Tarih: 13.03.2017 20:04

Topuk Dikenine Tedavi Yöntemi

Facebook Twitter Linked-in

Topuk Dikenine Tedavi Yöntemi

Medicana Sivas Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Sefa AKTI halk arasında topuk dikeni olarak bilinen plantar fasiitis olarak isimlendirilen rahatsızlık ve yeni tedavi yöntemi olan radyofrekans tedavisini anlattı. Aktı ?Topuk dikeninin en sık sebebi plantar fasiya dediğimiz ayak kubbesini dengeleyen bağ yapının topuk kemiğine yapışma yerinde olan zedelenme ve buna bağlı olarak gelişen iltihabi durumdur. Hastalık ilk önce bu zedelenmeyle başlar daha sonra zedelenen fasianın üzerine kalsiyum birikmesi ile çekilen filmlerde dikensi görünüm oluşur ve bu yüzdende topuk dikeni olarak adlandırılır.? Dedi. Her 10  kişiden birinin çekilen ayak filminde topuk dikeni olduğunu hatırlatan Op.Dr.Sefa Aktı filminde topuk dikeni olan hastaların sadece yarısında topuk ağrısı mevcut olduğunu bununda demek oluyor ki hastada ağrıya yol açan durum topuk dikeni değil plantar fasia dediğimiz bağ yapının iltihabıdır. Dolayısıyla bu dikenin kırılması veya alınması hastalığı tedavi etmez dedi.

Topuk dikeni tedavileri nelerdir?

Topuk dikeni çok sık görülen bir hastalık ve bazı hastalarda kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olduğu için tedavide de aşamalı tedavi tercih edilir.

Birinci aşamada ağrı kesici iltihap giderici ilaçlar. Hastanın normalde ayak tabanına yük binen bölgenin değiştirilmesi tercih edilir. Yük binen bölgenin değiştirilmesi için daha çok plantar ark takviyesi olan silikon tabanlıklar tercih edilir. Bunun dışında piyasada Topuk Dikeni Terliği olarak satılan terliklerde eğer ayak kubbesini destekliyor ise faydası olabilir. Topuk Dikeni Terliği alınırken dikkat edilecek nokta alınan terliğin düz olmaması ayak çukuruna denk gelen kısmın yüksek olup ayak kubbesini desteklemesi önemlidir. Bu tedavilere ek olarak egzersiz tedavisi de önemlidir. Baldır germe egzersizleri ve ayak fasiasını germe egzersizleri en etkili egzersiz yöntemleridir. İkinci aşama tedaviye yukarda bahsedilen tedavilerden fayda görmeyen hasta grubuna uygulanır. Bu aşamada topuğa yapılan iğneler ön plandadır. Genellikle en çok uygulanan iğne kortizon iğnesidir. Yapılan kortizon iğnesi plantar fasiadaki iltihabı geçirerek başlangıçta ağrıyı geçirebilir. Ancak kortizon iğnesi uygulanan bölgenin kanlanmasını, beslenmesini azaltacağından daha sonraki dönemlerde topuk dikeninin tekrarlamasına yol açma ihtimali yüksektir. Prp uygulaması da yapılan iğne tedavilerinden güncel olandır. PRP uygulaması sayesinde topuğun kanlanması artarak iltihabın iyileşmesi sağlanır. Bunun dışında ikinci aşama tedavide ESWT uygulaması yani halk arasındaki adıyla topuk dikeni kırma tedavisi bulunur ki bu tedavide gerçekten topuk dikeni kırılmaz. ESWT tedavisinde topuğa verilen şok dalgaları ile topuk bölgesinin kanlanması, beslenmesi arttırılarak iltihabın iyileşmesi sağlanır. Şeklinde konuştu.

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —