Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin; gazetemize ziyarette bulundu. SOSAD’ın çalışmaları hakkında Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız’a bilgi veren Timuçin, Sivas’ın savunma sanayisi alanında gelişmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bu alanda en ideal şehirlerden birisi Sivas. Savunma sanayisi hususunda Sivas’ta çok adım atmamız gerekiyor” dedi.
Sivas Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği (SOSAD) Başkanı İsmail Timuçin; Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl Temsilcisi, Sivas Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız’ı ziyaret etti.
Aynı zamanda Eksantrik Sanayi ve Ticaret AŞ'de (ESTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meclis Üyeliği görevlerini de yürüten Timuçin, ziyarette yaptığı açıklamada üretimin önemine dikkat çekti.
Üretmeyen toplumların yok olmaya mahkum olduğunu belirten Timuçin, “Üretmezsek tüketmeye hakkımız yok. Türkiye’nin üretici bir ülke olabilmesi için en büyüğümüzden en küçüğümüze kadar hep beraber elimizden geleni yapmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
ÜRETİCİLERE DESTEK BEKLİYORUZ
2023 yılı için 8 bin 506 lira olarak belirlenen asgari ücretin hem işveren hem de işçiler için hayırlı olmasını temenni eden SOSAD Başkanı Timuçin, “Biz Cumhurbaşkanımızdan 2023 yılının başlangıcında üreticilere bazı destekler bekliyoruz. Üretmemiz gerekiyor, üretmemiz için de devletimizin bizi desteklemesi gerekiyor. Şu ana kadar devletimiz destekliyor ama cazibe merkezi desteklerinden Birinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olarak henüz faydalanamadık. En büyük sıkıntımız bu. Bu kararnamede de biz destek kapsamına alınmadık ama umudumuzu kesmek istemiyoruz. Sivas’ın gelişmesi için, Birinci OSB’nin gelişmesi için muhakkak bizim de cazibe desteklerinden faydalanmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda da büyüklerimizden destek bekliyoruz” dedi.
SİVASLILARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU BİRİNCİ OSB’Yİ TANIMIYOR
SOSAD olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Timuçin, “Hem firmalarımızın gelişmesi, büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz hem de OSB’deki firmalarımızın tanıtılmasına katkı sunuyoruz. Sivas’ta bir araştırma yaptık. Sivaslıların büyük çoğunluğu Birinci OSB’yi tanımıyor. OSB’de hangi fabrikalarımız var, ne üretiliyor, ne ihraç ediliyor; bunlar çok fazla bilinmiyor. Biz de ‘Muhtarlarımızı davet edelim’ dedik ve muhtarlarımıza Sivas OSB’de neler yapılıyor onun sunumunu yaptık. Sağ olsun OSB Müdürümüz de katıldı ve o sunumda firmalarımızı slayt üzerinde tanıttık. Daha sonra da birkaç firmamıza giderek üretim süreçlerini gösterdik. Güzel bir diyalogumuz oldu. Muhtarlarımız kamuoyu oluşturmada etkin insanlar. Hem çalışmalarımızı gördüler hem de problemlerimizi aktardık. Cazibe merkezi desteklerinden faydalanamadığımızı dile getirdik ve ‘Bize destek olun’ dedik. Onların her zaman bizi desteklediklerini biliyorum ve destekleyeceklerine inanıyorum” dedi.
ÜNİVERSİTE SANAYİSİZ, SANAYİ DE ÜNİVERSİTESİZ OLMAZ
SOSAD olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ile de ortak çalışmalara imza attıklarını kaydeden Timuçin, “SCÜ’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere derneğimiz tarafından Ticaret Elçileri tanıtım toplantısı kapsamında OSB'de üretim yapan firmaların ürünleri hakkında bilgi verdik. Biz; üniversite sanayisiz, sanayi de üniversitesiz olmaz diye düşünüyoruz. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemiz de güzel çalışmalara imza atıyor. Başarılarının devamını diliyoruz, yapılanların da meyveye dönüşmesini bekliyoruz” dedi.
KAMUOYU OLUŞTURMAMIZ LAZIM
Sivas’ın savunma sanayisi alanında gelişmesi gerektiğine vurgu yapan Timuçin, “Savunma sanayisi konusunda en ideal şehirlerden birisi Sivas. Savunma sanayisi hususunda Sivas’ta çok adım atmamız gerekiyor. Sivas 2 konuda uzmanlaşmış durumda. Nedir bunlar? Mercek ve eksantrik mili. İki fabrikamızın ürettiği ürünler olmazsa olmaz ürünler. Bu fabrikalarımızda çok yüksek teknolojiler kullanılıyor. Sadece bu 2 fabrika değil bunları besleyen tedarikçi dediğimiz diğer fabrikalarımız da var. Savunma Bakanlığımız bizi firma olarak Ankara’ya davet etti. Ankara havaalanının yakınında OSB alanı kuruyorlar. ‘Buradan size yer verelim, siz buraya gelin uçak sanayisinde burada çalışın’ dediler. Biz onlara ‘Bu uygulama iyi değil. Bütün fabrikaları bir bölgeye topladığınız zaman Allah göstermesin bir savaş çıktığında büyük bir risk almış oluyorsunuz; bizim bunu parçalamamız lazım. Bunların dağıtılacağı yerlerden birisi de Sivas’ dedik. Hatta bu konuda Kayserililer bizden bir adım daha öndeler. Savunma sanayileri ile ilgili Kayseri bayağı yatırımlar alıyor. Bizim de Sivaslılar olarak milletvekillerimizle, bürokratlarımızla sanayicimizle hep birlikte bu konuda kamuoyu oluşturmamız lazım ve savunma sanayisi konusunda muhakkak Sivas’a bir şeyler getirmemiz lazım ki burada ikinci üniversitemizin de çok ciddi rol oynaması gerekiyor. Kamuoyunu şu ana kadar tam manasıyla oluşturamadık. Ama bunu yapmamız lazım diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) İl Temsilcisi, Sivas Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Naci Yıldız ise günün anısına Timuçin’e KGK tarafından hazırlanan özel sayıyı takdim etti. /SULTAN ŞEHİR/