Sertel: Yasal olmadığı halde bıçak parası alınmasına göz yumuluyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, devlet ve üniversite hastanelerinde hastalardan yasa dışı olarak alınan ?bıçak parası? ile ilgili soru önergesi verdi.

SİYASET 15.06.2016 18:27:04 2966 0
Sertel: Yasal olmadığı halde bıçak parası alınmasına göz yumuluyor

Sertel: Yasal olmadığı halde bıçak parası alınmasına göz yumuluyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, devlet ve üniversite hastanelerinde hastalardan yasa dışı olarak alınan ?bıçak parası? ile ilgili soru önergesi verdi.

Hastaların doktorlar tarafından bıçak parası vermeye zorlandığını belirten Sertel, ?AKP´nin vaatlerinden biri de ?Doktorlar bıçak parası almayacak´ idi. Parayı insan sağlığından ve hatta her şeyden önde gören anlayış yasal olmayan bıçak parasına da göz yummaktadır? dedi.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye´de aldığı sağlık hizmeti için doktoruna para ya da hediye verenlerin oranının yaklaşık yüzde 30 olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, yetkililerin hastalardan ilave ücret alınmasına göz yumması ve hatta bizzat kendilerinin almasının bıçak parasının yaygınlaşmasına neden olduğunu söyledi.

Vatandaşın ödemeye mahkum edildiği bu ücretlerin özellikle ameliyatlarda sıklıkla talep edildiğini belirten Sertel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ´ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yasal olmayan bıçak parasının vatandaşı rüşvet vermeye zorladığını vurguladı.

?10 BİN TL ALDI, HASTA ÖLDÜ?

Bıçak parası alan doktorların medyada da sıklıkla gündeme geldiğini belirten Sertel, son olarak Eskişehir´de Milli İrade Gazetesi´nin gündeme getirdiği konuyu örnek vererek, şunları söyledi:

?Milli İrade Gazetesi´nin belgeleriyle yayımladığı haberde; 15 Temmuz 2015 tarihinde Obezite Sleeve ameliyatı olan Yavuz Bilik için yakınları tarafından Eskişehir Devlet Hastanesinde yönetici pozisyonunda görev yapan Dr. M.Ç´ye 10 bin TL para verildiği, bunun karşılığında herhangi bir makbuz verilmediği belirtiliyor. Ameliyat olan Yavuz Bilik´in 23 Kasım 2015 tarihinde vefat ettiği, hasta yakınlarının olayı savcılığa taşımasının ardından parayı alan Doktor M.Ç´nin 11 Mayıs 2016´da parayı tekrar teslim ettiği dile getiriliyor. Bir taraftan ücretsiz sağlık hizmetleri denilirken diğer taraftan vatandaşın canı pahasına yasal olmayan paralar alınıyor. Tüm Türkiye´yi ilgilendiren bu soruna hemen bir çözüm bulunmalı ve hastalardan bıçak parası adı altında para isteyen doktorlar hakkında ağır yaptırımlar uygulanmalı.?

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ´ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

Adalet ve Kalkınma Partisi, 13 yıl önce iktidara gelmeden önce ?Doktorlar bıçak parası almayacak? vaadini ne zaman yerine getirecek?

Üniversite ve Devlet hastanelerinde sosyal güvencesi olan vatandaşlardan ameliyat ve diğer müdahaleler için ilave ücret alınmakta mıdır? Alınıyorsa ?ki basına yansımış çok sayıda örnek var- bu ücretin yasal dayanağı nedir?

Doktorlar tarafından istenilen kayıt dışı bu ücretler çalıştıkları kurumun bilgisi dahilinde midir? Yoksa hastalar birebir ikna edilip rüşvet vermeye mi zorlanmaktadırlar?

Eskişehir Milli İrade Gazetesi´ne yansıyan iddialar doğru mudur? Bakanlığınıza ve savcılığa yansıyan 10 bin liralık ücret alındı iddiasının muhatabı Dr. M.Ç hakkında soruşturma açılmış mıdır, işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?

Çoğunlukla orta ve alt sınıf ailelerden talep edilen bıçak paraları, maddi imkansızlıklar içindeki aileleri borç batağına itmektedir. Parayı insan sağlığından daha önde gören anlayış, partinizin kişilere, kurumlara ve ülkeye bakışının bir yansıması mıdır? Bu çağdışı anlayışı yok etmek adına ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

 

Aksa Doğalgaz’dan dev yatırım

Uzun: “Küçük bir mola verdik”

Sivas Valiliği’nden Kene Uyarısı: KKKA Tehlikesine Karşı Dikkatli Olun

Kardeşler’e yürüdüler

"Gençlik Konseri"nde kulakların pası silindi

SİVAS, ‘GENÇLİK YÜRÜYÜŞÜ’NDE BULUŞTU

Hayırlı olsun

MÜSİAD yeşil Sivas için el ele verdi

Öğrencilerden Şimşek’e ziyaret

Uzun: "Gençlerimizle gurur duyuyoruz"

Canikligil, Sivas Hizmet iş Sendikası için göreve talip…

Ey Türk gençliği!

  • Perşembe 21.1 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.4 ° / 11 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.8 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59