Baharın gelişinin habercisi olan nevruz kutlamaları Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirildi
NEVRUZ COŞKUSU
Baharın gelişinin habercisi olan nevruz kutlamaları Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirildi
Renkli görüntülere sahne olan kutlama, halk oyunları ve Mehter Takımı ile başlayıp yumurta tokuşturma, demir dövme ve protokol üyelerinin Vali Alim Barut tarafından yakılan ateşin üzerinden atlaması ile devam etti. Program sonunda Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara etli bulgur pilavı ve ayran ikram edilerek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ziraat Odaları Başkanlığınca uhud tatlısı dağıtıldı
Baharın gelişinin habercisi olan Nevruz kutlamaları, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan kutlamada, halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından, Sivas Belediyesi Mehter Takımı kısa bir konser verdi. Mehter takımının konserinin sonunda ise Türk Bayrağı Sivas Valisi Âlim Baruta teslim edildi.
Program başlangıcında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına açılış konuşması yapan Murat Kandur, Nevruzun yeni bir gün olduğunu ve yeni yılın ilk günü anlamına geldiğini ifade etti.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Martta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarım küreye yönelir. Havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye ve göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar diyen Kandur şöyle devam etti:
Bu nedenle 21 Mart uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilir. Nevruz yeni gün bayram adıyla kutlanır. Nevruz her ulusun kendi kültür değerleri ile özdeşleştirip sembolleştirdiği özü itibariyle baharının gelişinin kutlandığı bir gündür. 2009 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine dâhil edilmiş olan nevruz iyiyi, güzeli, doğruyu, mutluluğu ve barışa yansıtan bir bayram olarak Çinden balkanlara kadar uzanan coğrafyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Türk dünyasındaki nevruz kutlamasında evlerin etrafı temizlenir, halılar kilimler yıkanır. Aile üyelerini yeni elbise, akrabalara hediye alınır. Bayrama birkaç gün kala tatlıların yapımına başlanır. Nevruz ateşi için gerekli ot, çalı ve odun hazırlanır. Mezarlıklar ziyaret edilir. Toplu şekilde kırlara çıkılarak eğlenceler, şölen ve yarışmalar düzenlendir. Ateşler yakılarak üzerinden atlanır.
Fakir, hasta ve zor durumda olan kişilere para, giyecek yardımı yapılır ve bayram günü yapılan yemeklerden pay verilir. Sivasta ise nevruz bayramı eski yıllarda kadınlar tarafından kutlanan bir bayramdı. O gün mümkün olduğu kadar ev halı beyaz elbiseler giymeye çalışırdı. Yine yiyecekler de beyaz renklerden seçilirdi. Hava soğuk ve yapışlı ise komşular bir evde toplanır eğlenir, pişirilen yemekleri yerlerdi. Hava güneşli ise kırlara çıkarlardı. Geç vakitlere kadar eğlenir, getirmiş oldukları yiyecekler yer, salıncaklarda sallanır ve hep birlikte evlerine dönerlerdi. Nevruzun evlenme adetlerinde de önemli bir yeri vardı. Nişanlı kıza nevruzda hediye gönderildi. Bayramlar insanlar arasından karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar insanların dargınlıkları unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Birlikte sevinme neşelenme ve eğlenme demektir. Bu anlamda sonsuza dek kutlayabilmemiz, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik içerisinde yaşama isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Nevruzu mutlulukla geçirebilmemiz için onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir. Bu güzel etkinlin hazırlanmasında emeği geçen tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Nevruz bayramınız kutlu olsun.
Konuşmaların ardından izci öğrencilerin dağıttığı renkli yumurtaları alan protokol üyeleri yumurtaları birbirine tokuşturarak kırmaya çalıştılar. Sivas Demirciler Esnaf Odası tarafından temsili demir dövme etkinliği gerçekleştirildi.
Sivas Valisi Âlim Barut burada protokol üyeleri ile birlikte demir dövdü. Daha sonra tüm protokol üyelerine Vali Âlim Barut tarafından teşekkür belgesi verildi. Daha sonra ise protokol üyeleri nevruz ateşinin üzerinden atladı.
Program, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara etli bulgur pilavı ve ayran ikram edildi. Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ziraat Odaları Başkanlığınca uhud tatlısı ikramı yapılarak son buldu.