Tarih: 14.01.2015 05:40

RESSAMLAR DERTLERİNİ ANLATTI

Facebook Twitter Linked-in

RESSAMLAR DERTLERİNİ ANLATTI

Sivas Ressamlar Derneği üyeleri yaşadıkları sorunları dile getirdi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün programında bir araya gelen ressamlar, yöneticilerden destek istedi.

İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü, Sivaslı ressamları bir araya getirdi. Osman Ağa Konağı’nda sabah kahvaltısında bir araya gelen ressamlar, dertlerini anlattı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, resim sanatını nasıl ileriye taşıyabileceklerine yönelik çalışma yapacaklarını söyledi. Sivas’ın bilim, sanat ve kültür merkezi olduğunu söyleyen Pürlü, gençleri bu sanatlara teşvik etmek için uğraş verdiklerini ifade etti. Yeni yapılan İl Halk Kütüphanesi ile proje aşamasında olan yeni kültür merkezinde resim galerisi bulunduğunu söyleyen Pürlü, “Ressamlarımızın sorunlarını dinleme ve bu sanatı ileriye nasıl taşıyabiliriz çalışması amacıyla bir araya geldik. Sivas bildiğiniz gibi bilim, sanat ve kültürel temelleri olan bir şehir. Biz arzu ediyoruz ki bu şehirde bütün güzel sanatlar yeşersin ve canlansın hatta daha iyi bir noktaya taşınsın. Resim sanatı da bu sanatlar içerisinde etkileyici bir yeri vardır. Bizde klasik olarak bezeme sanatı vardır. Selçuklu eserleri hem kufi yazı hem de bezeme ile karışık gerçekten güzel örnekleri yansıtır. Divriği Ulu Camii ve diğer eserlerde minyatür vardır. Ancak batılı anlamda resim bizde yaygın değil yenidir. Ancak sanat her zaman için güzeldir. Ortalıkta felaketlerin kol gezdiği bir dönemde çocukları güzel sanatlara yönlendirirsek geleceğimizin daha aydınlık olacağını düşünüyorum. Resim, müzik, tiyatroya sevk ettiğimiz de fikren daha iyi gelişeceklerine inanıyorum. Resim sanatına geldiğimiz de Sivas’ta bu sanatın temsilcileri olmuştur. Ama bu sanat daha nasıl güzelleşmeli ve ileriye götürülmeli konusunda burada ki dostlarımızı dinleyeceğiz. Yazılı olarak hangi destekleri verebiliriz onlara bakacağız. Önümüzde güzel günler var. İlimize yeni bir il halk kütüphanesi yapılıyor ve dev bir sanat galerisi var. İstasyon caddesinde bizi büyük bir galeri karşılayacak. Yeni bir kültür merkezi yapılacak. Onun da atölyeleri var. Atatürk Kültür merkezini restore ettiriyoruz. Burada da çalışma ortamı hazırlanıyor. Bu güzellikler sanatı canlandırır diye düşünüyoruz çünkü sanatçının ortama ihtiyacı var. Hep beraber ne yapabiliriz diye düşüneceğiz” dedi.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Sivas Ressamlar Derneği Başkanı Arif Sayyar, çalışmaların daha verimli geçebilmesi adına destek beklediklerini ifade etti. Sivas’ın ve Türk kültürünün kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini yeniden ayağa kaldırmak istediklerini ifade eden Sayyar; “Öncelikle bu güzel sofrada bizi bir araya getiren Kadir beye teşekkür ediyorum. 5 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Elimizden geldiğince Sivas’ın ve Türk kültürünün kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini dünden bugüne taşımaya gayret ediyoruz. Değerli hocalarımız ile birlikte bu camiayı bir araya getirdik. Yerimiz iyi fakat daha güzel hizmetler yapabilmek için büyüklerimizden destek bekliyoruz. Büyüklerimizin destek vereceğine de inanıyorum” dedi.

“EN UFAK YARDIM GÖRMEDİK”

Sivas Ressamlar Derneği üyelerinden Hamdi Öner ise gençlerin sanata yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eğitim müfredatının sanat için uygun olmadığını belirten ve destek göremedikleri için eleştiri oklarını yönelten Öner, “Cumhuriyet Üniversitesi’nde güzel sanatlar bölüm başkanlığı yaptım ve oradan emekli oldum. Sivas’ta 40’a yakın sergi açtım. Sivas’ta bir dernek kuralım dedik. Kuruluş amacımız Sivas’ta resim sanatını nasıl tanıtırız ve kimlerle iş birliği yapabiliriz, gençlerin boş zamanlarını nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük. O zamandan beri Kültür Müdürümüz bizlere yardımcı oldu. Her istediğimizi yaptı ve verdi sağ olsun. Sivas böyle bir kültür müdürüne sahip olduğu için şanslı. Kadir beyin bir daha üstünde yöneticilerden belediyeden en ufak bir yardım görmedik. Umarım bundan sonra yardımcı olurlar. Kadir beyin verdiği müjde sevindiriyor. Fakat her işte olduğu gibi program yapılıyor ama her işte olduğu gibi başkaları öne geliyor. Resim sanatı ve salon konusunda yahut sergilerin açıldığı zaman konusunda güçlükler çıkıyor. Yeni anlayışla bunu da yenmiş oluruz. Cumhuriyet Üniversitesi’nden şikayetçiyim. Derneğimizi kurduğumuz da resim bölümü ve heykelde ki arkadaşların odasına gittik. Görüşlerimizi anlattık. Bu iş tek başına olmaz üniversite mutlaka bizi desteklemeli dedik. Önce gelin kaydolun üye olun fikirlerinizi alalım dedik. Ancak iki üç arkadaş kayıt oldular. Ne uğradılar ne yardımcı oldular. İki tane burada bölüm var. Birincisi öğretmenlik, diğeri ise güzel sanatlar fakültesi. Güzel sanatlar fakültesinden en ufak bir yardım görmedik. Ne gelenler oldu ne de sergi açma durumu oldu. Sene sonunda orada öğrenciler orada sergi açıyor 1 hafta açık kalıyor ve sonra kapanıyor” dedi.

Okullara proje götürdüklerini ve öğrencilere ücretsiz kurslar vermek istediklerini söyleyen Öner, karşılık beklemeden yaptıkları hizmetlere destek verilmesini istedi. Öner; “Dedik ki şehirde açalım ve ayda bir defa öğrenciler ve öğretim üyeleri sergi açalım dedik. İlk başta 5 kişi sonra 50 kişi gelir. Bu iş alışkanlık haline dönüşür. Aynı şekilde müzik bölümü için söyledik. Müzik bölümü var ama 1 yada iki konser ancak yapıyor. Bu ülkede sanatı değiştirecek olan öğretmenlerdir. Gelin 15 günde bir yada ayda bir Ankara’ya İstanbul’a çocukları götürelim sergi salonlarını görsünler, tiyatroyu izlesinler sanata yatkın bir hale gelsinler. Sanat böyle gelişir. İlgililer hemen not aldılar ve hocam ne güzel bunlar dediler. Dedim ki sizden önce ki bölüm başkanlarına da söyledim ama sizin gibi dediler fakat hiç birisi uygulamadı. Üniversite öncü olmalı. Ressamlar derneği olarak gelen her türlü vatandaşa hizmet ediyoruz. Karşılığında para da almıyoruz. Kalorifer ve kira parası alıyoruz. Öğrencilere hizmet veriyoruz. Ben hep şikayet ediyorum ama umarım birilerinin kulağına gider ve karşılığını verirler bize. Dedik ki burada kimsesizler yurdu var. Biz engelli çocuklara ücretsiz olarak ders vereceğiz. İlgilere gittik yine aynı şeyleri duyduk. Aman ne güzel olur diye programımız da var dediler ama bir tane öğrenci göndermediler. Bu bizim çalışma azmimizi kırıyor. Sergi açıyoruz elinize sağlık diyorlar. Gerek Sivas’ın zenginleri gerekse de yetkililer bir tane resim almadan gidiyorlar. Bunlar ressam arkadaşları üzüyor. Kimse para peşinde değil ama yaptığının karşılığını da almalı. Sivas’ın zenginleri elini cebine sokmalı. Bütün bu şikayetlerden sonra Kayseri, Yalova ve Sivas’ta her sene sergi açtık. Gelen öğrencilere, akademiyi kazanmak isteyenlere yada hobi olarak çalışanlara yardım yapıyoruz. Karşılığında da hiçbir şey almıyoruz. Hevesli olanlar gelsinler” şeklinde konuştu.

Eğitim sisteminin sanata yönlendirilmesi gerektiğini, müfredatta eksiklikler olduğunu söyleyen Öner, okullarda resim derslerinin ya kaldırıldığını yada ders sayılarının düşürüldüğünü söyledi. Resim sanatına gönül verenlerin bir arada olması ile güç birliği yapılacağını söyleyen Öner, “Yapılacak şey önce bu işe gönül verenler ne yaparsam resim sanatına, spora müziğe ne gibi katkım olur diye düşünmeli ve elini taşın altına sokmalı. Mutlaka her sanatçı bir şeyler yapmalı. Bu konuda bizimle iş birliği yapmak zorunda.

Bir de işin geniş persfektifi var. Eğitim sistemimiz tamamen sanatı destekleyeceği yerde, eğitim sistemimiz sanata darbe vurur bir hale gelmiştir. Okullarda resim dersi ya azaltıldı ya kaldırıldı. Azaltılmış olanların da programları değiştirildi ve sanata sadece sanatçı yetiştirmek gözüyle bakılıyor. Resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenlerinin çağa uygun programlar tatbik etmesi gerekiyor. Resim programına bakıyoruz ki çocuklara resmi sevdirecek bir şey yok. Sanki herkes müzisyen yada ressam olacak. Halbuki bizim amacımız sevdirmek. Resimi anlayacak şekilde yetiştirmemiz lazım. Okulları geziyoruz görüyoruz ki başka ressamların tablolarını çizdiriyorlar. Sene sonunda da onları sergiliyorlar. Çoğu sergilerde Picasso’nun resimlerini görüyoruz. Taklit yada kopya ile hiçbir şey elde edemeyiz. Her öğrenciyi müzisyen olarak yetiştirmeye gerek yok müziği sevdirelim. Kaç türlü müzik var, nasıl dinlenir diye bilinmelidir. Resim öğretmenleri çalışmıyor yetiştiremiyorlar. Biz burada bir sergi açtık. Hayati Misman burada sergi açtı. Türkiye’nin sayılı ressamlarından. O zaman ki vali sergiyi gezdi ve konuşma yapacak. Ben resimden anlamam ama deyince daha sözünü bitirmeden Hayati Misman araya girdi ve bir ilin valisinin resimden anlaması gerektiğini söyledi. Eksiğiniz varsa okulda bunu kapatmadıysanız Vali iken bunu kapatın dedi. Akşam ise Vali bana böyle şeyler söyledi ama ne kadar haklıymış dedi. O valiyi yetiştiren de öğretmenler. Eğer onlara sanatı sevdirseydi bunlar olmazdı. Daha çok çalışmalıyız. Atatürk’ten sonra sanat damarlarından kopmuştur diyor ya, o sözden sonra bu ülkede çalışma yerine yatma öğretildi. Okullarda olsun toplumda olsun yat yat yat diyorlar. Ben de çalışalım ve sevdirelim diyorum” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —