İmranlı'nın soğuk sularında yetişen Türk somonları, Avrupa'nın sofralarına yol alıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, İmranlı Barajı'nda, gerçekleştirilen alabalık ve somon yetiştiriciliği yapan işletmeyi ziyaret etti.
Sivas'ın İmranlı ilçesinde, bin bir emekle beslenen Türk somonları, Rusya başta olmak üzere Avrupa'nın pek çok ülkesine gönderilmeye devam ediyor. İmranlı Barajı'nda, denize 270 kilometre uzaklıkta gerçekleşen alabalık ve somon yetiştiriciliği, Türk somonunu kalitesiyle ön plana çıkarıyor.
İl Müdürü Yıldız yaptığı açıklamada; “Yıllık 950 ton üretim kapasitesine sahip tesis, ortalama 500 ton balık üretimi gerçekleştiriyor. Bu balıklar, belirli bir olgunluğa ulaştığında canlı olarak taşınarak Karadeniz'e gönderiliyor ve burada Rusya ve Avrupa'ya ihraç edilen 'Karadeniz Somonu'na dönüşüyor. Bu sene hava sıcaklıkları üretimi etkiledi ancak İmranlı suyunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. İhracata Türk somonu ve diğer balıklar, Karadeniz somonu olarak taşınıyor. Türk somonu kaliteli olduğu için Avrupa Ülkelerinde tercih ediliyor. Tesiste canlı sevkiyatlar devam ediyor. Gönderilen balıklar denizde büyütülerek Norveç somonu standardına getirip Avrupa ülkelerine gönderiliyor." dedi.
İşletmeyi gezerek yetkililerinden bilgi alan İl Müdürü Seyit Yıldız başarılarının devamını diledi.
İlimiz sınırları dahilinde 33 adet su ürünleri tesisimiz bulunmaktadır. Tesislerin toplam 5647,5 ton/yıl alabalık üretim kapasitesi mevcut olup, kuluçkahanelerde 23.400.000 adet/yıl yavru alabalık üretimi ve 49.900.000 adet/yıl yumurta üretim yapılmaktadır. İlimizde üretilen yavru alabalıklar baraj göllerimizde bulunan ağ kafes tesislerimizde 1,5-2 kg oluncaya kadar büyütülerek 2023 yılı içerisinde toplamda 1350 ton civarında “Türk Somonu" olarak Karadeniz illerini canlı olarak nakledilmiştir.