Sivas’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde "Yaşayan Miras" festivali düzenlendi. Kültürel değerlerin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve toplumsal duyarlılığın artırılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen festivalde Devlet Sanatçısı, Sivas Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Hattat Müzehhibe Dr. Fatmagül Saklavcı’nın yanı sıra çok sayıda önemli isim yer aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi ve Kültürel Miras Diplomasisi Derneği ile birlikte düzenlediği “Sivas Yaşayan Miras Festivali” açılışı Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ve Sivas Belediyesi Başkan Yardımcısı Ramazan Baker de katıldı.
UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ ZANAATLARIMIZI HATIRLATMAK İÇİN BURADAYIZ
Festivalin açılış konuşmalarını yapan Vali Yılmaz Şimşek, “Bugün burada, tarihin, kültürün ve sanatın başkenti Sivas’ımızda, birbirinden değerli el sanatlarımızın tanıtıldığı, yaşatıldığı ve geleceğe taşındığı özel bir etkinliğin açılışında sizlerle bir aradayız. Yüzyıllar boyunca Anadolu’nun kültür, sanat ve zanaat merkezlerinden birisi olan Sivas, alanında temayüz etmiş sanatçı ve zanaatkarlarıyla da ön plana çıkmıştır. Halı, kilim, ağızlık, bıçakçılık, gümüş işçiliği, bağlama yapımcılığı, çömlekçilik, tarak işçiliği ve çorap örücülüğü köklü el sanatlarımız arasında yer almaktadır. Bugün de ülkemizde öne çıkan ve geçmişten bize miras kalan değerli el sanatlarımızı yeniden gün yüzüne çıkarmak, unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarımızı hatırlatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, tanıtmak için sizlerle bir aradayız” dedi.
Geleneksel sanatlarımızın, sadece birer estetik ürün değil; aynı zamanda bir yaşam biçimi, bir kültürel hafıza ve milletimizin ruhunu yansıtan değerler olduğuna vurgu yapan Şimşek, “Bu değerleri korumak, tanıtmak ve geleceğe taşımak da kuşkusuz hepimizin ortak görevidir. Elbette ki buradaki kültür buluşması da bu sorumluluğun bir yansımasıdır” dedi.
TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Festivaldeki “Genç Âşıklar Şöleni”nin de Türk kültürünün önemli bir parçası ve geleceğe taşınması gereken değerli bir gelenek olduğunu açıklayan Şimşek, “Biliyoruz ki Âşıklık geleneği, Türk milletinin yüzlerce yıllık kültürel mirası, toplumların hafızası, duygu dünyası ve halk edebiyatımızın en değerli kısmıdır. Bugün, burada aramızda olan genç âşıklarımız, bu geleneği daha da ileriye taşıyacak, Âşık Veysel’den, Karacaoğlan’dan, Mahzuni Şerif’ten devraldıkları mirası daha da iyi yerlere taşıyacaktır. İnşallah Valilik olarak bizler de yaşayan mirasımıza, sanatımıza ve sanatçılarımıza sahip çıkmaya, korumaya ve kadim kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz. İnşallah, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle Sivas’ta bu tür organizasyonları ve programları desteklemeye, geleneksel sanatlarımızı yaşatmaya ve onları tanıtmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
ÜLKEMİZİN TANITIMINA CİDDİ KATKILAR SAĞLIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ise “Bu festivaller, ülkemizin kültürel ve turistik tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor. Elbette bunun yanında festivallerimiz, düzenlendiği şehirlerimizin sanatsal ve kültürel ortamının canlanmasına ve gelişimine de katkı sunuyor” dedi.
Festivalde; geleneksel el sanatlarından; Bıçakçılık Ahşap Oyuncak Yapımı, Ahşap Oymacılığı, Deri İşlemeciliği, Yemenicilik, Çalgı Yapımı (ney), Bakır Süsleme, Zihgir Yapımı, Geleneksel Giysili Bebek Yapımı, Sepet Örücülüğü, Ahşap Baskı/ Yazmacılık, Mozaik, Keşan Dokumacılığı, İpek Dokumacılığı, Keçecilik, İğne Oyası, Kazaziye, Mücevher Sâdekârlığı, Baston Yapımı, Cam Üfleme, Çarpana Dokuma, Naht, Filografi gibi birçok sanat dalından sanatçılar Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde hazırlanan stantlarda eserlerini tanıttı. Ayrıca Türk süsleme sanatlarından Ebru, Tezhip, Hüsn-i Hat, Şükûfe dalında eserler veren sanatçıların sergilerinin yanı sıra, Karagöz ve kukla sanatçılarının çocuklar için gösteri ve atölye çalışmaları da festivalde yer aldı.
Festivalde Devlet Sanatçısı ve Sivas Gazeteci ve Yazarlar Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Fatmagül Saklavcı da yerini aldı.