Sivas, Buğdayda Türkiye Üçüncüsü

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas´ta geçen yıl 630 bin ton olan hububat üretiminin bu sene 950 bin tona yükseldiğini söyledi. Sivas´ın buğday ekiminde Türkiye üçüncüsü olduğunu belirten Aslan, bu yıl ki verim artışının yüzde 45 civarı

EKONOMİ 25.08.2015 05:39:49 2620 0
Sivas, Buğdayda Türkiye Üçüncüsü

Sivas, Buğdayda Türkiye Üçüncüsü

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas´ta geçen yıl 630 bin ton olan hububat üretiminin bu sene 950 bin tona yükseldiğini söyledi. Sivas´ın buğday ekiminde Türkiye üçüncüsü olduğunu belirten Aslan, bu yıl ki verim artışının yüzde 45 civarında olduğunu kaydetti

Sivas´ta hububat üretimi her geçen yıl artış gösteriyor. Bahar yağmurları, protein kalitesini ve fiyatları düşürse de ekim alanlarının genişliği ve verim artışı çiftçinin yüzünü güldürdü.  Bu konudaki son durumu değerlendiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, ?protein düşüklüğü nedeniyle yüzde 20´lik bir fiyat düşüşü olacak geçen seneye göre ama verimden dolayı yüzde 45´lik bir gelir artışı olacak. Bu da net yüzde 25 kar demektir.? Dedi.  Aslan, son günlerde yaşanan anız yangınlarına da dikkat çekerek, tarım sigortasının önemine vurgu yaptı.

ÜRETİM 630 BİN TONDAN 950 BİN TONA YÜKSELDİ

Sivas ?ta hububat üretiminin arttığını söyleyen Aslan, üretimdeki artışı rakamsal verilerle değerlendirdi. Aslan, bahar yağmurlarının ürün kalitesini düşürdüğünü, bu durumun fiyatları yüzde 20 oranında aşağı çektiğini ancak verimdeki artış nedeniyle çiftçinin yüzde 45 daha fazla gelir elde edeceğini belirterek, ?Bu da net yüzde 25 kar demektir.? Dedi.

Sivas´ın Türkiye´de buğday eken iller arasında üçüncü sırada yer aldığının altını çizen Aslan, şu ifadeleri kullandı:

?Buğday verimimiz geçen sene ortalama 224 kilogramdı. Bu sene 338 kilogram. Arpa verimimiz geçen sene 222 kilogramdı bu sene 326 kilogram. Çavdar, 209 kilogramdı geçen sene, bu sene 286 kilogram. Yulaf verimi ise 204 kilogramdan 290 kilograma çıktı. Tabi ekim alanlarımız oldukça geniş. Biz, Türkiye´de üçüncü sırada buğday eken illerden biriyiz. Toplam üretimimiz bu sene 950 bin ton civarında. Son hasatlarla birlikte verimlerimiz daha da netleşti. 850-900 bin ton aralığında bekliyorduk. Şu anki verilerimizle 950 bin tonluk bir buğday üretimimizin olacağı netleşti. Geçen sene bu 630 bin tondu. Yani, yaklaşık yüzde 40-45´lik bir verim artışımız var. Ancak, bu seneki bahar yağmurları kaliteyi biraz düşürdü. Protein oranlarımız düşük. Çiftçimizin burada bir zararı olmayacak, çünkü verimler çok fazlasıyla arttı. Protein oranlarının düşüklüğünden dolayı düşecek fiyatlar, dekar başı verimin artması sebebiyle oldukça artmış olacak ve bu da o kaybı fazlasıyla telafi edecek. Yani protein düşüklüğü nedeniyle 20´lik bir fiyat düşüşü olacak geçen seneye göre ama verimden dolayı yüzde 45´lik bir gelir artışı olacak. Bu da net yüzde 25 net kar demektir.?

?TARIM SİGORTASI ÇOK ÖNEMLİ?

Tarım Sigortası´nın önemine de dikkat çeken Aslan, çiftçilerin afet, yangın gibi durumlarda zarar görmemesi ve mağdur olmaması için mutlaka tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Son yıllarda tarım sigortası yaptırma oranlarında önemli bir artış yaşandığına da dikkat çeken Aslan, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

?Son günlerde, Halim inhanı civarı ve Ahırlar Bölgesi´nde anız yangınları olmuştu. Tarım sigortasının önemi bununla birlikte yine ortaya çıkıyor.  Biz 2 yıldır yoğun bir şekilde tarım sigortası yaptırmaları konusunda çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. 2013 yılında 5 bin 514 çiftçimiz poliçe düzenlemişti. 2014 yılında 13 bin 782 çiftçi, 2015 yılı 1 Ağustos tarihi itibariyle de 17 bin 814 çiftçimiz poliçe düzenledi. Yani sayılarımızı gittikçe artırıyoruz. Yüzde olarak en fazla artışı sağlayan birinci il Sivas. Tarım sigortasının önemi, yangın, sel, dolu vurması gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda tarım sigortası direkt öne çıkıyor.  Biz tabi afet durumlarında elimizdeki kararnameye göre düşük faizli tarımsal kredi kullanan kişilere bir yıl boyunca borç ertelemesi yapabiliyoruz. Başka bir nakdi yardım vermemiz söz konusu değil. Ama çiftçi tarım sigortası yaptırmış ise çiftçinin zararı ne kadarsa tamamı nakdi olarak karşılanıyor. Böyle güzel bir avantajı var. Onun için çiftçilerimizi tarım sigortaları konusunda uyarıyor ve mutlaka sigorta yaptırmaları gerektiğini sık sık hatırlatıyoruz.?