?SİVAS SAĞLIK AÇISINDAN DERLİ TOPLU BİR ŞEHİR?

İl Sağlık Müdürü Dr. Adil Kaya, Sivas´ta sağlık alanında yaşanan gelişmelerle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kentin sağlık açısından derli toplu bir yapıda olduğunu ancak bazı eksikliklerin de söz konusu olduğunu belirten Kaya, dünyanın hiç

SAĞLIK 22.03.2016 10:37:29 3219 0
?SİVAS SAĞLIK AÇISINDAN DERLİ TOPLU BİR ŞEHİR?

?SİVAS SAĞLIK AÇISINDAN DERLİ TOPLU BİR ŞEHİR?

İl Sağlık Müdürü Dr. Adil Kaya, Sivas´ta sağlık alanında yaşanan gelişmelerle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Kentin sağlık açısından derli toplu bir yapıda olduğunu ancak bazı eksikliklerin de söz konusu olduğunu belirten Kaya, dünyanın hiçbir yerinde mükemmel olarak bütün sağlık hizmetlerinin verilmesinin mümkün olmadığının da altını çizdi.

Cumhuriyet Üniversitesi´nde yan dal uzmanları konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen kaya, bu konuda çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti. Kaya; ?Sivas, sağlık açısından derli toplu bir şehir. Bunun yanı sıra coğrafya açısından dezavantajları var. Sivas, Türkiye´nin en geniş 2. Coğrafyasına sahip bir ilimiz.  Köy sayısı itibariyle de 1. İlimiz. Ama buna rağmen Türkiye´nin diğer illeriyle de kıyasladığımız zaman vatandaşın standart sağlık hizmetini alması anlamında hemen hemen eksiği yok. Bir yerde mükemmel olarak bütün sağlık hizmetlerini vermek mümkün değil. Bu Amerika için de geçerli. Hem teknolojik açıdan hem bilgi birikimi açısından donanım isteyen bazı alanların büyük şehirlerde olması doğaldır. O yüzden bütün hastalara burada hizmet etmek mümkün değil. Ama Sivas kendi yağıyla kavrulabilen, bir takım eksiklikleri de olan bir şehir. Bunun da farkındayız. Yan dallar da üniversite hastanemiz de onlar da bunun ızdırabını yaşıyorlar. Çocuk Nefrolojisi, Endokrinolojisi, Nörolojisi, Kardiyolojisi gibi dallarda sıkıntılarımız var. Uzun süre tutamıyoruz. Bunların sayıları az zaten. Bunu çözmemiz gerekir. Bunları burada nasıl tutabilirizin endişesini taşımamız lazım. Üniversite yönetimi de tabi bunun sıkıntısını çekiyor.  Modern binalar yapıyorsunuz teknoloji ile donatıyorsunuz ama insanı değiştiremiyorsunuz. İnsanı değiştirmek hakikaten zaman alıyor. Birkaç neslin değişmesi gerekiyor. Bununla ilgili çok ciddi planlar lazım.? ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürlüğü´nün görev alanı hakkında da bilgiler veren Kaya, sorumluluk alanlarında bulunan acil sağlık hizmetlerine değindi. Kaya, kentte 2002´de 20 tane ambulans hizmet verirken bugün bu sayının 73´e yükseldiğini söyledi.

Kaya, şu şekilde konuştu:

?Bizim aktif olarak sorumlu olduğumuz fonksiyonel alanımız 112 hizmetleri. Yani hastane öncesi acil sağlık hizmetleri bize bağlı? Yataklı hastaneleri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği´ne, 1. Basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerini de Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağladılar. Üçlü bir yapı var şuanda sağlıkta. Son 10 yılda Türkiye´de yaşanan değişimden Sivas´ta nasibini aldı. 112 Sağlık hizmetleri alanında 2002´de 20 tane ambulansımız var. Bu sayı 73´e yükseldi. 2002´ye göre toplamda maalesef nüfusumuz azaldı. Merkezde artıyor nüfusumuz ama ilçede köyler boşalıyor.

2002 ile bugünü kıyasladığımız zaman istasyon sayısı.

112 Ambulans sistemi dediğimiz zaman sadece ambulansları görüyoruz. Ama bunların arkasında çalmışa bir mutfak var. Ambulansta çalışan sağlık personelleri, acillerde çalışan sağlık personelleri her yıl iki kez eğitiliyor. Hastane personeli de dâhil. Mümkün olduğu kadar bu işi iyi yapmaya çalışıyorlar.

Biz, 112 hizmetlerinin her anını kayıt altına alıyoruz. Vatandaş telefon ediyor, telefon açıldığı anda tüm konuşmalar kaydediliyor. Ondan sonra bizim personelimiz ne söylemiş, bizim personelimiz ne söylemiş neler yapılmış. Hangi istasyondan vaka yerine yakın ise oradan vatandaşlarımıza ulaşım sağlanıyor. Ambulanslarımızda kameralı sistem de var. Hem konuşmalar, hem zaman, hem görüntü kaydediliyor. Ambulans çıktı, vatandaşa gitti, kaç dakikada ulaştı? Biz bunu ölçüyoruz. Her vaka içi ölçüyoruz. Sağlık Bakanlığı´nın kriterleri var diyor ki, Ambulans ekibi talimatı aldıktan sonra 10 dakika içinde vatandaşa ulaşacak.?