Sivas Valiliği Himayesinde Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Hayata Geçirilen Sanat Sivas Projesi, Saha Çalışmalarına Yön Verecek Sanat Sivas Çalıştayı İle Başladı
Sivas Valiliği Himayesinde Milli Eğitim Müdürlüğümüzce hayata geçirilen Sanat Sivas Projesi, saha çalışmalarına yön verecek Sanat Sivas Çalıştayı ile başladı. Sivas Öğretmenevinde gerçekleştirilen Sanat Sivas Çalıştayına Milli Eğitim Müdürümüz Ebubekir Sıddık Savaşçı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, kamu kurum ve kuruluşlarının kültür ve sanatla ilgili bölümlerinin temsilcileri, sanatla ilgili branşlardan öğretmenler katıldı.
Sivas’taki 118 bin öğrencinin ilgi ve yeteneği doğrultusunda sanatla iç içe olmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalıştayda sonucunda okullarda yapılacak olan eğitimlerin genel çerçevesi belirlendi.
Programda konuşan il Kültür ve Turizm Müdürü Teoman Karaca, sanatın önemine vurgu yaptı. Sanat Sivas projesine kurum olarak gereken desteği vereceklerini belirten Karaca, şu ifadeleri kullandı:
“Sanat eğitimin en önemli amacı, görmeyi, işitmeyi, dokunmayı, tat almayı öğretmektir. Sanat eğitimiyle bakmayı değil görmeyi, duymayı değil işitmeyi, ellerle yoklamayı değil dokunulanı duyumsamayı öğretmek esas amaçtır.
Kişinin çevresini hakkıyla algılayıp onu biçimlendirmeye yöneltmesi için bu gerekli koşuldur. Kültür ve turizm müdürlüğü olarak ‘sanat Sivas’ projesinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve başarılı bir şekilde sonuçlanması için tüm imkanlarımızla seferber olacağımızı bildirir, çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını dilerim.”
“HİÇBİR KUŞ TEK KANATLA UÇAMAZ”
Milli Eğitim Müdürümüz Ebubekir Sıddık Savaşçı ise Sivas’ta eğitimi üst seviye çıkarmak için birçok proje ve çalışmanın hayata geçirildiğini belirterek Sanat Sivas projesi kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalara değindi.
“Hiçbir kuş tek kanatla uçamaz. Yavrularımızın bir kanadını spor ve akademik başarı oluşturuyorsa diğer kanadını kültür ve sanat oluşturmaktadır.” Sözleriyle sanatın önemine vurgu yapan Savaşçı, şu şekilde konuştu:
“Bundan tam bir yıl önce yine bu salonda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Eğitim Paydaşları Çalıştayını düzenlemiştik. Bu çalıştay ile öğretmenden öğrenciye, idareciden veliye, servis şoföründen, memur ve yardımcı hizmetliye kadar tüm eğitim paydaşlarımızı aynı masada buluşturmuş ve buradan çıkan kararlar neticesinde ilimizin eğitim-öğretim ihtiyaçlarına yönelik somut projeler geliştirmiştik.
Bu projelerden en önemlisi, Sayın Valimiz Salih Ayhan’ın öncülüğünde başlattığımız ‘2023’e Doğru Eğitimde Değişim Dönüşüm Hareketi’ idi. Her bir safhası somut olarak bir takvime bağlanmış bu hareket kapsamında bir yıl gibi kısa sürede, ilimiz genelindeki onlarca okulumuza müzik, robotik kodlama, zekâ oyunları, yabancı dil atölyeleri ile okul sevgi barınakları ve montesorri uygulama sınıfları kazandırdık. Ayrıca yine geçen yıl başlattığımız Spor Sivas projesi ile yaklaşık 65 bin öğrenciye ulaşmış, düzenlediğimiz yarışma ve etkinlerde 5 bin öğrencimiz aktif görev almasını sağlamıştık.
Akademik başarıyı artırma noktasında ise bu yıl yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Destekleme Yetiştirme Kurslarında kısa adı KÖPRÜ olan ‘Kurslarda Öğretimin Planlanması ve Rehberlikte Üstünleşme’ projesini hayata geçirdik. Bu projenin ilk adımı olan il geneli hazırbulunuşluk sınavını ise geçtiğimiz hafta neticelendirdik.
Yaptığımız tüm bu çalışmalarla inşallah hem nesillerimizi çağın gerektirdiği üstün niteliklerle donatmak hem de akademik başarıyı arttırmak niyetindeyiz. Fakat biliyoruz ki hiçbir kuş tek kanatla uçamaz; yavrularımızın bir kanadını spor ve akademik başarı oluşturuyorsa diğer kanadını kültür ve sanat oluşturmaktadır. Bizler de işte bu gerçekten hareketle bugün “Sanat Sivas” projesine bismillah diyoruz.
Selçuklu ve Osmanlının göz bebeği, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı her bir köşesinde ayrı bir sanat eserinin yükseldiği bu kadim şehirde amacımız 118 bin öğrencimizin ilgisi ve yeteneği doğrultusunda sanatla iç içe olmasını sağlamaktır. Bu sanat hareketine başlamadan evvel “Sanat Sivas Çalıştayı” ile siz paydaşlarımızın birbirinden değerli görüş ve önerilerine talibiz. Bugün bu salonda farklı branşlardan öğretmenlerimiz, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nden akademisyenlerimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden katılımcılarımız, sanatla alakalı sivil toplum örgütü yöneticilerimiz ve sanatla hemhal olan katılımcılarımız bulunmakta. Sizlerin destekleri ile kendimize bir yol haritası belirleyecek, yıl boyunca okullarımızda ve şehrimizin belli noktalarında sanatsal kurslar açacak, ortaya çıkan ürünleri sergiler, gösteriler, konserler ve yarışmalar vasıtası ile kamuoyu ile paylaşacak ve bu kadim şehirde yeniden bir kültür-sanat hareketi başlatacağız.” İfadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Sanat Sivas Çalıştayına start verildi. Katılımcılar, oluşturdukları çalışma gruplarında proje kapsamında hayata geçirilebilecek çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Milli Eğitim Müdürümüz Ebubekir Sıddık Savaşçı, çalıştay sonrasında tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederek katılım belgesi takdim etti.