Sivas Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Fatmagül Saklavcı, Adıyaman’da yapılan Uluslararası Üzüm Kongresine katıldı.
Adıyaman’ın kadim yerleşme merkezlerinden birisi olan, üzümün başkenti Besni'de 9-10 Mart 2022 tarihlerinde 17 ülkeden 115 araştırmacının katılımı ile Uluslararası Üzüm Kongresi yapıldı.
Onursal Başkanlığını Besni Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın yaptığı, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün katkılarıyla düzenlenen, Discover Anatolia projesi kapsamındaki kongreye Türkiye, Bulgaristan, Azerbaycan, Pakistan, Hindistan, Hırvatistan, Romanya, Cezayir, Vietnam, Arnavutluk, Ukrayna, İran, Fas, Polonya, Nijerya, Çin’den bilim insanları ve akademisyenlerin katıldı.
Besni Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını yapan Eyyub Mehmet Emre, Uluslararası Üzüm Kongresine ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.
ÜZÜM ÖNEMLİ BİR GASTRONOMİ ÜRÜNÜDÜR
Emre “Uluslararası Anadolu Üzüm Kongresini dünyaca ünlü Besni üzümümüzün akademik olarak dünya üzüm literatürüne kazandırmak gayesi ile gerçekleştirmekteyiz. Üzüm ilçemiz için gerek ekonomik, gerek kültürel ve gerek sosyal anlamda çok kıymetlidir. Büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla ilçemizde eskiden elliden fazla üzüm çeşidi varken maalesef sahip çıkamadığımız için bugün yirmi altı çeşidinin üretimini yapabiliyoruz. Bu konuda gayret gösterip çalışmamız gerekiyor. İlçe ekonomisinin önemli bir kısmı üzüme dayanmaktadır. Üzüm sağlık ve tüketim açısından önemli bir gastronomi ürünüdür. Bu ürünü ilçemizde zenginleştirme gayreti içerisindeyiz. Üzüm yurt içi ve yurt dışında tanınan ilçemizin reklam yüzüdür. Tanıtımının iyi yapılması gerekiyor ki gelecek nesiller de ekonomik olarak istifade edebilsin. Bu anlamda Kaymakamlığımız ile gerçekleştireceğimiz bir projemiz var. Üzüme ticari değer katıp marka değeri kazandırmamız gerekiyor. Proje kapsamında Peygamber üzümünün üretimi, paketlenmesi, üzümden elde edilen sucuk, kırma, pestil, pekmez gibi ürünlerin ekonomik bir vaziyete dönüştürülmesine çalışmaktayız. Bu sayede çiftçimiz de kazanacaktır. Kongremize katılan tüm misafirlerimize ve hocalarımıza böyle bir farkındalığı bizlere yaşattıkları için şükranlarımızı sunuyoruz tüm katılan haziruna çok teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum” diye konuştu.
ATA TOHUMUNA SAHİP ÇIKMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Besni Kaymakamı Nazlı Demir ise “Kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu bir başlangıçtır, inşallah zaman içerisinde farklı etkinliklerle de üzümümüzü tanıtımına katkıda bulunacağız. Üzüm ve üzümden elde edilen ürünler bizim kimliğimizdir ama nedense bir türü hâk ettiği ticari değere ulaşamadı. Başka ürünlerin tercih edilmesi üzümle uğraşan çiftçilerin ve bağların sayısının azalmasına neden oldu. Biz ilçemizin coğrafi işaret tescilli ürünü olan üzüm çeşitlerini bir nevi ata tohumuna da sahip çıkmayı düşünüyoruz. Bu kapsamda doğuya, güney doğu Anadolu’ya merkezlik yapacak bir üzüm araştırma enstitüsü kurulmasını talep etmek maksadıyla bir fizibilite araştırması sunduk. Bu amaçla Belediyemiz ile koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” diyerek katılımcılara teşekkürlerini sundu.
İKSAD Başkanı Mustafa Latif Emek de “Üzüm ilgili konuları kapsayan tarih, kültürel çalışmalar, sanat, sosyoloji, iktisat, davranış bilimleri, sağlık, turizm, eğitim, kimya, biyoloji, mühendislik alanlarında disiplinler arası yapılan kongrenin temel amacı, dünyanın farklı noktalarında üzüm çalışan bilim insanları ve akademisyenleri ülkemizde bir araya getirmek, araştırma bulgularını paylaşmalarına imkân sağlamak ve özellikle ülkemizdeki üzüm çeşitliliğini dünyaya tanıtmaktır. Ülkemizdeki ve dünyadaki üzüm çeşitlerinin mevcut kaynak ve kullanım durumu, potansiyelleri ve sürdürülebilir kalkınmaları için ele alınması gereken sorun ve konuların daha iyi anlaşılmasını sağlamak da bir diğer amacımızdır. Kongre sonunda yayınlanacak olan bildiri kitabı ve uluslararası kitaplarla araştırmacıların çalışmalarını dünya üzüm literatürüne kazandırmak temel motivasyonumuzdur” dedi.
Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hülya Çiçek’in de konuşmasının ardından zoom üzerinden katılan akademisyenler ve bilim adamlarının yanı sıra Besni’ye gelen bilim insanları da bilimsel sunumlar yaptı. Kongreye katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatkârı ve Sivas Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Fatmagül Saklavcı ise oturum başkanlığı yaptığı kongrede “Osmanlı Dönemi Üzüm Temalı Çini ve Seramik Sanatı Örnekleri” isimli çalışmasını sundu. /SULTAN ŞEHİR/