“3 Aralık Dünya Engelliler Günü, dünya üzerindeki ve ülkemizdeki engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına çok önemli bir gün. Bu günü engelli vatandaşlarımız adına, kıymetli adımlar atmaya başlayacağımız bir gün olarak değerlendirmek, elbette çok daha anlamlı olacaktır.
Ülkemiz nüfusunun yaklaşık %12’si engelli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Bu da yaklaşık10 milyon engelli nüfus demektir. Engelli vatandaşların, sosyal yaşamda ve iş alanlarında maalesef türlü problemler ile karşılaştıklarını kolaylıkla görebiliyoruz.
Engelli olduğu için, hiçbir birey toplumdan soyutlanmamalı, gerek toplum ve gerekse ülke yöneticileri tarafından daha fazla hassasiyet gösterilmeli ve bireylerin sosyal, kültürel, eğitim ve öğretim yaşamlarını kolaylaştıracak icraatlere öncelik verilmelidir. Engelli vatandaşların, Türkiye’deki en önemli başlıca sorunlarından biri olan istihdam sorunu çözülmeli, tüketici konumundan üretici konumuna geçmeleri ve toplumda daha etkin olmaları sağlanmalıdır.
Engellilerin toplumun önemli ve saygıdeğer bir bölümünü teşkil ettikleri göz önünde bulundurularak, çalışacakları iş sahalarının hazırlanmasına, insanca yaşama şartlarına kavuşturulmalarına, her türlü tesis ve alt yapıda kendileri için gereken kolaylığı sağlayıcı yatırımların yapılmasına özel bir itina gösterilmelidir. Engellilerin engelinden dolayı ihtiyaç duydukları her türlü araç ve gerecin, külfetsiz bir şekilde karşılanması için kolaylık sağlanmalıdır. Bunları üreten tesislerin kurulması ve gelişmesi teşvik edilmelidir.
Engelliliğe yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması hususunda Sağlık Bakanlığı gerekli ve yeterli çalışmaları yapmalı, bunun Devlet Politikası olarak sürdürülmesine özel önem verilmelidir. Ağır engelliler için “Kerim Devlet Anlayışı” esas alınarak hizmetler yürütülmeli, tüm engellilere gelir durumlarına göre belli oranlarda maddi destek sağlanıp, ağır engelliye sahip ailelere devlet tarafından yerinde bakım ve tıbbi hizmet verilmelidir. Engellilere verilen hizmetler ile ilgili yerel yönetimlere özel yetkiler ve imkânlar sağlanmalıdır.
Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine özründen dolayı hiçbir imkân ve fırsatlardan yoksun kalmamasına özen gösterilmelidir. Bu maksatla atılacak her adım, engelli vatandaşlarımızın öz güvenlerini güçlendirecek ve hayata daha sıkı bağlanarak toplumda daha aktif ve üreten bir birey olmalarını sağlayacaktır.
Partimiz, geçmişte olduğu gibi gerek iktidarda, gerekse muhafelette iken, engelli vatandaşlar için çok önemli çalışmalara imza atmış ve engelli vatandaşların toplumdaki önemini ortaya koymuştur. Ve hala sözlü ve yazılı olarak, önerilerini ve projelerini sunmaya devam etmektedir.
Saadet Partisi olarak en önemli özelliklerimizden birisi, engelli vatandaşlarımıza yapılacak olan hizmetleri göstermelik ve yapıyor gözükmek için değil, insani ve manevî değerleri önde tutarak ve dolayısıyla özümseyerek yapmamızdır. Toplumun her alanında garson devlet anlayışıyla genelde tüm insanlığa özelde de engelliler konusunda sayısız hizmetler ortaya koyduk. Yaşanabilir bir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye ve Yeni Bir Dünya, toplumun bütün kesimleri için gereklidir ve de elzemdir. Fakat engelliler için daha da önemlidir.
Engelli vatandaşlarımızın bugünkü Türkiye ortamında hak ettikleri yere gelebilmeleri ve toplum nezdinde itibarlı bir yere konulmaları hususunda bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları kendilerine düşen sorumlulukları azami derecede yerine getirmelidir. Saadet Partisi Kadın Kolları olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü bir farkındalık günü olarak kabul ediyor, engelli bireylerin önlerindeki engellerin kaldırılmasını ve toplumda özgürce daha müreffeh bir hayat sürmelerini temenni ediyoruz.”