Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları uyardı
Kurban Fiyatları %15 Arttı
Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları uyardı
Kurban fiyatlarında tavan fiyat olarak yüzde 15 oranında artış olabileceğini kaydeden Hastaoğlu, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi verdi.
Kurban Bayramı’na yaklaşık bir ay gibi bir süre kalırken, hayvan pazarlarında da hareketlilik başladı. Bu sene de ilimizde vatandaşın kurbanlık sıkıntısını çekmeyeceğini belirten yetkililer geçen yıla oranla fiyatların yüzde 15 oranında artış göstereceğini kaydetti.
Sivas Ticaret Borsası Başkanlığı’nca kurbanlık canlı kg fiyatları açıklandı. Buna göre canlı kg fiyatı tosun 14 TL, düve 13 TL, inek 12 TL, dişi koyun 11 TL, erkek koyun 12 TL’den satışa sunulacak.
Sivas Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantısında Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, STB Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Gül, Sivas Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan vekili Turan Kuzucu katıldı.
Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hastaoğlu, Sivas’ta Kurban Bayramı için yeterince hayvan stoku olduğunu kaydederek, “2014 yılı için şuanda yeterli sayıda kurbanımız var bunu rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.
Kurbanlık hayvan stokunda bir sıkıntının olmadığını belirten Başkan Hastaoğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Her sene Kurban Bayramı öncesinde kurbanlıkların sayısı ve fiyatları konusunda değişik açıklamalar yapılacaktır. Canlı hayvan yetiştiriciliğinde ön sıralarda olan ilimizde yeterli sayıda kurbanlık hayvan bulunmaktadır. Türkiye’de et fiyatları geçen yıla göre yüzde 20 artmış olmasına rağmen bizler kurban fiyatlarına yüzde 15 artış uygulayacağız. Büyükbaşta fiyat 3 bin TL ile 10 bin TL arasında, küçükbaşta ise 500 TL ile bin TL arasında olacağı öngörülüyor.”
Kurbanlık satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, Hayvan kesimleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Hastaoğlu açıklamasında şunları kaydetti:
“Veteriner Sağlık Raporu olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan pasaportu bulunmayan, çok zayıf olan, gebe veya yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, salya akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar satın alınmamalıdır.”
KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sağlıklı hayvanı nasıl anlayabiliriz? Uzmanlar kurbanlık hayvan alırken, öncelikle hayvanın dış görünüşüne bakılması gerektiğini belirterek şu özelliklerin bulunması gerektiğini ifade ediyor:
- İlk şart fiziki bir kusuru olmamalı.
- Canlı bakan gözleri olmalı. Bir yere sabit bakan soluk gözleri hastalığa işaret olabilir.
- Sallantılı bir yürüyüşü olmamalı. Gergin ve kasılmış olmamalı.
- Burnu soğuk ve nemli olmalı ama burun akıntısı olmamalı.
- Hayvanın hareketlerine bakarak kolayca yerden kalkabiliyor mu? Hareketlerinde uyuşukluk, zorluk var mı incelenmeli. Bu şekilde zorluk çeken hayvanlar kesinlikle tercih edilmemeli.
- Tüyleri düzgünlüğünün yanı sıra parlak, derisini kolayca oynatabiliyor olmalı.
- Ağız kısmına baktığımızda geviş getiriyor olması ve iştahlı olması sağlıklı olduğuna bir işarettir.
- Kulak ve kuyruğunu sık sık hareket ettirebiliyor olması da sağlıklı olduğunun bir işaretidir.