Tarih: 24.12.2014 04:26

Rağbet kış çayına

Facebook Twitter Linked-in

Rağbet kış çayına

Soğuk havaların etkisini artırdığı Sivas’ta soğuk algınlığı ve grip hastalığına yakalanan vatandaşlar, kış çayına oldukça rağbet gösteriyor.

Sivas’ta etkisini sürdüren soğuk hava nedeniyle soğuk algınlığı hastalığına yakalanan vatandaşlar adeta aktarlara akın ediyor. Aktarlara giderek çeşitli bitkiler alan bazı vatandaşlar en çok ilgiliyi ise içerisinde 17 çeşit bitki bulunan ‘Kış çayı’ olarak bilinen karışıma yöneliyor. Kış aylarında özellikle ıhlamura yoğun bir talep olduğunu ifade eden aktarlar bitkilerde kimyasal bulunmadığını söyledi.

Kış çayının içerisinde ıhlamur, hatmi çiçeği, nar çiçeği, ada çayı, zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın ve karanfil gibi bir çok bitkinin bulunduğunu kaydeden aktarlar; “Kış çayının kilogramını 40 TL’den satıyoruz. Soğuk algınlığına ve gribe yakalanan vatandaşlar kış çayına ilaçlara nazaran daha fazla rağbet gösteriyor” dedi. Kış çayının içerisinde bulunan zencefilin antibiyotik etkisi olduğuna da dikkat çeken aktarlar; “Zencefilin öksürük kesici, balgam sökücü, göğüs yumuşatıcı ve mideyi kuvvetlendirici bir etkisi olduğu için kış çayının içine koyuyoruz. Bunun yanı sıra hatmi çiçeği, meyan kökü, karanfil, tarçın ve rezene bitkisini tavsiye ediyoruz. Bu ve benzeri bitkiler ıhlamurla karıştırılarak kullanılıyor. Bunlar soğuk algınlığı ve bronşit için rahatlıkla kullanılan bitkiler.Bitkilerin hiç bir yan etkisi yok. Ama soğuk algınlığı ve grip için kullanılan ilaçların yan etkileri olabiliyor. Ayrıca yine şifalı bitkilerde herhangi bir kimyasal madde yok. Şimdi insanlar ilaçların prospektüsünü okuduklarında görüyorlar ki böbreğe zararı var, karaciğere zararı var, kalbe zararı var. İnsanların çekindiği bir nokta bu. Bir de nesillerdir kullanılan ve bilinen bitkiler bunlar. Ihlamuru veya zencefili bizim dedemiz de kullanıyordu, onun dedesi de kullanıyordu. İnsanlar bitkilerin hem iyi olduğunu biliyor, zararını da görmediği için bu tür çaylara rağbet ediyor” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —