SESOB Başkanı Hakan Demirgil , sigorta eksperlerinin iş atamalarının belirli bir merkezden sıra usulü ile yapılması ve raporların bağımsız bir merkezden oluşturulmasının sağlanması gerektiği söyledi.
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil , sigorta eksperlerinin iş atamalarının belirli bir merkezden sıra usulü ile yapılması ve raporların bağımsız bir merkezden oluşturulmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Sigorta eksperleri Murat Salman , Şener İpek ve oto tamircisi Zekeriya Çırdır’dan oluşan heyet Esnaf ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil’i ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dile getirdiler.
Oto Eksperi Murat Salman, hasarlı araç tadilatlarında yürütülen süreçlere ilişkin yapılabilecek düzenlemelere ilişkin yapılacak olan çalışmalar ve mağdur araç sahiplerinin hasar süreçlerinde yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.
Hazırlanan tutanakların yargı kararı olmaksızın kusur dağılımı yapılması , tazminat ödeme süreçlerinin uzaması , sigorta şirketlerinin farklı hasar yönetim süreçleri yönetmesi ve araç onarımı sırasında sigorta şirketleri tarafından gönderilen parçaların genel şartların dışında olduğunu , bunun da araç sahibini mağdur ettiğini vurgulayan Salman, “Günümüzde hasarlı araç tadilatlarının büyük bir oranda sigorta güvencesi altında yapılmaktadır. Sigorta şirketlerinin parça imalatı ve ithalatı yapan firmalar ile parça tedariki konusunda anlaşma yaptıkları, sigorta teminatı verdikleri ve sağladıkları parçalara yüksek oranda iskonto almaktadırlar. Ayrıca gönderilen parçaların çoğunlukla standart dışı oldukları bilinmektedir. Bu parçalar araç onarım kalitesini ve dolayısıyla da müşteri memnuniyetini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu parçalar servisler tarafından kabul edilmeyerek geri gönderilmesi ve yeni yedek parça tedariki süreci , araç onarım sürecinin ve onarım maliyetinin artmasına neden olmaktadır. Yedek parça tedarik sürecini takip eden sigorta eksperlerinin iş atamalarının sigorta şirketleri tarafından yapılması nedeniyle bu tip durumlarda eksperlerin tedarik sürecine müdahale edememeleri sürecin doğru yönetilmemesine neden olmaktadır. Böylece tazminat uyuşmazlıkları yargı yollarına taşınmasına , süreç sonrasında ödenen tazminatların pirim artışlarına sebebiyet vermesine, araç onarımları niteliğinin bozulmasına ve araç sahiplerinin hasar sonrasında tazminata erişiminin zorlaşmasına yol açmaktadır” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil ise sigorta ve otomotiv sektöründeki mağduriyetin sona ermesi için ilgili yerlerle görüşmeler yapacaklarını hızlı ve şeffaf , adil ve ölçülebilir bir hasar süreç yönetimine ulaşılarak onarım servislerinin araç sahipleri , esnaflar ve sigorta şirketleri ile yaşadıkları sorunları gidereceklerini bu konuda da çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.