Festivali

Sivas'ta Dünya Otizm Farkındalık Günü programı

Sivas'ta hafızlara belge

Önemli tecrübeler ediniyorlar

Şimşek başkanlığında toplandılar

Ağbektaş, COST Aksiyonuna katılmaya hak kazandı

Eski Sanayi’de Konut Alanı Sorunu Çözülüyor

Mobil Bilim Merkezi Sivaslılarla Buluşacak

Şimşek, 61. Kütüphane Haftası açılış programına katıldı

KARASU’DAN BAKAN’A: “SERBEST GEÇİŞ SİSTEMİ NEDEN YOK?”

CHP İl Başkanından Özel ve Karasu’ya tebrik

  • Cuma 4.7 ° / -7 ° Orta kuvvetli veya yoğun ve sağnak şeklinde kar
  • Cumartesi 4.9 ° / -5 ° false
  • Pazar 3.3 ° / -3.4 ° Orta kuvvetli veya yoğun ve sağnak şeklinde kar

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41