İlimizde kar yağışı ve fırtına nedeniyle son günlerde meydana gelen elektrik kesintilerine ilişkin konuşan ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım; “Gece-gündüz, 24 saat ekiplerimiz çalışıyor. Birazcık sabır istiyoruz” dedi.
Naci YILDIZ/ÖZEL HABER
Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ) Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım; Sivas’ta Çarşamba günü başlayan kar yağışı sonrası meydana gelen elektrik kesintilerine ilişkin Sultan Şehir Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
Sürece ilişkin kısa bilgi veren Genel Müdür Kıvılcım; ekip olarak yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Kıvılcım; “Çarşamba günü zaman zaman hızı 130 kilometreyi bulan fırtına sadece bizim Sivas ilimizde değil Yozgat, Tokat hatta Kayseri, Erzincan’da da meydana geldi. Bu fırtına sonucu demir direkler, beton direkler zarar gördü. Birçok şebekemize hasar verdi. Aynı şekilde iletim hatlarında da sorun oldu. Akşama doğru sulu kar yağdı. Bu sulu kar da yine aynı iletim ve dağıtım hatlarında hasarlara sebebiyet verdi. Sulu kar iletken üzerindeki ağırlığını giderek artırdı ve ısının eksiye düşmesiyle beraber bir buzlanma oldu. Bu buzlanmanın sonucu açık iletkenler zarar gördü. Kablolu şebekelerimizde bir şey yok. Özellikle kırsalda açık havai hatlar var. Bu açık havai hatlarımız zarar gördü. Belki 5-6 ayda olabilecek arıza 3-4 saat içerisinde meydana geldi. Dolayısıyla Sivas merkezin bir kısım mahallelerinde yani açık şebeke olan yerlerde adeta birisi bir ipi makasla keser gibi bizim iletkenleri resmen doğradı, kopardı. Orada elektrik olduğu için ilk kim bize müracaat ediyorsa, ‘Tel koptu, iletken koptu’ diyorsa bu insanların canına ve malına zarar vermesin diye öncelikle tehlikeyi ortadan kaldırdık. Arkasından gelen ihbarlara ekiplerimizi yönlendirdik. Sonra baktık ki mevcut ekiplerimizle bu uzun sürecek burada yüklenici firmalardan ek işgücü aldık. Diğer illerimizde işi biten ekiplerimizi buraya sevk ettik. Diğer sorunlarını çözen ilçelerimizi buraya topladık ve yoğun bir şekilde başladık. Şimdi de gelen ihbarları yapıyoruz. Ekibimiz oradan çıkıyor bir kaç saat sonra yeni bir ihbar geliyor. ‘Benim elektriğim yok’ diyor. Oraya ikinci defa bir ekip daha göndermek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla bir bölgenin sorununu çözmeye çalışırken arkadan ek geliyor. Bunlar da zaman alıyor” dedi.
Genel Müdür Kıvılcım; konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “İkincisi tamirat yapıldıktan sonra ekiplerimiz tek tek dolaşmak zorunda kalıyor. Acaba başka bir yerde iletken kopuğu var mı, tehlikeli bir durum var mı, insanların canına bir zarar gelebilir mi diye kontrol etmeden elektriği veremiyoruz. Verirsek Allah korusun birisinin canına veya malına zarar verir. Elbette ki vatandaşlarımız haklı. Şu soğuk kış gününde biz de, ekiplerimiz de her şeyin farkındayız. Elektrik olmayınca bazı yerlerde su olmuyor, bazı yerlerde doğal gaz çalışmıyor. İnsanlarımızın bu ihtiyaçlarını giderebilmek için alacakları bir tedbir de yok. Doğal olarak onlar da tabi ki bu durumdan muzdarip oluyorlar. Ama biz hiç ara vermiyoruz. Gece-gündüz, 24 saat ekiplerimiz çalışıyor. Birazcık sabır istiyoruz. Farkındayız. Ekiplerimiz de canla başla çalışıyor. Bir çalışanımız da ‘Yoruldum, yeter artık dinleneceğim’ demiyor. Bu halde çalışıyoruz. Bütün yöneticilerimiz sahada. Ben dahil sahadayım. Sivas’ın en çok sorunu olan yerlerini ben de dolaştım. Şu anda önemli ölçüde giderdik. Sivas’ta merkezde kayda değer bir sorun kalmadı. Kırsalımızda var. Tespitlerimizi yaptık. Dün gece saat 01.30’a kadar planlamalarımızı yaptık. Bugün yoğun bir şekilde bütün işgücümüzü Sivas kırsalına yoğunlaştırdık. Dün üçte birini bitirdik, elektrik verdik. Bugün geriye kalan üçte ikilik kısma çok hızlı müdahalemiz olacak. En geç pazar günü rutine döneriz diye düşünüyorum. Bu bir afete dönüştü. Tıpkı bir sel gibi, deprem gibi. Kayseri’nin durumu bizden daha kötü. Elbistan tarafı çok berbat. Bu sadece Sivas ilinde veya Yozgat, Tokat ilinde değil. Bu 3 il arasında en fazla zararı Sivas gördü. 10 yıldır burada çalışanlar var, ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını söylüyorlar. Bir taraftan malzeme ikmali yapıyoruz bir taraftan da yaptığımız iş son derece ağır ve tehlikeli bir iş olduğu için iş güvenliğine de riayet etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu iş inşallah yarın rutine biner. Vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Sıkıntıda olduklarını biliyoruz. Zaten bütün amacımız enerji vererek sıkıntılarını bertaraf etmek. Elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Yapılması gerekip de yapmadığımız hiçbir şey yok. Bir hattın tamamen kontrol edilmeden elektrik verilmesi çok tehlikeli. Dediğim gibi vatandaşlarımızdan biraz anlayış ve sabır bekliyoruz. Sultan Şehir Gazetesi’ne de teşekkür ediyorum.”