Sivas İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanlarının sınır tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
KÖYLERİN SINIRLARI BELİRLENİYOR
Sivas İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanlarının sınır tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.
3194 sayılı imar kanunu plansız alanlar imar yönetmeliğinin 4.maddesi 4. fıkrasında belirtilen belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ile civarının plansız alanlar imar yönetmeliğinin 43. maddesi gereği köy yerleşik alan sınır tespitleri idaremiz teknik personeli tarafından yapılıyor.
Köy yerleşik alan sınırı tespit çalışmalarını, muhtar ve azaların bilirkişiliği yardımıyla yapan Özel İdare personelleri yerinde yapılan çalışmalar sonucu köy ve mezraların yerleşim sınırlarının tespitini yaparak, hazırlanan köy yerleşik alanı paftalarını İl Encümeni Onayından sonra 1 ay askıda tutarak vatandaşlara duyuruyor.
Köy yerleşik alan sınırı tespiti çalışmalarıyla; köy sınırları içerisinde yapılacak inşaat, imar uygulamaları, cins değişikliği ve alım-satım işlemleri daha da kolay hale geliyor. Bu uygulamayla yerleşim alanı dışında bulunan tarım arazilerinin de korunması amaçlanıyor. Köy sınırları içerisinde yapılacak inşaatlarda projelendirmek suretiyle inşaata izin verme yetkisi de muhtarlığa veriliyor.
2012 yılında başlanan çalışmalar ile Sivas´ta 657 köy ve mezrada köy yerleşik alan sınır tespiti çalışması yapılarak 637 köyün encümen onayının tamamlanmasının ardından İlçe Özel İdare Müdürlükleri ile Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderildi. 20 köyün çalışmaları ise devam ederken geriye kalan köylerinde üç grup halinde özel harita firmalarına ihale yolu ile yaptırılması yoluna gidildi. 1. grup Merkez, Hafik, Suşehri, Akıncılar ve Koyulhisar ilçelerinde toplam 150 köy 20.07.2015 tarihinde 58.750,00 TL bedelle 2. grup Gemerek, Gürün, Kangal, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ilçelerinde 160 köy, 10.07.2015 tarih ve 54.300.00 TL bedelle ve 3. grup olarak da Divriği, İmranlı, Zara ilçeleri olmak üzere 168 köy 10.07.2015 tarih ve 74.800.00 TL bedelle ihale edildi. Toplam 187.850,00 TL´ye ihalesi yapılan 478 köyün yerleşik alanı sınırıtespit çalışmaları bitirildiğinde tüm köylerimizin ?Köy Yerleşik Alan Sınırı Tespiti ? de tamamlanmış olacak.
Köy yerleşik alan sınırı içinde inşa edilecek yapılar, yapı ruhsatına ve yapı kullanma izin belgesine tabii olmazken, tespit edilen sınır dışarısında kalan taşınmazlarda yapılacak inşaatlar ise İl Özel İdare kontrolünde yapı ruhsatına tabii tutuluyor.
Köy yerleşik alanı, plansız alanlar imar yönetmeliğinin 43. maddesi ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 31.10.1986 tarihli ve 23202 sayılı, 17.03.1988 tarihli ve 3974 sayılı genelgesi gereği, mahallinde tespit edilen en son evden itibaren 100 metre sınırı çizilerek belirleniyor. Köy yerleşik alan tespitleri yapılmadığında tüm yapılar yönetmeliğin 6. bölüm hükümlerine tabi olarak ve ruhsatlı yapılması gerektiğinden, bu durum vatandaşların hukuki süreçlerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.