Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, Hemşirelik mesleğinin tehdit altında olduğunun altını çizerek, "Sağlıkta uzmanlaşmayla ilgili okullar mezun vermesine rağmen sağlıkta uzmanlaşma çok yetersiz yürüyor.
Mustafa Örnek: Hemşirelik Mesleği Tehdit Altında
Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, Hemşirelik mesleğinin tehdit altında olduğunun altını çizerek, "Sağlıkta uzmanlaşmayla ilgili okullar mezun vermesine rağmen sağlıkta uzmanlaşma çok yetersiz yürüyor.
Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, Hemşirelik mesleğinin tehdit altında olduğunun altını çizerek, "Sağlıkta uzmanlaşmayla ilgili okullar mezun vermesine rağmen sağlıkta uzmanlaşma çok yetersiz yürüyor. Boşta kalan her işi hemşireler yapmak zorunda kalıyor" dedi. Örnek Hemşire istihdamının da çok yetersiz kaldığını söyledi.
Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, sendikanın Sivas şubesi tarafından düzenlenen Hemşireler Haftası programına katıldı.
Bir restoranda düzenlenen etkinlikte konuşan Örnek, 2003´te başlayan sağlıkta dönüşümün asıl kahramanlarının sağlık çalışanları olduğunu belirterek, "Sağlıkta memnuniyeti yüzde 39´lardan yüzde 76´lara çıkaran asıl güç sizlersiniz, bizleriz. Ebe ve hemşirelerin sağlık hizmetlerinin en değerli parçası. Yıllardır haklarımız ertelendi. Bazı haklara ulaştık, bazılarına ulaşamadık. Ama artık sağlıkta dönüşümün yükünü taşımaktan yorulduk" diye konuştu.
"YIPRANMA PAYI DÜZENLEMESİ YETERSİZ"
Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, Meclis´te yeni hazırlanan torba yasada yıpranma payı ile ilgili sadece nöbet tutanlara uygulanması yönünde bir düzenleme öngörüldüğünü anlatarak, "Yıpranma payı 2014´te Cumhurbaşkanımızın verdiği sözle süreç başladı. Daha sonra Başbakan´ın yaptığı açıklamanın karşılığı gelmedi. Bu yıl yine Meclis´te hazırlanan bir torba yasada ne yazık ki nöbet tutana yıpranma payı gibi bir uygulama var. Biz tabi ki bunun altının boş olduğunu, gerçekten nöbet tutan sağlık çalışanlarının oranının zikredildiği gibi yüzde 50-60 değil yüzde 10´larda olduğunu ilgili yerlere duyurduk. İnşallah bu yasanının Cumhurbaşkanımızın verdiği söz gibi 450 bin sağlık çalışanımızı kapsayacak şekilde çıkmasını arzu ediyoruz "ifadesini kullandı.
"HEMŞİRE İSTİHDAMI YETERLİ DEĞİL"
2003´te başlayan Sağlıkta dönüşümle birlikte iş yükünün 3 kat arttığına işaret eden Mustafa Örnek, "Biz 2013´e göre artmamış personel sayısıyla 3 kat daha fazla iş yapıyoruz. Şuan en çok ihtiyaç olan meslek grubu da hemşirelerimiz. 150 bin hemşire istihdamımız var. Avrupa Birliği normlarına ulaşmamız gereken sayı 400 bin. Yani Türkiye´de en fazla ihtiyaç duyulan meslek grubu hemşirelik. Mevcut sayıdan 2 kat fazla hemşire istihdam edilse dahi yine de yeterli gelmiyor. "
"SAĞLIKTA ŞİDDETİ TARİHE GÖMECEĞİZ"
Bugüne kadar sağlıkta şiddetle ilgili bir çok önlem alındığını kaydeden Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Örnek, "Yasa taslağında sağlık çalışanlarına sözel şiddet uygulayanlar dahi tutuklanabilecek. Bunlar önemli gelişmeler ama hala ne yazık ki şiddet azalmadı. Verilen bazı sözler var. Bununla ilgili önerilerimiz var. Konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İnşallah sağlıkta şiddeti de tarihe gömeceğiz" dedi.
"HER İŞİ HEMŞİRELER YAPIYOR"
Mustafa Örnek, Hemşirelik mesleğinin tehdit altında olduğunun altını çizerek, "Sağlıkta uzmanlaşmayla ilgili 29 dalda okullar mezun vermesine rağmen sağlıkta uzmanlaşma çok yetersiz yürüyor. Yaşlı bakım teknikeri, Tıbbi Sekreter gibi birçok alanda mezun varken bu işleri hemşireler yapmak zorunda kalıyor. Sağlıkta boşlukta kalan birçok işi ne yazık ki hemşirelerimiz yapıyor. Sağlıkta uzmanlaşmayı oturtabilirsek, hemşirelikte uzmanlaşmayı daha kolay gidebiliriz" sözlerini kullandı.
"İSLAMIN İLK HEMŞİRESİ HANIM SAHABEDİR"
Sağlık-Sen´in yaptığı açıklamaları anlatan sinevizyon gösterisinin ardından konuşan Sağlık Sen Şube Başkanı Efe Zileli ise Hanım sahabelerden olan Rufeyde bint Sa´d´ın insanlık tarihinde eğitim görmüş hemşirelerin idare ettiği, "Seyyar Sahra Hastanesi"ni kuran ilk kişi olduğunu anlatarak, "Hemşireliğin kurucusu olarak bilinen Florence Nightingale 1854 yılında İngiliz askerlerini tedavi ettiği için hemşireliğin kurucusu olarak biliniyor. Halbu ki Rufeyde Bint Sa´d İslam tarihinde İslam´ın ilk hemşiresi olarak bilinmektedir. İsmi sağlık enstitülerine ve hastanelere verilmelidir. " görüşünü savundu.