Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, jinekolojik kanserler ve özellikle rahim ağzı kanseri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Rahim ağzı kanserinin uzun ve yavaş ilerleyen bir süreç sonunda ortaya çıktığını belirten Tuğut, bu durumun erken tanı açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Hastalığın en önemli nedeninin Human Papilloma Virüsü (HPV) olduğunu vurgulayan Tuğut, virüsün oldukça yaygın olduğunu ve çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaştığını kaydetti.
Erken yaşta cinsel yaşam, çoklu partner, sigara kullanımı, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Tuğut, bu risklerin önemli bir bölümünün kontrol edilebilir olduğuna dikkat çekti.
Hastalığın erken dönemde belirti vermediğini ifade eden Tuğut, bu nedenle düzenli taramanın hayati önem taşıdığını söyledi. Pap smear ve HPV DNA testleri sayesinde kanser öncesi hücresel değişikliklerin tespit edilebildiğini aktaran Tuğut, Türkiye’de 30–65 yaş arası kadınlara Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve KETEM’lerde ücretsiz tarama hizmeti sunulduğunu hatırlattı.
Korunmada sağlıklı yaşam alışkanlıkları, sigaradan uzak durma, düzenli tarama ve HPV aşısının önemli yer tuttuğunu belirten Tuğut, aşının 9–26 yaş aralığında önerildiğini, 9–15 yaşta 2 doz, 15–26 yaşta ise 3 doz şeklinde uygulandığını ifade etti. Aşı ve düzenli taramanın birlikte güçlü koruma sağladığını vurguladı.