LAZER EPİLASYONUN PÜF NOKTALARI
Lazer epilasyon yapılacak olan bölgeler hakkında püf noktalar veren Ayak Sağlığı ve Güzellik Uzmanı Başak Burcu Kocabay, uygulama öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konulara değindi.
Lazer epilasyon yapılacak olan bölgeler hakkında püf noktalar veren Ayak Sağlığı ve Güzellik Uzmanı Başak Burcu Kocabay, uygulama öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konulara değindi. Ayrıca uçuk, sedef hastalığı ve cilt enfeksiyonu gibi rahatsızlığı olan kişilerin o dönem içerisinde lazer epilasyonun kesinlikle yapılmamasına gerektiğini ifade etti. Lazer epilasyonun güvenirliği ve lazer epilasyonun ne olduğu hakkında bilgi veren Sivas Ayak Sağlığı ve Güzellik Salonu Uzmanı Başak Burcu Kocabay, Lazer epilasyonun güvenirliği ve tesiri Amerika Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından 1997 yılında onaylandığı yani lazer epilasyonun güvenilir bir sistem olduğunu ifade etti. Ayrıca her çeşit cihazın güvenli olmadığını, cihazların FDA onayını almış olması ve CE belgesi almış cihazlar olması gerektiği ifade etti. Lazer epilasyonun açıklamasına değinen Kocabay, “Tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık demektir. Belirli dalga boylarındaki lazer ışıkları koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddeye aktararak ısı enerjisine dönüştürürler ve böyle lazer işlemi gerçekleştirilmiş olur. Lazer epilasyonda prensip kıl foliküllerine yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak ve daha sonra ortaya çıkan bu ısı enerjisi ile kıl folikülü tahrip edilir” dedi.
Lazer epilasyonun avantajlarının olduğu gibi dezavantajlarının da olduğu ifade eden Kocabay şunları kaydetti: “Lazer epilasyonun avantajları olduğu gibi tabi ki dezavantajları da var. Avantajları uygulama yapılan kişilerde çoğunda kalıcı ve uzun dönem epilasyon sağlar. Tekniğe uygun yapılırsa güvenli bir yöntemdir. Bacak sırt gibi geniş alanlarda uygulama olanağı sağlar. Göreceli olarak daha az ağrılı bir yöntemdir. Kişilerin çoğu bu uygulamaya rahatlıkla uyum sağlar. Tekrar büyüme olsa bile tüyler ancak zayıf ve açık renkli olur. Uygulaması hızlı bir yöntemdir. Vücutta kesinlikle toksit ya da alerjik bir yan etkisi yoktur. Cildi tahriş etmez. Kalıcı yara ve iz bırakmaz. Kanserojen olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yoktur. Batık kılların ve kıl dönmelerinin en önemli uygulama yöntemidir. Cilt enfeksiyonu ve bulaşıcılık riski bulunmamaktadır. Dezavantajlarına ve kimlerde uygulanamayacağı konusunda ise, en önemlisi kişilerle karşılıklı görüşme yapılması gerekir. Kıl tipinin ve ten tipinin iyi değerlendirilmesi ve iyi seçilmesi gerekiyor. Herhangi bir yan etkisi tam olarak bilinmemekte. Her kişide farklı zamanda sonuç verebilir. Ancak uygulama süresi ne olursa olsun değişmemesi gerekiyor. 4 haftada bir yapılması gerekiyor özellikle ilk 4 seansın 4 haftada bir yapılması gerekiyor. Yani ayda 1 uygulama tekabül ediyor. Beyaz gri, kızıl ve sarı kıllarda genellikle uzun sürede ya da patentli bazı cihazlar etkin olabiliyor. Bronzlaşmış ciltlerde kesinlikle lazer epilasyon yapılmaması gerekiyor. Rengin açılmasını beklemek gerekiyor. Tekniğe uygun ve işin uzmanı olmayan kişilerce yapılan lazer epilasyon sırasında yanık, yara, deride renk değişiklikleri görülebiliyor. Bunları çoğu geçici yan etkileri olmakla birlikte kalıcı ciddi durumlarda gelişebiliyor. Gözlere zararlıdır ve mutlaka koruyucu gözlük kullanılması gerekiyor. Uçuk hastalığı, sedef hastalığı, cilt enfeksiyonu olanlarda o dönem içerisinde lazer epilasyon yapılmaması gerekiyor.” Lazer epilasyonun çeşitleri olduğunu ve Dünyada en çok kullanılan 4 çeşit lazer epilasyon uygulamasının yapıldığını da ifade eden Kocabay, “Alexandrite, Diod, Nd-Yag, Ipl lazer epilasyon olarak bilinir. Uygulama alanları tabi hepsinin değişiyor. Alexandrite pratik ve etkili yöntem olmak birlikte ten rengi ve kıl tipi ayrımı yapar. Bu cihaz için ideal olan ten rengi açık ten ve koyu kıl tipidir. Bu epilasyon türünde işlem sonrasında tüyle hemen yüzeyden uzaklaşır. O yüzden memnuniyeti artırır. Fakat koyu tenli kişilerde bu lazer uygulamasını yapmak risklidir. Yüz ve boyun bölgesinde kesinlik Alexandrite kullanılmamalıdır. Çünkü bu bölgelerde kullanılan cilt tipi uygun dahi olsa ince tüyleri hareketlendirip çoğaltma riski bulunuyor. Vücut bölgesi daha idealdir bu yüzden.
Diod lazerde ise istenmeyen tüylerin azalmasını sağlıyor fakat dalga boyu diğer lazer uygulamalarına göre daha uzun olduğu için hem koyu hem açık renkli tenlerde iyi etki gösteriyor.
Nd-Yag lazer sadece koyu ciltler için oldukça ağrılı olması bu lazerin kullanılmasını kısıtlar. Çok dikkatli seçilmiş durumlar kullanılan bir lazer türüdür.
Ipl lazer diğer lazerlere göre biraz daha artıları bulunmaktadır. Bu sistemde kişinin kılının kalınlık, sıklık ve rengine cildin renk ve yapısına uygulanacak bölgeye göre verilecek ışığın şiddeti ve süresini ayarlama olanağı sağlar. Bu da dalga boylarını farklı kılmış oluyor. Bu esnek bir uygulama sağlar. Şuanda epilasyon için kullanılan hiçbir lazer sisteminde bulunmuyor. Başlıkların avantajı etkindir bu sistemde. Daha geniş alanlar etki eder. İşlem süresini kısaltır.
Bu tarz lazerlerin üretim yerler çok önemli. CE belgesi olan Avrupa standartlarında bir cihaz olması gerekiyor. Maalesef uzak doğu cihazlarının sağlık açısından sıkıntılar oluşturabilen türler var. Piyasada çok düşük maliyetlere satılıyor. Bu anlamda tabi tüketici uygulama yapılacak kişi buna vakıf olamaz ama gittiği yeri seçici olursa cihaz markasını ve türünü öğrenerek en azından güvenirliliğini tespit edebilir.”
Etkili bir lazer epilasyon seansları geçirmek, öncesinde ve sonrasında yapılması gereken uygulamalara dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Kocabay, “Etkili bir lazer epilasyon için birkaç kurala uymakta fayda var. Öncelikle ten ve kıl yapısına uygun olan lazer uygulamasını iyi bir uzmanla görüşmek lazım. Lazer epilasyonda kullanılan sistemleri uygun kampanyalardan etkilenmemekte fayda var. Telefonla yapacağınız görüşme yerine mutlaka merkezine giderek kıl analizi ettirmekte fayda var.
Lazer epilasyon uygulamalarında tek seansta asla sonuç alınamaz. Birkaç seans kesinlikle uygulamak gerekiyor. Bu uygulama yaklaşık 6 ile 10 seans arasında olması gerekiyor. Yani herkeste 6 ya da 10 diye de bir kaygı tabi ki yok. Seanslara ara verilmemesi gerekiyor. Uzman tarafından verilen tarihlerde uygulama yapılırsa daha etkisini gösterecektir.
Lazer epilasyon öncesinde, uygulama yapılacak bölgede en az bronzlaşma varsa en az üzerinden 1 ay geçmesi gerekiyor. Uygulamadan 4 hafta öncesine kadar kökten çekme işlemleri bitirilmesi gerekiyor. Herhangi bir ilaç kullanıyorsa uygulamada önce uzmanına bilgi verilmesi gerekiyor. 1-2 gün öncesinden tüyleri jilet ile kısaltılması gerekiyor.
Lazer epilasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Güneşten korunmak gerekiyor. Bölgenin nemli kalması gerekiyor. 24 saat sıcak su temas etmemesi gerekiyor. Duş alınabilir tabi ki ama sıcak su değmemesi gerekiyor. Ağrı, şişime gibi bir durum olursa bir beze buz sarılarak uygulama yapılabilir. 24 saat içerisinde yapılır tabi bu uygulama.
Lazer epilasyon yapılmadan önce bilinmesi gereken püf noktalar var. Seans aralıkları dikkat edilmesi gerekiyor. Düzenli olmasını en önemli amacı ilerleyen seans sayısı artmasını engeller. Bunla beraber epilasyon tamamlandıktan sonra yılda 1 ya da 2 kes o bölgelerin tekrar taranması bu uyumakta olan kıl köklerinin tekrar aktifleşmesini engelleyecektir. Çünkü epilasyon yapıldığında hedeflenen kıl folikülü yanında bununla beraber 2 tane uyuyan kıl kökleri vardır. Bunlar kişinin ölümüne kadar aktifleşme gösterebilir. Bunun aktifleşme göstermemesi için epilasyon işlemleri tamamlandıktan sonra yıllık tarama yapılmasında fayda var.
Lazer epilasyon sonrasında kesinlikle cildi tahriş edici, peeling, kese, sıcak uygulamalar yapılmaması gerekiyor. Yaz ya da kış koruyucu kullanılması gerekiyor. Özellikle görünen bölgeler için ve mutlaka lazer kişinin bu yetkinliğe sahip olması gerekiyor” dedi.