Sivas´ta Selçuklu Sultanları´ndan 1´inci İzzettin Keykavus´un kabri bulunan türbede 2011 yılında yapılan restorasyon tartışma konusu oldu.
Sivas Selçuklu Sultanının Restore Edilen Türbesi Tartışmaya Yol Açtı
Sivas´ta Selçuklu Sultanları´ndan 1´inci İzzettin Keykavus´un kabri bulunan türbede 2011 yılında yapılan restorasyon tartışma konusu oldu.
Sivas´ta Selçuklu Sultanları´ndan 1´inci İzzettin Keykavus´un kabri bulunan türbede 2011 yılında yapılan restorasyon tartışma konusu oldu. Türbede hükümdar ve hanedanına ait sandukaların yamalıklı ve uyumsuz çini görüntüsü dikkat çekti. Sivas´ta bir birine bitişik durumda bulunan ve 1200´lü yıllarda yapılan Şifahiye Medresesi ile Çifte Minareli Medrese 2008 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü´nce restorasyona alındı. İhaleyi alan Doğa İnşaat firmanın yaşadığı mali sorunlar nedeni ile geciken restorasyon çalışmaları, 2012 yılında tamamlanabildi. 2011 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında deformasyona uğrayan Şifahiye Medresesi içerisindeki, 1220 yılında vefat eden Sultan 1´inci İzzettin Keykavus´un sandukası ile etrafındaki hanedana ait 12 sanduka da çalışmalara dahil edildi. Restorasyon çalışması kapsamında sandukaların üzerinde bulunan çiniler de Karayolları´dan işçi emeklisi olan ve kendi evinin bahçesinde kurduğu atölyede oyma ve ahşap boyama işleri ile uğraşan Necdet Çekmen´e boyatıldı. Uzmanlar gözetiminde yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Şifahiye Medreresi tekrar ziyarete açıldı. Ancak şifahanenin içindeki sultan türbesi ziyaretçilerin dikkatini çekti. Sosyal Medyaya yansıyan fotoğraflarda Keykavus´un kabri olan sanduka ile yanındaki diğer sandukalardaki çinilerin birbirine uyumsuzluğu ve yama görüntüsü göze çarptı. Yapılan çalışmalar restorasyon hatası olarak dile getirildi.