Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Sivas´ın ağzı dualı insanlarından olan Şemseddin Sivasi´nin Sivaslılara bir vasiyeti olduğunu söyledi
Şemsi Sivasî´den Sivaslılara Vasiyet
Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Sivas´ın ağzı dualı insanlarından olan Şemseddin Sivasi´nin Sivaslılara bir vasiyeti olduğunu söyledi
Prof. Dr. Toparlı, ?Şemsi Sivasi´nin mevlidi şerifi var. Mevlidinin aslı 1200 beyit. Yalnız, bu mevlidin okunan tarafları var. Bir de Şemseddin Sivasi´nin bizlere bir vasiyeti var. ?Her yıl bir kez okunsun´ buyruluyor? dedi. Prof. Dr. Toparlı, ayrıca Şemsi Sivasi´nin her kitabında Sivaslılara dua ettiğini de belirtti. Sivas kültürüne katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Toparlı, ?Bu şekilde eğer Sivas´ın kültürüne bir taş koyabiliyorsak, ne mutlu bize? dedi.
Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı´nın hazırladığı ?Şemseddin Sivasi Mevlidi?, ?Şemseddin Sivasi Divan?, ?Şemseddin Sivasi Dergâhından Seçmeler? ve ?Abdülmecid Sivasi Divançesinden Seçmeler? adlı kitapları Sivas Belediyesi tarafından bastırıldı.
2015 yılının Şemseddin Sivasi yılı ve bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Recep Toparlı, Şemsi Sivasi ile ilgili Sivas Belediyesi tarafından bastırılan kitaplar hakkında bilgi verdi.
Şemseddin Sivasi ve Sivas kültürüne kazandırdıkları bakımından çok önemli bir isim olduğunu kaydeden Prof. Dr. Toparlı, Şemseddin Sivasi´nin hemen her kitabında Sivaslılara dua ettiğini belirtti. Sivasi´nin Sivas halkına bir de vasiyeti olduğunu belirten Prof. Dr. Toparlı, ?Şemsi Sivasi´nin mevlidi şerifi var. Mevlidinin aslı 1200 beyit. Yalnız, bu mevlidin okunan tarafları var. Bir de Şemseddin Sivasi´nin bizlere bir vasiyeti var. ?Her yıl bir kez okunsun´ buyruluyor? dedi.
Prof. Dr. Toparlı şunları kaydetti:
?Bazı şehirleri ayakta tutan ve bu şehirler için çok önemli olan ağzı dualı insanlar vardır. Onlar sessiz sedasız bir yerde yatarlar ve onlar pek bilinmezlerde? Mesela Meydan Camii´nin avlusunda yatan bir zat var, Şemseddin Sivasi? Ben bir gün orada dursam ve oradan geçen 100 kişiye sorsam, desem ki ?Burada kim yatıyor?´ Eh, belki yüzde 10´u bilir. O kadar insafsızlık yapmayalım. Ama maalesef bilmiyoruz. Ben suçlu aramıyorum. Önemli olan zararın neresinden dönerseniz kardır. Ulu Camii´nin avlusuna gidersiniz. Orada da yine Sivas´ın bir ağzı dualısı yatar, İhramcızade İsmail Hakkı Toprak? Orada mezarları okursunuz ama acaba bunların kim olduğunu merak eder misiniz? Yani onun şehrin kültüründe, şehirde ne gibi bir etkinliği var. Yukarı Tekke diye bilirsiniz. Gidersiniz, Abdulvahabi Gazi bütün ihtişamıyla durur. Sadece Fatiha okuyup, gelirsiniz. Onların bu milletin, bu Sivas´ın üzerindeki yaptığı duaları iyilikleri, mücadeleleri, manevi havaya kattıklarını biraz düşünmek gerekiyor. Yani böylesi ağzı dualı insanlara biz kutup insanlar diyoruz. Şemseddin Sivasi de bunlardan sadece bir tanesi? Öyle enteresan birisi ki, Meydan Camii´ni yaptıran Vali Hasan Paşa, 1560´lı yıllarda oraya bir vaiz arıyor. O zamanlarda Tokat´ın Zile ilçesi Sivas´a bağlıydı. Şemseddin Sivasi oradan geliyor ve Sivas´ta yıllarca öğrenci yetiştiriyor. Şemseddin Sivasi´nin çok önemli özellikleri var. Kendisine İstanbul´da müderrislik teklif ediliyor. Hayır diyor. Makam ve mevki karşısında küçülenleri görüyor ve ben öğrenci yetiştireceğim diyor. Şemsi Sivasi´nin en önemli özelliği budur. Bir diğeri ise yaşı çok ilerlemiş olmasına rağmen Padişah´la birlikte Eğri Seferi´ne gidiyor ve savaşın kazanılacağını önceden müjdeliyor. Rahmetli olduğu zaman 60 binin üzerinde cenazesine katılan var. Yani Sivas´ta onun etkisi çok büyük. Çünkü hemen hemen her kitabında Sivaslılara dua etmiş. Bakınız; ?Mevlidinde Karanlıkları aydınlatan Hz. Muhammed, Sivaslılara şefaat etsin? diyor. Bakın, özellikle Sivas´ı ve Sivaslıyı ön plana çıkarıyor. Şemsi Sivasi´nin mevlidi şerifi var. Mevlidinin aslı 1200 beyit. Yalnız, bu mevlidin okunan tarafları var. Bir de Şemseddin Sivasi´nin bizlere bir vasiyeti var. ?Her yıl bir kez okunsun´. Bu mevlit şuanda Kilis´te okunuyor.?
ŞEMSİ SİVASİ´NİN MEVLİDİNİ ÖĞRENCİLER OKUYACAK
Sivas Belediyesi´nin bu yıl yaptığı organizasyonla Şemseddin Sivasi´nin mevlidini İstanbul´dan gelen hafızların okuduğunu belirten Prof. Dr. Toparlı, Sivasi´nin Mevlininin önümüzdeki yıl bayan ve erkek olmak üzere İmam Hatip öğrencileri tarafından okunacağını ifade etti.
Şemsi Sivasi Mevlid´inin bu yıl ilk kez okutulduğuna değinen Prof. Dr. Toparlı, ?Bu sene Sivas Belediyesi olarak bunu İstanbul´dan hafızlar getirterek, okuttuk. Önümüzdeki yıl Sivas kendi yağıyla yapacak bunu. Yani kendi İmam Hatip öğrencilerinden kurulacak ekiplerle okunacak. Hem bayan, hem de erkek öğrenciler okuyacak. Orada öyle güzel adetler var ki? Mesela Mevlid´de gül suyu dağıtılsın diyor. Yani Mevlid okunurken, gül suyu dağıtılıyor. Bir yerde tütsü yakılıyor. Bir yerde şerbet dağıtılıyor. Ha diğer Mevlid´den bir farkı yok. Yani sadece sözler biraz değişik. Fakat Süleyman Çelebi´nin Mevlid´i yaygınlaşmış. Şemseddin Sivasi´nin Mevlid´ini de bizler senede en az bir kere okuyacağız. Bu Mevlid´i ben hazırladım ve Sivas Belediyesi tarafından basıldı. Burada Şemseddin Sivasi hakkında bilgiler de var. Kitapta hem Arap harfli metin, hem karşısında okunuşu, hem de ne anlama geldiği bulunuyor. Bazen Mevlid´i okuyoruz veya dinliyoruz ama ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Okuyanlara bir kolaylık olsun diye kitabımızda okuduklarımızın ne anlama geldiğine de yer verdik. Sivas Belediyesi tarafından bu kitaplar basıldı ve ücretsiz olarak dağıtılacak. Biz 2015 yılını Şemseddin Sivasi yılı ilan ettik? dedi.
Şemseddin Sivasi´nin bütün şiirlerini bir set halinde hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Toparlı, ?Ben 1984 yılında Şemsi Sivasi´nin şiirlerini yayımlamıştım. O günden bu güne kadar elimde duruyordu. Ben onları yeniden gözden geçirerek, bu serinin birinci kitabı olarak, Şemseddin Sivasi Divanını hazırladım. Belediye tarafından basıldı. Ben kitabın sonuna bir de kelimelerin ne anlama geldiğini koydum. İnsanlarımız merak ettikleri kelimelerin manalarını buradan da öğrenebilirler? dedi.
SİVAS DENİLDİĞİNDE AKLA ?ŞEMSİ SİVASİ´ GELECEK
Sivas denildiğinde akla Şemseddin Sivasi´nin gelmesini arzu ettiklerini belirten Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, ?Amacımız, biz büyük insanlarla anılmak istiyoruz. Nasıl ki Konya denildiğinde akla Mevlana geliyor, artık Sivas denilince de akla Şemsi Sivasi gelecek. Biz bu yılsonuna kadar Şemseddin Sivasi ile ilgili etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Biz her yıl bir büyüğümüze ayıracağız. Yani önümüzdeki yıl bir başka büyüğümüzle ilgili etkinlikler yapacağız. Biz bu memleketin çocuklarıyız. Hüseyin Akkaya Hoca olsun, Âlim Yıldız Hoca olsun, İbrahim Yasak hoca olsun? Hepsiyle birlikte, gücümüz yettiği kadar bu gibi etkinliklerle memlekete hizmet etmeye devam edeceğiz? şeklinde konuştu.
ABDÜLMECİD SİVASİ´NİN DİVANÇESİ HAZIRLANDI
Şemsi Sivasi Külliyatının içerisinde Şemsi Sivasi´nin amcasının oğlu olan Abdülmecid Sivasi´nin Divançesi´ne de yer verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Toparlı, ?Bu sene bir de Abdülmecid Sivasi´nin Divançesini hazırladım. Divançe küçük divan demek. Yani şiirleri azdır. Abdülmecid Sivasi Şemsi Sivasi´nin amcasının oğludur. Abdülmecid Sivasi de yine Sivas için çok önemli bir isim? İstanbul´da Sivasi tekkesi diye bir yer var, orada metfundurlar. Zamanında çok ünlü, Sivaslı bir isimdi. Yine bununda çok güzel şiirlerinden bir derleme yaparak, bu kitabı oluşturduk. Bu kitapların da yine ücretsiz olarak dağıtımı yapılacak. Bu şekilde eğer Sivas´ın kültürüne bir taş koyabiliyorsak, ne mutlu bize?? dedi.