İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Sağlık Bakanlığının yeni teşkilat yapılanmasından sonraki süreçte, hangi konuda yetki ve koordinasyonun hangi kurumda olduğuna ilişkin ortaya çıkan bilgi kirliliğine son noktayı koydu. İlter, İl Sağlık Müdürlüğünün g
Planlama ve Koordinasyon İl Sağlık Müdürlüğü’nde
İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Sağlık Bakanlığı’nın yeni teşkilat yapılanmasından sonraki süreçte, hangi konuda yetki ve koordinasyonun hangi kurumda olduğuna ilişkin ortaya çıkan bilgi kirliliğine son noktayı koydu. İlter, İl Sağlık Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluklarını anlattı
İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, “Gerek Halk Sağlığı Müdürlüğü, gerek Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği, gerek 112 Acil Sağlık Hizmetlerini sunan arkadaşlarımızın tamamının iş ve işlemlerinin koordinasyonu, denetlenmesi, kalite açısından kontrolü ve bunların bakanlığa rapor edilmesi İl Sağlık Müdürlüğümüzün görevi.” Dedi. İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, Sağlık Bakanlığı’nın yeni teşkilat yapılanmasından sonraki süreçte, hangi konuda yetki ve koordinasyonun hangi kurumda olduğuna ilişkin ortaya çıkan bilgi kirliliğine son noktayı koydu. İlter, İl Sağlık Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluklarını anlattı. Konuyla ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtlayan İlter, gerek Halk Sağlığı İl Müdürlüğü gerekse KHB Genel Sekreterliği’nin iş ve işlemlerinin koordinasyonu, denetlenmesi ve kalite açısından kontrolünün ve bu konuların Sağlık Bakanlığına rapor edilmesinin İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevi olduğunu söyledi. İlter; “İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizim ilde Sağlık Bakanımızın adına yürüttüğümüz görevler var. Bunların birinci sırası ildeki bütün kamu ve özel sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların sağlık hizmetlerini denetlemek, bunların Sağlık Bakanlığı standartlarına göre yapılıp yapılmadığını kontrol etmek, aksilikler tespit edildiği takdirde ilgilileri bilgilendirmek, uyarmak veya müeyyide uygulamak. Bu çalışmaları biz sürekli yapıyoruz. İldeki bütün sağlık birimlerini, özeldeki muayenelerin hepsi dâhil olmak üzere en az bir defa, özel sektördekileri iki defa kontrol ediyoruz. Bunun haricinde Sağlık Bakanlığı’nın kalite standartları çerçevesinde her yıl yaptığı denetimler var. Onların bir kısmını da yine il sağlık müdürlüğü, bir kısmını bakanlık yapıyor. Biz ilimizdeki hem kamu hem özel sektör sağlık kurumlarının kalite denetimini de gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Gerek Halk Sağlığı Müdürlüğü, gerek Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, gerek 112 Acil Sağlık Hizmetlerini sunan arkadaşlarımızın tamamının iş ve işlemlerinin koordinasyonu, denetlenmesi, kalite açısından kontrolü ve bunların bakanlığa rapor edilmesi İl Sağlık Müdürlüğümüzün görevi. Bunları her an ve sürekli yapıyoruz zaten ve gittikçe artan bir sıklıkla yapmaya başladık bu dönemlerde” dedi.
“SAĞLIK BAKANLIĞINI TEMSİLEN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLİ”
İl Sağlık Müdürlüğü’nün kentteki yatırım, planlama, insan kaynakları hususunda da yine Sağlık Bakanlığı’nı temsilen görevli olduğunu belirten İlter, bu kapsamda kent genelindeki yatırım ve çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. İlter, şu ifadeleri kullandı: “İldeki yatırım, planlama, insan kaynakları gibi hususlarda da yine İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığımızı temsilen görevli. İlimizdeki yatırım planlamalarında her üç kurumun da ihtiyaçları göz önünde bulundurularak İl Sağlık Müdürlüğü üzerinden bakanlığa teklif ediliyor. Bakanlığımız da bunun değerlendirmesini yaparak bir sonraki yıl hangi yatırımları yapacağına karar veriyor. Şuan Sivas bölgemizdeki iller arasında en fazla yatırım sayısına ulaşan illerden birisi diyebiliriz. Yaklaşık 150 milyon civarında ortalama bir yatırım bütçemiz var. Bunu sağ olsun, Sayın bakanımız, vekillerimiz ve sağlık bakanlığımızın desteğiyle elde edebildik. Buna da sürekli ekleme yapmak istiyoruz. Vatandaşımızın faydasına olan işlerin sayısının artması gerektiğini düşünüyoruz. Bunları tabi bir stratejik plan çerçevesinde ve koordinasyon içerisinde de bakanlığımızla da bütçeleştirerek yapmamız gerekiyor. Şuan en büyük yatırımımız merkezdeki 600 yataklı Bölge Hastanemiz. İkinci büyük yatırımımız 75 yataklı Yıldızeli Devlet Hastanemiz. İnşaatı şuan yüzde 20-30’lar seviyesinde. Gelecek yıl bu zamanlar bitmesini bekliyoruz. Diğer bir yatırımımız Gürün Devlet Hastanemiz. Oraya 30 yataklı güzel bir hastane yapılıyor. Yine bir yıla kadar bitmesini bekliyoruz. Şarkışla’da 10 ünitelik ağız diş sağlığı merkezimiz bitmek üzere. Birkaç ay içerisinde faaliyete geçecektir. Onun haricinde Zara Devlet Hastanesi’nin ihalesine çıktık. 2 yıl içerisinde faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Yine Suşehri Devlet Hastanemizde bir revizyon yapılması planımız var. Yeni bir devlet hastanesi yapmayı düşünüyoruz. Onun projeleri devam ediyor. Projeler biterse bahar döneminde ihalesini yapacağız.
Bunun gibi Gemerek’te, Suşehri, Şarkışla ve birkaç ilçemizde toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri ve sağlık evleri gibi 30 civarında projemiz var. Biz il merkezimiz ve bütün ilçelerimizde sağlık hizmet kapasitemizi artırmaya çalışıyoruz. Personel kapasitesini de artırıp ilimizi sağlık hizmetleri açısından rahat bir il olarak devam ettirmemiz gerekiyor. Bu işleri yaparken de sürekli üzerine bir şeyler ekleyerek yapmamız gerekiyor. Mevcudu planlarken kapasiteyi eksiltmemiz halinde sorun yaşayacağız. Kapasiteyi eksiltmeden sürekli üzerine bir şey koyarak artı değer üretmemiz gerekiyor. Çalışmalarımızı da bu mantıkla yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın menfaatine olan işlere biraz daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Çünkü sağlık hizmetleri bir insanın hayatındaki en önemli ihtiyaçlardan birisi ve bunda bir sıkışıklık yaşanmaması gerekiyor. Hastaneye veya sağlık hizmeti sunan üniteye kolay ulaşılabilir olması gerekiyor.”