Müsilaja temas sağlığa zarar

Müsilaja temas sağlığa zarar

GÜNDEM 12.06.2021 12:28:30 857 0
Müsilaja temas sağlığa zarar

Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulundu. Uzmanlar, müsilajın içerdiği mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt  lezyonları oluşabileceğine dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilajla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Deniz salyası yıllardır inceleniyor

Müsilajı, “bazı bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen, kalın ve yapışkan bir madde” olarak tanımlayan Dr. Songül Özer, “Müsilaja neden olan mikroorganizmaları incelemek çok da kolay olmuyor. Kalın ve yapışkan tabaka içinden mikroorganizmaları ayrıştırmak, üretmek ve isimlendirmek oldukça zor bir yöntemle yapılıyor. Aslında çevre mikrobiyologları, adına müsilaj veya deniz salyası denen bu maddede ile yıllardır incelemeler yapıyorlar ve yöneticileri ve yetkilileri uyarıyorlar” dedi. 

Müsilaj barsak parazitleri, amip türü canlılar içeriyor

Dr. Songül Özer, “Yapılan incelemeler sonucunda, fitoplankton grupların, mikroalglerin ve mikroskobik bitkiciklerin aşırı çoğlamasıyla oluşan müsilajın içinde bazı barsak parazitleri, bazı amip türü canlılar, bazı mantarlar ve sayıca çok miktarda da Nocardia denilen bir bakteriye rastladılar. Müsilaj en büyük zararı, deniz suyu ile atmosferin baplantısı keserek ve oksijenin su altına inmesini engelleyerek aslında deniz içinde ve deniz altında yaşayan bitki/hayvan ve diğer canlılara vermektedir” diye konuştu.

Teması zarara yol açabilir

“Temas edildiği takdirde insana da elbette zararı olur” diyen Dr. Songül Özer, şu uyarılarda bulundu: “Daha çok yukarıda bahsettiğimiz mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt  lezyonları oluşabilir.  Allerjik yapılı ve hassas kişilerde kızarıklık ve alerjik döküntü şeklinde daha geniş cilt lezyonları oluşabilir. Şimdiye kadar, müsilaj ile ortaya çıkan bir solunum yolu ya da sindirim yolu hastalığı henüz saptanmadı. Ama incelemelere devam edilmesi ve araştırma sonuçlarının açıklanmasıyla, ilerde daha detaylı bilgilere sahip olabiliriz.”

Anahtar Kelimeler: müsilaja temas sağlığa zarar
Yorumlar (0)

DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜ

(VİDEOLU HABER) PAZAR DESTEĞİ BU YIL DA DEVAM EDİYOR…

Gençliğe akademik hamle

Sivas'ta dumansız yaşam seferberliği

BAŞKAN UZUN, İŞÇİNİN YANINDA OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

Sivas Tarım Ticaret Merkezi İçin Ankara’da Önemli Görüşme

Özbelsan Genel Müdürü Kantar, Sivas esnafıyla güçlü bağlar kuruyor

Özdemir: Uluslararası İş Birlikleri Stratejik Öneme Sahip

(VİDEOLU HABER) Türk dostu Lord Hussain’den KGK’ya özel medya oturumu

CHP Heyetinden Sivas Ticaret Borsası’na Nezaket Ziyareti

Vali Şimşek Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplandı

  • Pazartesi 10.8 ° / -0.6 ° false
  • Salı 8.2 ° / 0.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 7.2 ° / 1.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12