Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi kaynaklara göre 1806 yılında Alaeddin Paşa tarafından Sivas Kalesi´nde yaptırılan tarihi Saat Kulesi´ni yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü 150 yıl Sivas´a hizmet veren ve 1940´l
SAAT KULESİ KALE´DE YENİDEN İNŞA EDİLECEK
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi kaynaklara göre 1806 yılında Alaeddin Paşa tarafından Sivas Kalesi´nde yaptırılan tarihi Saat Kulesi´ni yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü 150 yıl Sivas´a hizmet veren ve 1940´lı yıllarda yıkılan Saat Kulesi´ni 75 yıl sonra yeniden inşa ederek Sivas´a kazandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.
Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, 1800´lü yıllarda yapılan ve 150 yıl varlığını koruyan Sivas Kalesi´ndeki tarihi Saat Kulesi´nin yeniden Sivas´a kazandırılacağını söyledi. 1940´lı yıllarda yıkılarak varlığını kaybeden tarihi saat kulesinin resimlerinden yola çıkılarak yeniden inşa edileceğini belirten Pürlü, proje için bakanlıktan ödenek talep ettiklerini söyledi.
SİVASLILAR ZAMANI
150 YIL ONDAN ÖĞRENDİ
150 yıl Sivaslılara zamanı gösteren ve şehrin sembol eserleri arasında yer alan tarihi saat kulesinin yeniden canlandıracak olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Pürlü, Saat Kulesi´nin geçmişi ve önemi hakkında bilgiler verdi.
Pürlü; ?1800´lü yılların başında Sivas Kalesi´ne Alâeddin Paşa tarafından bir saat kulesi yaptırılmış. Bu saat kulesi zemininde önce bir taş kule, onun da üzerine üç kademeli ahşaptan bir kule inşa edilerek oluşturulmuş. Tabi İskeletinin sağlam olması lazım ki rüzgâra ve fırtınaya dayansın. Bizde ki kayıtlara göre yapımı net olarak 1806 diye gözüküyor. Bulabildiğimiz en erken evrak, 1806 yılında Alaeddin Paşa tarafından yaptırıldığı yönünde. Bu saat tabi yelkovanı ve akrebi yok. Tepesinde büyük bir çan var ve her saat başı çalıyor. Saat 1 ise bir kez, 2 ise iki kez, 3 ise üç kez çalıyor. Yalnız saatlerin yarım olanlarında net olarak bir kez vuruyor. Bu saat yaklaşık 150 sene Sivas´a vakti göstermiş. Sivaslılar 4 kez sesi duyunca saat 4 diyorlarmış.?
BELEDİYE HER ŞEYİ
TERTEMİZ ETMİŞ
75 yıl önceki mantığın tarihi değerleri adeta yok ettiğini belirten Pürlü, o yıllarda tarihi yapılan taşların inşaatlarda kullanıldığını ve kaldırımlara döşendiğini söyledi.
Saat Kulesi´nin de bu çalışmalar esnasında yıkıldığını belirten Pürlü, şu ifadeleri kullandı:
?1940´lı yıllarda Sivas Belediyesi, bir 4 Eylül Parkı yapmak üzere bizim tarihi binamızda ne kadar taş, mazgal var ise hepsini tertemiz etmiş. O yılların mantığı, kimseyi sorgulamıyoruz ama Sivas Kalesi´nin mevcut olan surları, bedenleri, hatta bazı mazgalları dâhil hepsini yıkmışlar. Sadece toprağı kalmış Kalenin. Taşları da şehre indirmişler. Sağlam olanlarını şehrin o zamanki eşrafı evlerinin inşaatında çene taşı yapmışlar. Kaldırımlara döşemişler, okul inşaatında işte o zaman ne olmuş ne bitmiş hepsini bilemiyoruz ama nakil yoluyla rivayetlerle büyüklerden böyle duyduk. Ne yazık ki güzelim bu saat kulesi de bu çalışmalar esnasında yıkılmış. Hatta ben o yıllarda bir yazı görmüştüm. ?Çok temiz güzel oldu da ah şu saat kulesini yıkmasalardı. Bunu niye yıktılar anlamıyorum´ diyor bir yazar.?
?YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ?
2015 yılında tarihi saat kulesinin yeniden Sivas´a kazandırılması için bir çalışma başlattıklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, eserin yok olmasına rağmen kurul tarafından tescil ettiğini kaydetti.
Eserin Sivas´a kazandırılması için bakanlıktan ödenek talep ettiklerini belirten Pürlü, bu konuda Sivas Belediyesi ile de işbirliği yapacaklarını belirtti. Belediye´nin uygulayacağı Kale Projesi´nin içerisinde tarihi Saat Kulesi´nin de yer alması gerektiğini belirten Pürlü, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:
?Biz, bu saat kulesini yeniden canlandırmak için 2015 yılına bir çalışma başlattık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´na başvurduk. Koruma Kurulu bu eseri yerinde tescil etti. Kendisi yok ama, kanun buna müsait. Kaybolmuş bir eser yeniden canlandırılabilir. Elimizde projesi, fotoğrafları var ise. Bu fotoğraflar bizim için yeterli. Kurul bunu tescil etti ve dolayısıyla Kale´ye bu eser yapılacak. Biz öncelikle bunun projesinin çizilmesi için bakanlığımıza başvurduk. Bu ödenek bize ulaşır ulaşmaz hemen projesini çizdirip en yakın zamanda da bu eseri yerinde canlandıracağız inşallah. Geçmişte etkili olmuş, Sivas´ın sosyal hayatına damgasını vurmuş bir eseri yıllar sonra yeniden canlandıracağız. 75 yıllık bir boşluktan sonra tekrar bu eseri Kale´nin ufuklarında görebileceğiz. Bu alan belediyenin alanı ve park alanı olduğu için belediyeyle de mecburen anlaşmamız gerekecek. Yani belediyemizin Kale Projesi olduğunu biliyoruz. Yani entegre olarak onlarla işbirliği içerisinde böyle bir eseri yeniden canlandırmayı düşünüyoruz.?