Numune doktorundan "prostat" açıklaması

Üroloji Uzmanı Dr. İrfan Yıldırım Şentürk, Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 13.09.2024 14:30:00 1401 0
Numune doktorundan

Üroloji Uzmanı Dr. İrfan Yıldırım Şentürk, Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prostat kanserinin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Şentürk, ortalama tanı yaşının 69 olduğunu belirtti. 
Prostatın yapısını ve işlevini detaylandıran Op. Dr. Şentürk, şunları kaydetti: 

“Prostat, alt üriner sistemde mesanenin altında, idrar yolunun etrafında yerleşimli bir bezdir. Prostat sadece erkeklerde bulunur ve semendeki sıvıların bir bölümünü üretir. Sağlıklı bir prostat yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde ve 15-25 ml hacmindedir. Erkekler yaşlandıkça prostat bezi yavaşça büyümektedir. Prostat kanseri, prostat bezinin kötü huylu bir tümörüdür. Prostat kanserinin çeşitli evreleri vardır. Prostat kanseri genellikle yavaş gelişir ve belirgin şikayete yol açmaz. Hızlı ilerleyen prostat kanseri nadirdir. Prostat kanseri gelişme riski yaşla birlikte artmaktadır. Prostat kanseri 40 yaş altında oldukça nadirdir ve çoğunlukla 65 üstü erkeklerde gelişmektedir. Prostat kanserinin ortalama tanı yaşı 69’dur. Tanı araçlarındaki gelişmeler ve beklenen yaşam süresinin artması tanı konulan prostat kanseri sayısını artırmaktadır. Prostat kanseri, Avrupa’da yaşlı erkeklerde en sık görülen kanserdir. Prostat kanserli hastalarda beklenen yaşam süresi göreceli olarak uzundur ve bu süre artmaya da devam etmektedir.” 
Prostat hastalıklarının teşhisinde kullanılan yöntemlere de değinen Op. Dr. Şentürk, sözlerine şöyle tamamladı:
“Prostat hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan en sık yöntemlerden biri, prostat-spesifik antijen (PSA) seviyesini kontrol etmek için yapılan kan testidir. Eğer PSA seviyesi çok yüksekse, bu prostattaki hücrelerin alışılmadık biçimde davrandığını destekler. Bu durum tümör nedenli olabileceği gibi aynı zamanda enfeksiyon veya prostatın iyi huylu büyümelerinde de olabilir. Bazı durumlarda doktorunuz bunların ayrımını yapmak için sizden manyetik rezonans görüntüleme (MR) isteyebilir. Bu yöntemlerden hiçbiri prostat kanseri olup olmadığınızın cevabını kesin olarak veremez. Risk yüksek ise, size prostat biyopsisi gerekebilir. Bu test tümörünüzün olup olmadığını teyit etmek için yapılır. Biyopsi sırasında 8-12 arasında prostat doku örneği alınır. Biyopsi güvenilir bir tanı aracı olmasına rağmen, prostattaki tümörü saptayamama/gözden kaçırma ihtimali vardır.”

Yorumlar (0)

TEMELSİZ DUVAR CADDEDE KAYMAYA NEDEN OLDU.

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ’NDE FİLİSTİN FARKINDALIĞI PROJESİ

Bıyıkoğlu Dünya Şampiyonu Oldu.

Çevgan, Anadolu'da yüzlerce yıl sonra yeniden oynanmaya Sivas'ta başlamıştı.

(VİDEOLU HABER) HAFTA SONU 3 YENİ PARK HİZMETE AÇILDI…

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Ortak kullanım için protokol imzalandı

(VİDEOLU HABER) Kaynaklarımızı verimli kullanıyoruz

STSO’dan Kardeş Ülke Azerbaycan’a Ekonomik ve Ticari Güç Birliği Ziyareti

( VİDEOLU HABER) SİVAS BELEDİYESİ’NDEN AMATÖR SPORA 4 MİLYON TL DESTEK…

Sivas Ticaret Borsası ile KOSGEB Sivas İl Müdürlüğü İş Birliğiyle Bilgilendirme Toplantısı

KERKÜK’TE TÜRKMENLER ZAFER İSTİYOR

  • Salı 19.1 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 14.6 ° / 5.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 13.1 ° / 2.8 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
6.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
14.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4