Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, DAP kapsamında proje kabulüne Ocak ayında başlanacağını söyledi
Proje kabulü Ocak´ta başlayacak
Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, DAP kapsamında proje kabulüne Ocak ayında başlanacağını söyledi
Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, göreve geldiği 15 Haziran´dan bu yana gerçekleştirilen çalışmalara değindi.
Sivas´ın DAP kapsamına alınmasının önemine değinen Yıldız, katkılarından ötürü başta Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz olmak üzere tüm milletvekillerine teşekkür etti.
Sivas´ın DAP kapsamına alınmasının ardından hızlı bir şekilde proje timi oluşturduklarını aktaran Yıldız, ?Çalışmalarımızı yaptık ve 2017 yılı Ocak ayından itibaren proje kabulüne başlanacaktır. DAP projesi kapsamında Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenecek projeler var. Bir de bu 15 il arasında Sivas var. Hayvancılık Genel Müdürlüğü´nün de DAP kapsamındaki illere desteklemeleri var. Onlarla ilgili proje kabulüne Ocak ayında başlayacağız? açıklamasında bulundu.
BİRLİK VURGUSU YAPTI
Hızlı ve etkin hizmet vermek için koordineli şekilde çalışmalarını devam ettirdiklerini aktaran Yıldız, ?Sivas bizim için çok önemli. Sivas´ın tarımsal anlamda, belirli bir seviyeye gelmesi için hep beraber çalışmamız gerekiyor? diye konuştu.
İlçe ziyaretlerine göreve geldiği günden itibaren büyük önem verdiğini aktaran Yıldız, ?İlçe ziyaretleri çok önemliydi. İlçelerde ilçe personelimizle görüşmek, o ilçedeki sorunları ve o ilçede yapılması gerekenleri yerinde öğrenmek için bunu yaptık ve personelimizle görüştük. Personelimizin arkadaşlık içerisinde çalışması, işlerin daha hızlı yapılması için çok önemliydi. Bu yönde arkadaşlarımıza tavsiyede bulunduk ve ilçelerde kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, ziraat odası başkanlarımız yani tüm paydaş kuruluşlarımızla irtibata geçerek istişarelerde bulunduk? şeklinde konuştu.
3 YIL SÜRECEK
Göreve geldiğinde Sivas´ta demonstrasyon çalışması eksikliğini gördüğünü kaydeden Yıldız, ?Bununla ilgili olarak hemen çalışmalara başladık. Biz buğday ve arpada bakanlığımıza bağlı araştırma kuruluşlarından getirttiğimiz 8 çeşit buğday ve arpa ile özel sektörden aldığımız 3 çeşit buğday türü ile toplam 5 bölgede demonstrasyon çalışmalarına başladık ve ekimler yaptık. Bu buğday ve arpalardaki verim miktarlarını öğrenmek, zararlara mukavemetini görmek açısından böyle bir çalışma yaptık. Bu 3 yıl sürecek bir çalışma. Bu çalışma sonrası bu bölgedeki çiftçilerimize, o bölgede hangi buğday çeşidinin üretilmesi daha verimli ise bununla ilgili gerekli tavsiyelerde bulunacağız. Bu bölgelerde 10 ve 12 dekar alanlarda bu çalışmaları yaptık? ifadelerine yer verdi.
36 MİLYON LİRA DESTEK VERİLDİ
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Yıldız şu şekilde konuştu: ?10. etabı tamamlamış durumdayız. Bu kapsamda yeni tesis, teknoloji yenileme, kapasite artırma, tamamlama yatırımı, basınçlı sulama konularında desteklerimiz var. 11. etabın tebliği henüz yayımlanmadı. Onun da bugünler de açıklanmasını bekliyoruz. Bu kapsamda şu ana 126 projeye destek verildi. 10 etapta ilimize 36 milyon 112 bin 185 liralık hibe ödemesi gerçekleştirildi. Bu sayede bin 350 kişiye de istihdam kapısı açılmış oldu. Bu işletmelerimiz şu anda aktif durumda çalışıyor. Bundan sonra da yapılacak çalışmalar müdürlük ve bakanlık nezdinde devam edecektir. Biz Sivas için hep birlikte elimizden gelenin en iyisini yapmak için buradayız. Çalışmalarımız devam edecek.?
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA 6 İLÇEDE DEVAM EDİYOR
İl genelindeki arazi toplulaştırma çalışmalarına da değinen Yıldız, ?Bakanlığımızın arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor. Arazi toplulaştırma çeşitli nedenlerle şekli bozulmuş ve parçalanmış arazilerin bir araya getirilerek yeniden kadastro çalışması yapılması anlamına geliyor. Arazi toplulaştırılmasında en önemli etkenlerden bir tanesi ekonomik olarak tarım yapılması. Yani girdilerin biraz daha azaltılması, aynı zamanda makineli tarıma daha uygun alanların oluşması, en önemlisi de bu arazi toplulaştırılmasındaki her parselin bir tarafı su kanalına eğer sulu tarım varsa tabi, bir tarafı da arazi yoluna çıkması. Bu da aynı zamanda çiftçimize bir kolaylık sağlayacaktır. İlimizde 6 ilçede toplam 47 yerleşim biriminde şu anda arazi toplulaştırma çalışmaları yapılmakta ve 864 bin 442 dekar alanda bu arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projesi uygulanmakta? diyerek konuşmasını sona erdirdi.