Kilise ifraz bekliyor

Azınlık vakıflarına ait malların iadesiyle ilgili yasadan sonra birçok gayrimenkul eski sahiplerine devrediliyor. Sivas’ta 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı sınırlarında Temeltepe arazisinde kalan Surp Kevork Kilisesi de restore edildikten sonra Sivas

KÜLTÜR SANAT 3.11.2014 05:44:05 3094 0
Kilise ifraz bekliyor

Kilise ifraz bekliyor

Azınlık vakıflarına ait malların iadesiyle ilgili yasadan sonra birçok gayrimenkul eski sahiplerine devrediliyor. Sivas’ta 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı sınırlarında Temeltepe arazisinde kalan Surp Kevork Kilisesi de restore edildikten sonra Sivas Ermenileri Dostları Derneği’ne iade edilecek.

Milli Savunma Bakanlığı, mülkiyeti Hazine’ye ait kilisenin “Uygun yazısının yazılarak İl Özel İdaresi’ne restorasyon için tahsisi”ne onay vermesinin ardından başlatılan çalışmalar hızlandı. Bakan İsmet Yılmaz’ın talimatıyla harekete geçen Sivas İl Özel İdaresi, kilisenin kültürel amaçlı restorasyonu için proje hazırlamaya başladı. Mülkiyeti hazineye ait olan eski kilisenin restorasyon ve devri için kurumlar ile ortak çalışan Sivas İl Özel İdaresi, ilk olarak belediyeye başvurdu. Belediyenin yapacağı ifraz çalışması ile birlikte Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan taşınmaz mal, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilecek.

AYHAN, “İFRAZ ÇALIŞMASINI BEKLİYORUZ”

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Ermeni kilisesi ile ilgili yapılması planlanan çalışmaları anlattı. İlk etapta belediyeden ifraz çalışmaları için destek istediklerini söyleyen Ayhan, restorasyon için proje çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını belirtti. Kilisenin 1940’lı yıllardan itibaren askeri alan içerisinde kaldığını söyleyen Ayhan, “Ermeni kilisesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Belediye ifraz çalışmalarını tamamladıktan sonra orada restorasyon başlatacağız. Burası askeri alan içerisinde kalan kilisedir. Restorasyon ile ilgili proje hazırlıyoruz. Kısa süre içerisinde bu projelerimizi tamamlayarak işe başlayacağız” şeklinde konuştu.

ERMENİLERLE RUMLAR ARASINDA DAVA KONUSU OLDU

Ermenilerin 1915 öncesinde Sivas’ta 198 kilisesi ve 21 manastırı bulunuyordu. Bunlardan Surp Kevork Kilisesi ve mezarlığı şehir merkezine oldukça yakın olan ‘Tavra Boğazı’ denilen bölgede yer alıyor. Surp Kevork Kilisesi, Karadeniz bölgesinden gelen ve bölgede kilise ve mezarlığa sahip olmayan Rumlara verildi. Rumlar, uzun yıllar bu kilisede ayin gerçekleştirip, cenazelerini de bu mezarlığa defnederlerdi. 1840’larda Rumlar hem kilisenin hem de mezarlığın mülkiyetinin kendilerine ait olduğu iddiasında bulundular. Ermeniler ve Rumlar arasında büyük tartışmalar ve kavgalar yaşandı. Konu Ekümenik Patrikhane’ye ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne yansıdı. Ermeni Patrikhanesi bir dava açarak bu kilise ve manastırın kendilerine ait olduğuna dair belgeleri sundu ve haklı bulundu. Ancak devlet, dava süresi boyunca her iki tarafın da mezarlığa defin işlemini yasaklayarak taraflara yeni mezarlıklar tahsis etti. Kilise 1915 ile birlikte sahipsiz kaldı ve Cumhuriyet döneminde ise askeri bölge içinde kalıp cephanelik olarak kullanıldı.

Anahtar Kelimeler: Kilise ifraz bekliyor
Yorumlar (0)

Bıyıkoğlu Dünya Şampiyonu Oldu.

Çevgan, Anadolu'da yüzlerce yıl sonra yeniden oynanmaya Sivas'ta başlamıştı.

(VİDEOLU HABER) HAFTA SONU 3 YENİ PARK HİZMETE AÇILDI…

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Ekim Ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Ortak kullanım için protokol imzalandı

(VİDEOLU HABER) Kaynaklarımızı verimli kullanıyoruz

STSO’dan Kardeş Ülke Azerbaycan’a Ekonomik ve Ticari Güç Birliği Ziyareti

( VİDEOLU HABER) SİVAS BELEDİYESİ’NDEN AMATÖR SPORA 4 MİLYON TL DESTEK…

Sivas Ticaret Borsası ile KOSGEB Sivas İl Müdürlüğü İş Birliğiyle Bilgilendirme Toplantısı

KERKÜK’TE TÜRKMENLER ZAFER İSTİYOR

SOYLU'YA SEVGİ SELİ

(VİDEOLU HABER) Selçuklu'dan Günümüze Eğitim Şehri Sivas

  • Çarşamba 16.4 ° / 6.9 ° false
  • Perşembe 19.2 ° / 7.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.8 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 4 3 1 2 13
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 8 3 3 2 3 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 2 4 2 -3 8
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 8 1 4 3 -2 6
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 9 0 4 5 -14 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 9 1 8 0 -12 3