Kütük; ?Şehir bir kişinin babasının malı değildir?

Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Murat Kütük, Sivas´a kazandırılacak olan yüksek hızlı trenin güzergâhı ve istasyon binasının yeri hususunda önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 10.07.2017 19:34:28 5602 0
Kütük; ?Şehir bir kişinin babasının malı değildir?

Kütük; ?Şehir bir kişinin babasının malı değildir?

Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Murat Kütük, Sivas´a kazandırılacak olan yüksek hızlı trenin güzergâhı ve istasyon binasının yeri hususunda önemli açıklamalarda bulundu. Projenin başından beri demiryolunun değişmemesi gerektiği ve hızlı trenin mevcut gara girmesi gerektiği görüşünü savunduklarını söyleyen Kütük, ?Dünyada ikinci bir yeri değiştirilen istasyon varsa biz görüşlerimizi geri alacağız. Bazı yöneticilerimiz,  ?Ben yaptım oldu´ mantığıyla ısrarla güzergâhın yerinin değişmesini talep etmişlerdir ama şehir bir kişinin babasının malı değildir.  Sivaslı mantığıyla bunu gözden geçirmemiz, ortak aklı ortaya çıkarmamız bizi selamete çıkaracaktır? dedi.

Sivas gündemini uzun süre meşgul eden hızlı tren güzergâhı ve gar yeri konusundaki görüşlerini ifade eden Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Murat Kütük, önemli tespitlerde bulundu. Yanlıştan acilen dönülmesi gerektiğini söyleyen Kütük, ortak akıl vurgusu yaptı. Hızlı trenin mevcut gara girmesi gerektiğini nedenleriyle birlikte açıklayan Kütük, konuya ilişkin olarak Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yetkilileri ile görüştüklerini kaydetti.

Sivas´ta 2012 yılında hizmete alınması planlanan hızlı trenin 2018 yılında faaliyete geçeceğinin ifade edildiğini anımsatan Kütük, ?Bu bizim öngörümüze göre 2020´yi de bulacaktır. TCDD yetkilileri ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri değiştirilen hattın yeniden araştırmasına başlamışlardır. Çünkü projedeki birçok arıza görülmektedir. Biz başladığı günden bu güne kadar demiryolunun değişmemesi gerektiğini, garın eski gar olmasını ve hızlı trenin gara girmesi gerektiğini savunmuştuk. Fakat şehir idarecilerinden bazılarının isteği üzerine hızlı tren Karşıyaka´dan geçip Cumhuriyet Üniversitesi´ne, istasyon binası da CÜ´ye olmak üzere yapılması düşünülmüştür. Buradaki gerekçede de hızlı trenin şehri bölmesi olarak kamuoyuna lanse edilmiş. Sivil örgütlerin de bunu böyle istediği söylenmiştir. Ama bizim gözlemimiz odur ki Sivas´taki 200 civarındaki sivil örgütün içerisinde 2-3 kadar sivil örgüt bunu anlamadığı halde ?taşınsın´ demiştir. Diğerleri de bununla ilgili görüş vermemiştir. Hızlı tren şehri şimdi bölmüştür. Karşıyaka´da devasa setler, viyadükler üniversiteye gidene kadar şehrin içerisinde tabiri caizse bir Çin Seddi görüntüsü sergilemektedir ve şu an inşaatı başlangıç aşamasında olmasına rağmen böyledir. İlerledikçe bu daha net olacaktır? dedi.

?SAĞLIKSIZ BİR KARAR VERİLMİŞTİR?

Şuan ki hattın faaliyete geçirilmesi halinde Karşıyaka´da oturan kişilerin Sivas´ı görmesinin mümkün olamayacağını dile getiren Kütük, ?Artı Sivaslılar bilirler ?Sivas´ın bacası´ diye adlandırılan eski Kayseri yolu ve Taşlıdere´nin önüne çekilen bir setle hava sirkülasyonu da önlenecektir. Tabi burada çevre ile ilgili, tabiat varlıkları ile ilgili kurumlardan bilgi alındı mı bilmiyoruz. TCDD yetkilileri bunun alınmadığını söylediler. Şehre ne kadar zarar verecek, kuşların bile uçuş yolu değişecek. CÜ´nün altında bir deprem fay hattı olduğu söylenmektedir. Bu göz önüne alınmış mıdır? Artı inşaat sondaj çalışmalarında istasyonun yapılması düşünülen yerde bir metrede çok ciddi suyun olduğu ifade edilmektedir. İstasyonun yapılabilmesi için asgari 20 metre aşağılara inilmesi gerektiği ve buna da çok önemli bir teknoloji gerektiği biliniyor. Türkiye´de bu teknolojinin olmadığı ve Almanya´dan geldiği düşünüldüğünde para olarak ifade etmek istemiyorum ama tabiri caizse hızlı trenin Ankara-Sivas arasındaki yolun masrafının sadece Sivas şehri içinde harcandığı görülmektedir. Bu nedenle sağlıksız bir karar verilmiştir? diye konuştu.

BAŞKA ÖRNEĞİ YOK!

Hızlı trenin maliyet unsuru da ön plana alınarak eski gara gelmesi gerektiğinin altını çizen Kütük, ?Dünyada ikinci bir yeri değiştirilen istasyon varsa biz görüşlerimizi alacağız, Türkiye´de istasyon değiştirilen bir il varsa talebimizi geri çekeceğiz. TCDD yetkililerine ?Demiryolu şehri bölüyor ise siz neden Ankara´nın göbeğine çok büyük bir AVM ile istasyon yaptınız´ diye sorduğumuzda aldığımız cevap bizim düşündüğümüz cevaptır: Demiryolu halka hizmet aracıdır. Şehrin içine girmesi gerekmektedir. Yetkililer, bu talebin Sivaslı yöneticilerden geldiğini, ısrarla yerinin değişmesini istediklerini ama Sivas´ın dışında da hiçbir vilayette istasyon değişikliği istenmediğini belirtmişlerdir. Hızlı tren istasyonu, mevcut garın yanına yapıldığı zaman şehir bir AVM daha kazanacaktı artı hemzemin geçitler  mimari yapılarla üst geçitler şeklinde dizayn edilecekti. Bu maddi anlamda herhangi bir yük getirmeden bakanlık tarafından karşılanacaktı. Şehir bunu da kaçırmıştır. Kısacası treni, garı olmayan birçok vilayet diğer illere uzaktır. Onlar hızlı treni bırakın normal bir tren hayaliyle yatıp kalkarken biz mevcut trenimizi koruyamadığımız gibi hızlı trenden de en az şekilde faydalanacağız? ifadelerini kullandı.

?İNSANLARIMIZ ÇOK FARKINDA DEĞİL?

Demiryol-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Kütük, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Üniversiteye giden bir hızlı trenin dağıtım istasyonu olması çok mümkün görünmüyor. Yarın  Malatya hızlı treni yapılacak ya da Karadeniz  treni yapılacak.  Mevcut gardan bunların dağıtımı kolay ama üniversite içerisinden bunların dağıtımını yaptığınız zaman üniversiteyi tamamen parçalayacaksınız. Gazetecilerden, sivil toplum örgütlerinden, şehrin kanaat önderlerinden şu anda yapılan hattı ziyaret etmelerini istiyorum. Eğer ziyaret ederlerse hepsinin sesi benden çok çıkacaktır. Şu anda insanlarımız çok farkında değil. Karşıyaka şehrin dışında olduğundan inşaatı göremiyorlar, viyadüklerin farkında değiller ve daha başlangıç aşamasında olduğu için nelerin yapılacağını hayal edemiyorlar. Bu nedenle kamuoyunun inşaat alanını görmesini rica ediyorum. Yarın özel sektör trenleri geldiği zaman mevcut garın yanındaki kampüsün bunu kaldırması mümkün. Ama üniversitenin içerisinde hazinenin ve insanların bağış yaptığı arazilerin tamamının dağılması, küçülmesi CÜ´nün büyüyemez hale gelmesi anlamına geliyor. İçerisinde geçmişte ilim yuvası olsun diye bağış yapan insanlar var. Biraz da bu insanlara haksızlık etmiş durumdayız. İlim yuvası olsun diye verilen arazinin demiryollarına devredilmesi düşünülmektedir.?

?SİVAS´A ZULÜMDÜR?

TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin güzergah hususunda ciddi endişelerinin bulunduğunu aktaran Kütük, ?Onlar da yanlışı biliyorlar. Başbakanımız Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı iken  eski gar olması gerektiğini  kamuoyuna televizyonlardan söylemişti. Mevcut milletvekillerimizden Habip Bey mevcut yerin olması için uğraşmıştır. Artı dönemin genel müdürü Süleyman Karaman mevcut yerin olması konusunu Sivas kamuoyu ile paylaşmış ve çabalamıştır. Bazı yöneticilerimiz,  ?Ben yaptım oldu´ mantığıyla ısrarla güzergâhın yerinin değişmesini talep etmişlerdir ama şehir bir kişinin babasının malı değildir. Şehirler imarlarını 100-200 yıla cevap verecek şekilde yaparlar. Sadece 5-10 yıla cevap verecek şekilde planlama yapılmaz. Bugün yanlışı görüp dönmek devletin her gün milyon dolarlarını götürmektedir. Şu anda dahi vazgeçilebilir. İyi niyetle, Sivaslı mantığıyla bunu gözden geçirmemiz, sağlıklı düşünmemiz, ortak aklı ortaya çıkarmamız, milletten yana davranmamız bizi doğru yola, selamete çıkaracaktır. Bu sebeple bir başka boyutunu da ön plana çıkarmak istiyorum. Şu anda Sayın Valimiz, tabi Belediye Başkanı ile de muhtemel görüşmüşlerdir, lojmanların bir kısmını kültür adası şeklinde el sanatlarına tahsis etmeyi istemektedirler. Ama oradaki lojmanlar tarihi eser sayıldığından dolayı içerisinde çalışmak istemektedirler. Sivas´ta o kadar çok kültür adası yapılacak yeni yerleşim merkezleri vardır ki demiryollarının içerisindeki bir yere halkın gelmesi de çok mümkün değil. Bu durum demiryollarına da külfet. Oradaki oturan insanlara da ?çık git´ demektir. Bu kampüsün bozulmaması gerekmektedir. Ben bunun demiryollarının yavaş yavaş yolunun değiştirilerek, lojmanlarının alınarak, TÜDEMSAŞ´ın da yer değişikliği düşünülerek Sivas´ta demiryollarının   küçültülmesi anlamına geldiğine inanıyorum. Çünkü bazı kulislerde Köklüce´de bulunan eski hattın sökülerek onun da Karşıyaka´dan götürülmesi konusunda görüş birliği oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bunun yapılması demek Sivas´a zulümdür. Çünkü bu hat değiştiği zaman biri özel, biri devlet olmak üzere 2 travers fabrikasına vagon girememesi anlamına gelir. Burada da taşıma vagonla yapılır. Artı TÜDEMSAŞ´a vagon girmemesi anlamına gelir. TÜDEMSAŞ´ın kapatılması ve taşınması anlamına gelir. Diğer taraftan bu hat gittiği zaman gar sahasındaki iş yerlerinin kapanması anlamına gelir? açıklamalarına yer verdi.

?ŞEHİR GELECEĞİNDEN MAHRUM BIRAKILMASIN?

Kütük, ?Kısacası Sivas´ın arazisi çok büyük. Kim ne yapmak istiyorsa Karşıyaka´ya da, Meraküm´e de, Erzincan yoluna da yapabilir. Şehirler batıya doğru gelişir; Ankara yoluna da yapılabilir ama şehrin içerisinde bir kültür olan, 75 yıldır bu şehri kalkındıran ve yeni yatırımlarla Sivas´a vagon sanayini oluşturan TÜDEMSAŞ´ın gönderilmesi yine şehre zulümdür. Bu şehrin bir tane geleceği var demiryolları. Burası demiryolları şehri. Şehrimizde çeşitli fabrikalar açılmış ama halen bugüne kadar rantabl olmamıştır. Çekyat fabrikası ile, çorap fabrikası ile bu şehir kalkınmaz. Bu şehir; kültür turizmi, besicilik, tarım ve demiryolları ile kalkınır. Demiryollarının hacmi tarımdan da ileridedir ve malumunuz son 4-5 yıl içerisinde Sivas´a yatırım yapan işadamları vardır. Yurtdışından yatırım için gelen işadamları vardır. Bunların içerisinde Amerika, Almanya, Japonya gibi ülkeler de vardır ve bunlar çok ciddidir. Şimdi şehir idarecileri aldıkları yol değiştirme kararı ile nelere kastettiklerini bir daha gözden geçirmeliler. Herkes buna sahip çıkmalı. ?Benim meselem değil, benim gücüm yok´ denilmemeli. Son zamanlarda dikkatimi çeken bir şey var: Her evde demiryolunun taşınması ciddi bir rahatsızlık halinde konuşulmaktadır. Caddelerde, kahvelerde, işyerlerinde konuşulmaktadır. Esnaf arkadaşlarıma da sesleniyorum. Yaptıkları üretimleri demiryollarıyla her yere ulaştırmaları mümkündür. Yeni yapılacak organize sanayide her siteye demiryolu hattı çekilecektir. Bu kazanımlarından vazgeçmesinler. Sakin kafa ile oturup bir daha düşünsünler. Bir kişinin, iki kişinin ağzından çıkanla bu şehir geleceğinden mahrum bırakılmasın. Demiryollarının yeni yatırımları olacak bunlar hızlandırılsın. Lojistik köy çalışması var, bura hızlansın. Şehirde başka projeler hayata geçirsinler. Parklar, cazibe alanları oluştursunlar ama şu anda cazibe alanı olan yerleri bitirmesinler? diyerek konuşmasını sonlandırdı.  


RADYOFREKANS YÖNTEMİ İLE AMELİYATSIZ BEL VE BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

MEDİCANA SİVAS HASTANESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE DR. MUSTAFA ARGINDOĞAN ATANDI

BAŞKAN UZUN’DAN 10 KASIM MESAJI…

SunExpress'in İzmir - Sivas seferleri bugün itibarıyla başladı. ✈

STSO, Antalya Uçak Seferlerinin Başlatılmasını Talep Etti.

SOYLU'DAN BAHÇELİ'YE DESTEK!

STSO, Kadın İstihdamını Artırarak Sanayinin Geleceğine Yön Veriyor

Wushu Takımımız, Türkiye Şampiyonasından Madalyalarla Döndü

Sivas yarın önemli bir seminere ev sahipliği yapacak

Başkan Uzun temelin ilk betonunu döktü.

ÜNİVERSİTEMİZ ESNAF TEŞKİLAMIZ İÇİN ÖNEMLİDİR

Zeki Özdemir, “Tüm ulusumuzun Cumhuriyet Bayramını coşkuyla kutluyorum”

  • Perşembe 12.1 ° / 2.1 ° Güneşli
  • Cuma 11.2 ° / 3.4 ° false
  • Cumartesi 14.4 ° / 4.8 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2