Tarih: 20.11.2015 03:53

Sertifikalı damızlık

Facebook Twitter Linked-in

Sertifikalı damızlık

Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında Türkiye´nin ilk sertifikalı damızlık 80 adet koçları çekilişle yeni sahiplerine dağıtıldı.

Sertifikalı 80 adet damızlık koçlar çekilişle yeni sahiplerine verildi.

Sivas Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından genel bütçe kaynakları ile uygulanan ?Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi? kapsamında 33 çiftçiye 80 adet sertifikalı damızlık koç adayı kuzu dağıtıldı.

Sivas İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliğinin Ulaş TİGEM arazisinde bulunan çiftliğinde düzenlenen törene Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Arslan, Sivas İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ethem Doğan, Proje Lideri Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Behiç Coşkun ile çok sayıda hayvan yetiştiricisi katıldı.

Törende konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Arslan müdürlük olarak 33 yetiştiriciye 80 adet damızlık koç adayı kuzu dağıtacaklarını söyledi. Arslan ?İl müdürlüğümüzün uygulamış olduğu bakanlık genel bütçe kaynaklı koyun ve keçilerde verimliliği artırma projesi kapsamında çiftçilerimizden üçte birini aldığımız, üçte ikisini de hibe ettiğimiz koç adaylarının dağıtımını gerçekleştiriyoruz. 33 çiftçimize 80 adet koç vereceğiz. Burada koçlarımız 2006 yılından bu tarafa uygulamış olduğumuz halk elinde ıslah projesi kapsamında bakanlık, birlik ve üniversitelerle Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi ile birlikte çalıştığımız bir ıslah projemiz var. Oradan elde edilmiş üstün damızlık vasıflarına sahip olan ve kırmızı küpe ile belirdiğimiz koç adaylarımızın dağıtımıdır. Bu projede özellikle artık koç bankası kurulduğundan dolayı bu tip projelerimizde ıslah projesinde olmayan yetiştiricilerimize bu hibeleri sunuyoruz artık. Islah projesi ile elimizdeki iyi bir gen kaynağı olan kangal akkaraman koyun ırkını oldukça üst seviyelere çıkardık, yüksek verim değerlerine sahip. Islah projesinin dışında kalan sürüde ise ıslah projesindeki sürülerin verim değerine yaklaştırmayı amaçlıyoruz. O kapsamda yapmış olduğumuz bir çalışma? dedi.

Projenin liderliğini yapan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Behiç Coşkun ise 2006 yılından bu yana Kangal koyununun halk elinde ıslah projesini yürüttüklerini söyledi. Coşkun ?2006 yılından bu yana Kangal koyununun halk elinde ıslahı projesini yürütüyorum. Proje lideri olarak Cumhuriyet Üniversitesinden, Selçuk Üniversitesinden ve Erciyes Üniversitesinden hocalarımızda bu projeye dahildir. Proje kapsamında öncelikle Kangal Akkaraman koyununun fenotip özelliklerine bakarak ve büyüme özelliklerini takip ederek damızlık adaylarını belirliyoruz. Belirli zamanlarda tartım yaparak kuzuların hızlı gelişenleri damızlık olarak seçiyoruz aynı zamanda genotipik özelliklerde dikkate alınıyor? dedi.

Konuşmaların ardından bilgisayarlı ortamda çekiliş yapıldı. Damızlık koç adayı kuzular kulak küpe numarasına göre yeni sahiplerine teslim edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —