OKULLAR BÖLGESİ İÇİN RAPOR HAZIRLANDI

Sivas STK Platformu Okullar Bölgesi için harekete geçti. Bölgede yaşanan olumsuzlukların sona ermesi ve kampüs modelinden vazgeçilmesi için çalışma başlatan Sivas STK Platformu´nda bu kapsamda bir komisyon oluşturuldu.

EĞİTİM 19.01.2016 00:33:29 3323 0
OKULLAR BÖLGESİ İÇİN RAPOR HAZIRLANDI

OKULLAR BÖLGESİ İÇİN RAPOR HAZIRLANDI

Sivas STK Platformu Okullar Bölgesi için harekete geçti. Bölgede yaşanan olumsuzlukların sona ermesi ve kampüs modelinden vazgeçilmesi için çalışma başlatan Sivas STK Platformu´nda bu kapsamda bir komisyon oluşturuldu.

Komisyon Başkanlığı´na Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) getirilirken, dernek kısa süre içerisinde bölgedeki olumsuzluklar ve çözüm önerilerini içeren bir rapor oluşturdu. ÖĞ-DER Sivas Şube Başkanı Fatih Gülmüş, Okullar Bölgesi için hazırlanan rapor ve çalışmanın detaylarını gazetemizle paylaştı.

Gülmüş; ?Sivas STK Platformu olarak Okullar Bölgesi´ndeki sorunların tespiti ve çözüm önerileri geliştirmek anlamında bir komisyon oluşturdu. Bu Komisyonun başkanlığını Şuğurlu Öğretmenler Derneği Sivas Şubesi aldı. Bu komisyon, okullar bölgesine gidip bu noktada çalışma yaptı ve bu çalışmaları rapor haline getirdi. Bu raporla birlikte önümüzdeki günlerde Okullar Bölgesi´ndeki okullarımızın müdürleri ile bu raporu tekrardan tartışıp geliştireceğiz. Daha sonra ise siyasiler ve il genel meclisi üyeleri buradaki sorunları gelip yerinde görecekler.

Burada uygulanan Kampüs Modeli, çok sıkıntılı bir model. Aslında, en başta vazgeçilmesi gereken, değiştirilmesi gereken bir proje bu? Neden? Çocuklar, aile ve çevre denetiminden kampüs mantığı neticesinde uzaklaşıyor ve dolayısıyla ailelerin ve çevrenin terbiye alanından uzakta kaldıklarından ahlaki yozlaşma bu bağlamda daha da hızlanıyor. Bunun önüne geçilmesi açısından kampüs mantığından vazgeçilmelidir. Ama yine de bu Kampüs mantığı dayatılacaksa en azından iyileştirilmesi noktasında neler yapılabileceği değerlendirilmeli. Hem fiziki anlamda, hem muhteva anlamında ve özellikle manevi anlamda yapılabilecekler gözden geçirilmeli. Bunları biz bu raporda tespit ettik.? İfadelerini kullandı.

İŞTE O RAPOR?

Komisyon tarafından hazırlanan raporda yer alan detaylar hakkında da bilgi veren ÖĞ-DER Sivas Şube Başkanı Fatih Gülmüş, raporda yer alan maddeleri şu şekilde paylaştı:

?Kampüs mantığı neticesinde ortaya çıkan bir sorun olarak okullar ailelerin yaşadığı meskenlerden uzak olduğundan aile ve çevre denetiminden uzaklaşması neticesinde milli ve manevi değerlerimize uymayan davranışlar zuhur etmekte ve kültürel yozlaşmaya zemin hazırlamaktadır.

Bu açıdan kampus mantığı yeniden gözden geçirilmeli eski sisteme yani yerleşim yerinde bulunan okul anlayışına dönülmelidir.

Okullar öğrenci kimlik belgesi bastırmalı ve taşıması zorunlu tutulmalı ve servis araçlarının yolu işgal etmesinin önüne geçilmelidir. Trafik bu bölgede sık denetim yapmalıdır.

Okullar ve okullar ait tüm binalar gözden geçirilerek sorunlu olanların güçlendirilmesi yoluna gidilmelidir. Kampüs alanına atık su sistemleri için ?paket arıtma tesisi? yapılmalıdır. Kampüse yeni kazandırılacak tüm binalar güneşi alabilecek şekilde yerleştirilmeli, yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade edebilme anlayışı çerçevesinde binaların çatısını güneş pilleri ile kaplatarak kendi enerjisini üretecek şekilde dizayn edilmelidir.

Acil müdahalelerin yapılabilmesi için bir sağlık merkezinin yapılması elzemdir.

Klasik bir orta öğretim kampus anlayışının ötesine geçilmeli, Kampüs de, yeni nesillerin hayal dünyalarını, keşfederek duygularını geliştiren, yaşantıyı ve öğrenmeyi keyifli hale getiren çağdaş eğitim mekânları ile 21. yüzyıla yakışır bir eğitim hizmeti sunulmalıdır.

Bölgenin güvenliği Emniyet Müdürlüğü ve özel güvenlik birimleri tarafından sağlanmalıdır. Ayrıca kampüs alanına okul güvenliğini sağlamak ve her okulun kendi öğrencilerini daha rahat denetime tabi tutması için ihata duvarları ve güvenlik hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli ve kampüs alanında olumsuz görüntü oluşturacak negatif durumların devam ederek bu alanın kültürel yozlaşmasının önüne geçilmelidir. Kampüs alanında ihata duvarları ile birlikte hem güvenlikçi alınmalı hem de mobese kurulmalıdır. Öğrencilerin denetlenebilirliğini kolaylaştırılması açısından eskiden uygulanan okul kıyafetleri uygulaması geçilmeli ya da yerine bu sıkıntıyı ortadan kaldıracak farklı bir çözüm bulunmalıdır.

Gültepe Kampüs Alanında 7 okul, 2 spor salonu, 2 pansiyon bulunmaktadır. Bu okulların tam ortasında kalan alan öğrenciler için sosyal alandır. Bu alanın dışında öğrencilerin vakit geçireceği tek alan okul önündeki bahçeler ve kantin alanlarıdır. Kampüs alanımız yerleşim yerlerinin uzağında olması nedeni ile öğrenciler öğle vakitlerinde kampüs alanında bulunmaktadırlar. Kampüs alanındaki boşluğu yeni binaların yapılması öğrencilerin vakit geçireceği alanı daraltacağı gibi kampüs alanının da bina yığınına dönüşmesine ve görüntü kirliliğine sebebiyet verecektir. Bu alan için bu bölgede çok elzem ihtiyaç olan büyük bir sosyal ve kültürel kompleks (külliye) yapılmalıdır.

Bu kompleksin içerisinde medeniyet anlayışımızı mimarisi ve muhtevasıyla yansıtabilecek aşağıda sıralayabileceğimiz unsurları içerisinde barındıracak büyük bir külliye (sosyal tesis) bulunmalıdır. Bu alanın içerisinde; Mimari anlayışımızı yansıtan küçük bir mescit, Kütüphane, Çok Amaçlı Salon, Sergi Salonu, Açık hava tiyatrosu, Kapalı tiyatro alanı, Halı saha, Hat, Tezhip, Ebru gibi sanat derslikleri, Spor dalları ile ilgili derslikler (Ata sporumuz güreş, atıcılık vb), Tiyatro, Fotoğraf, Resim ve Sinema derslikleri, Çalışanlar için kreş, anaokulu, ilkokul, Kampüs alanının peyzaj düzenlemesi.

Kampüs alanında belirli yerleri ilan ve afiş panoları ile birlikte dev ekranlar konulmalı. Her türlü etkinlik ile birlikte değerler eğitimi ile ilgili ve diğer etkinlikler zaman zaman buradan kampüs alanındaki öğrencilerin hizmetine sunulmalıdır.

Merkezi kafeterya, yemekhane öğrencilerin uygun fiyata tabldot usulu sıkı denetime tabi olan vb. yerler oluşturulmalıdır. Bu yerler hem obezite ile mücadele hem de sağlıklı yiyecek anlamında önemlidir. Böylece hem kampüs alanı çocukların vakit geçireceği, aktivite yapabileceği hem de çevrede bulunan insanların hayat boyu öğrenme kapsamında kurs ve seminerlere katılacağı yerler haline gelecektir. Burada oluşturulacak salonlarda hem MEM hem de çevredeki okulların faaliyetlerini sergileyeceği ve hatta beraber etkinlik yapacağı yerler haline gelecektir. Okulları etkinliğe yöneltecektir.

Ayrıca kampüs alanına ihata duvarları ve güvenlik hızlı bir şekilde yapılmalı ve kampüs alanında olumsuz görüntü oluşturacak negatif durumların devam ederek bu alanın kültürü haline gelmesi önlenmelidir. Kampüs alanında ihata duvarları ile birlikte hem güvenlikçi alınmalı hem de mobese kurulmalıdır. Halihazırda hem zabıta hem de polis yetersiz kalmaktadır.

Son olarak da çok uzak bir hedef ama kampüs alanına tramvay veya metro getirilerek minibüsün yarattığı olumsuz kültürün daha fazla yayılması engellenmelidir.?