Nakliye sorunu yaşıyor

Ülkemizin en önemli şeker pancarı üreticisi konumunda olan Sivas’ta üreticiler büyük sorun yaşıyor.

GÜNDEM 11.12.2023 15:32:00 2174 0
Nakliye sorunu yaşıyor

Ülkemizin en önemli şeker pancarı üreticisi konumunda olan Sivas’ta üreticiler büyük sorun yaşıyor. Şeker fabrikalarının birer birer özelleştirmesi ile üretimi her geçen gün düşen şeker pancarı üreticisinin mağduriyetlerine Sivas’taki üreticilerin yaşadıkları da eklendi. Ürünlerini Malatya Şeker Fabrikası’na satmak için sözleşme yapan, ancak nakliye sorunu yaşayan çiftçilerin ürünleri tarlada kaldı. 

NAKLİYE ARAÇLARI GELMİYOR

Kangallı pancar üreticilerini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Kangal ve Ulaş ilçelerimizin farklı köylerinde binlerce ton şeker pancarı tarlada kaldı. Hem Sivas'taki hava şartları hem de pancarın çiftçimiz tarafından nakli ve bekleme süresinden dolayı büyük mağduriyet yaşanıyor” dedi.  Tarihlerin Aralık ayının ortasını gösterdiğini ve çok yakın zamanda Sivas’a yoğun kar yağışının başlayacağına dikkat çeken Karasu, şöyle dedi:

“Buna rağmen Kangal ve Ulaş ilçelerimizdeki köylerde binlerce ton şeker pancarı nakliye bekliyor. Bunun ana nedeni, Malatya Şeker Fabrikası’nın iş bilmezliğidir. Nakliye araçları gelmiyor. Çünkü nakliye araçları 3-4 gün fabrikada boşaltılmayı bekliyor. Fabrika sıra veremiyor, pancarı dökebileceği alan kalmadığı için. Çiftçiler pancarı başka bir fabrikaya da satamıyorlar, çünkü Malatya Şeker Fabrikası ile sözleşmeleri var. Zaten zor şartlarda üretim yapan, artan girdi maliyetleri ile zorlanan üretici gelecek yıl nasıl pancar ekecek? Ürün tarlada bekledikçe fire anlamında da büyük mağduriyet yaşıyor. Çiftçimizin bir yıl boyunca emek verdiği, topladığı mahsulü çürütmeye kimsenin hakkı yoktur!”

 “KAFE AÇACAĞINIZA MİLLETİN SESİNİ DUYUN”

İktidarı ve iktidar milletvekillerini sert bir dille uyaran Karasu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“20 yılda Sivas’a bir şeker fabrikası dahi yaptıramayanlar, fabrikayı boş verin, var olan toplama merkezlerine dahi sahip çıkamayanların sebebidir bu mağduriyet. Bostankaya ve Çetinkaya pancar toplama merkezleri ve kantarı kapatılmamış olsaydı çiftçi bugün bu mağduriyetleri yaşamayacaktı. O zamanlar ‘Çiftçi herhangi bir mağduriyet yaşamayacak’, ‘Çiftçilerin tarlada ürünü kalmayacak’ diyen yetkililerin bugün sesi soluğu çıkmıyor. Buradan iktidar vekillerine sesleniyorum; Sivas’ta kafe açacaklarına gelsinler çiftçinin yaşadığı mağduriyeti görsünler. Önümüzdeki yıl, çiftçi bir daha nasıl tarlasını ekecekler. Kangal ve Ulaş ilçelerimizdeki şeker pancarı üreticilerinin sorunları bir an önce çözülmelidir. Bölgenin en kaliteli pancarı tarlada bırakılıp çürümeye terk edilemez” 

Daha önce de konuyu defalarca TBMM gündemine taşıyan Karasu, çiftçilerin yaşadığı mağduriyetleri bir kez daha Meclis gündemine taşıyacağının sözünü üreticilere verdi.

Anahtar Kelimeler: Nakliye sorunu yaşıyor
Yorumlar (0)

Dünya Şampiyonu Sporcumuz Afra Kılınç’a Tebrik Ziyareti

Orhan Altuğ yaşamını yitirdi

ŞEYH ŞAMİL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

BG Grup Başkanı Özçoban: Cumhuriyet, Modern Türkiye’nin Mayasını Oluşturmuştur

KGK: Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacak

Özdemir'den kutlama mesajı

A. Necip Günaydın’ın Cumhuriyet Bayramı Mesajı

TEMELSİZ DUVAR CADDEDE KAYMAYA NEDEN OLDU.

SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ’NDE FİLİSTİN FARKINDALIĞI PROJESİ

Bıyıkoğlu Dünya Şampiyonu Oldu.

Çevgan, Anadolu'da yüzlerce yıl sonra yeniden oynanmaya Sivas'ta başlamıştı.

(VİDEOLU HABER) HAFTA SONU 3 YENİ PARK HİZMETE AÇILDI…

  • Cumartesi 20.6 ° / 8.1 ° Güneşli
  • Pazar 19.5 ° / 7.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 18.1 ° / 7.4 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 11 9 0 2 20 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 11 7 0 4 13 25
3.TRABZONSPOR A.Ş. 11 7 1 3 10 24
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 11 5 1 5 6 20
5.GÖZTEPE A.Ş. 11 5 2 4 7 19
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 11 5 3 3 -3 18
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 11 5 4 2 3 17
8.TÜMOSAN KONYASPOR 11 4 5 2 0 14
9.CORENDON ALANYASPOR 11 3 3 5 0 14
10.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 11 3 4 4 -2 13
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 11 4 6 1 -8 13
13.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
14.KOCAELİSPOR 11 3 6 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 11 2 5 4 -4 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 11 1 4 6 -13 9
17.İKAS EYÜPSPOR 11 2 7 2 -8 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 11 1 9 1 -13 4