Türkiye Büyük Millet Meclisi I. dönem Sivas milletvekili, mutasavvıf Mustafa Takî Efendinin hayatı ve eserleri düzenlenen sempozyumda ele alındı.
Mustafa Takî´nin Hayatı ve Eserleri Anlatıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi I. dönem Sivas milletvekili, mutasavvıf Mustafa Takî Efendinin hayatı ve eserleri düzenlenen sempozyumda ele alındı.
Sivas İl Özel İdaresi, Buruciye Anonim Şirketi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Sivas Şubesi´nin ortaklaşa düzenlediği program Yukarı Tekke kabristanında Mustafa Takî´nin kabrinin ziyareti ile başladı.
Daha sonra Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde yapılan sempozyum Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Mustafa Takî Hazretlerini tanımak için düzenlenen sempozyum ile çok güzel bir hayrın icra edildiğini belirtti. Ayhan, "Sivas´a maddi olarak birçok hizmet veriliyor. Bugün Mustafa Takî Hazretlerini tanımak ve anlamak için düzenlen programın manevi olarak değeri çok yüksek. İlimizin manevi değerlerine sahip şahsiyetlerin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasını son derece önemli. Valiliğimiz, belediyemiz ve İl Kültür Müdürlüğümüz şehrimizin manevi şahsiyetlerini tanıtmak için birçok program düzenliyor. İdaremize bağlı Buruciye A.Ş´de ilimizin manevi değerlerinin tanıtılması için düzenlenen programlara zaman zaman katkı sunacak. Şirketimizin tüzüğünü oluştururken amacımız sadece yatırım yapan bir kurum değil, kârımızın belli bir miktarını da manevi değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak için kültürel programlara ayıracağımızı belirtmiştik. Şehirlerimizin manevi değerlerini gençlerimizle buluşturmak zorundayız. Bu hizmetlerin yapılması milli bir görevdir. 2015 yılı ilimizde Şemsi Sivasi yılı olarak kutlandı. Yeni yapılan İl Halk Kütüphanesin de Şemsi Sivasi isimi verilerek isminin her zaman hatırlanması sağlanacak. 2016 yılı da ilimizde için Kadı Burhanettin yılı olarak kutlanacak. İlimizin manevi şahsiyetlerini tanıtılmasında ve Mustafa Takî Hazretleri için düzenlenen sempozyumdan dolayı emeği geçen Sivas Valiliğimize, İl Özel İdaremize, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Sivas şubesine, Buruciye A.Ş ile sempozyuma katılan herkese teşekkür ediyorum." Dedi.
İki oturum şeklinde yapılan sempozyumun ilk bölümünde Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı başkanlığında ilk olarak söz alan Yozgat Bozuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Özköse Mustafa Takî´nin hayatı, eserleri ve tasavvufi görüşlerini ele aldı. Özköse, Takî´nin dönemine ışık tutan biri olduğunu belirttiği konuşmasında Takî´nin bazı eserlerini katılımcılara okudu. Daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Ağırman ise Mustafa Takî´nin kırk hadisi hakkında dinleyenlere bilgi verdi. Ağırman, Takî´nin eserlerini milletin manevi duygularını harekete geçirmek için kaleme aldığını ifade etti. Torunu Mithat Doğruyol da Mustafa Takî´nin hayatı hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Takî´nin çok sayıda öğrenci yetiştirdiğini belirtti. Doğruyol, ayrıca soyadı kanununun ardından Takî´nin soyunun "Doğruyol" soyadını aldığını ayrıca, Mustafa Takî´nin Yukarı Tekke Mezarlığı´nda bulunan kabrinin yenileneceğini de sözlerine ekledi. İlk oturumda son olarak söz alan İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Murat Kıral ise Araştırmacı-Yazar İbrahim Yasak´ın mazeretleri sebebi ile sempozyuma katılamadığını söyledi. Kıral, Takî´nin nasıl milletvekili olduğunu ve meclisteki konuşmalarını anlattı. Kıral, dönemin şartlarına göre yapılan seçimlerde Takî´nin 164 oy alarak Sivas´ı mecliste temsil etmeye hak kazandığını kaydetti. Kıral, Mustafa Takî´nin imam hatip liselerini çok önemsediğini ve bu konuda meclise önerge verdiğini ifade etti.
Cumhuriyet Üniversitesi Üyesi Prof. Dr. Âlim Yıldız´ın başkanlığında yapılan ikinci oturumda Cumhuriyet Üniversitesi Üyesi Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Takî´nin en meşhur eseri Tarih-i Nur-ı Muhammed-î´yi dinleyicilere anlattı. Ardından söz alan Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aksu da Takî´nin Beyanü´l Hak Dergisi´ndeki yazıları anlattı. Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezgin Zabun ise bir İslam dergisi olan Sırat-ı Müstakim´deki yazıları dinleyicileri ile paylaştı. Zabun, Takî´nin dergide 6 tane makalesinin olduğunu ve Takî´nin dünyada ki tüm Müslümanlar ile ilgilendiğini söyledi. Son olarak söz alan Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yıldırım Takî´nin Sebilü´r-Reşa´d´taki yazılarını ele aldığı konuşmasında Sebilü´r-Reşa´d Dergisi´nin ümmetçilik ve İslamcılık üzerine yayın yapan bir dergi olduğunu ve derginin milli mücadele yıllarının manevi dergisi olduğunu aktardı. Takî´nin dergide 8 yazısının bulunduğunu söyleyen Yıldırım, Takî´nin bu yazılarında Anadolu´nun işgalden kurtulduğunda dünyadaki tüm Müslümanların kurtulacağını ifade ettiğini söyledi.
Son olarak söz alan Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Âlim Yıldız ise Mustafa Takî Efendinin hayatının ve eserlerinin anlatıldığı sempozyumun Sivas Valililiğince kitaba dönüştürülerek ilimizin kültür dünyasına katkı sunacağını söyledi.
Konuşmaların ardından Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Salih Ayhan ve Sivas Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın konuşmacılara katılım belgesi ile Vilayet Kitaplığı Yayınlarından oluşan kitap seti takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler.