Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sivas Şubeler Platformu, basın açıklaması yaparak ek zam talebinde bulundu. Platform adına açıklama yapan KESK Sivas Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sivas Şube Eş Başkanı Özgür Baştürk taleplerini sıraladı.
Baştürk; SES Şube binasında gerçekleştirilen basın toplantısında yılardır yaşanan her krizin faturasının sağlık emekçilerine kesildiğini belirterek, ülkeyi yönetenlerin, “Büyümede rekor kırdık“ dediklerini, ama “Büyüyen Türkiye’den” paylarına hep sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenen maaş zamları, daha adaletsiz hale getirilen vergiler, gittikçe güvencesiz hale getirilen bir çalışma yaşamı düştüğünü söyledi.
Baştürk, “Biz ne zaman hakkımızı istesek ‘kriz var’ dediler. ‘Aynı gemideyiz, batarsak hep beraber batarız’ dediler. Ama bize hep o geminin kazan dairesi reva görüldü. Bir avuç mutlu azınlık ise bizim alın terimizle, emeğimizle su yüzünde tuttuğumuz geminin lüks kameralarında keyif çatmaya devam etti. Bizim cebimizden alınanlar; teşvik, vergi affı, vergi yapılandırması olarak sermayeye, patronlara araç, yolcu, hasta garantisi olarak köprü, otoyol, hava limanı ve şehir hastanelerinin müteahhitlerine akıtıldı” şeklinde konuştu.
ENFLASYON RAKAMLARI
Yılardır resmi enflasyon rakamlarının gerçekten uzak olduğunu, maaş artışlarının ise bu rakamlara göre yapıldığına dikkat çeken Baştürk, “Kendine ‘yetkili sendika’, ‘yetkili konfederasyon’ diyenler oturdukları masalarda sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attı. Hükümetin teklif ettiği rakamların daha altına bile imza attıkları oldu. Üstelik sözleşmeli-güvencesiz çalışanların kadroya alınması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesi başta olmak üzere yıllardır biriken sorunlarımızı çözmeyen mutabakatları ‘tarihi başarı’ diye yutturmaya çalıştılar” dedi.
TALEPLERİ SIRALADI
Baştürk; yaşadıkları sorunlara karşı şu talepleri sıraladı:
“Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telefi etmek için maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 TL arttırılmasını; çoktan iflas eden mevcut sisteme son verilerek evrensel sendikal hak ve özgürlüklere uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmasını; en düşük kamu emekçisi maaşının; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını; tüm yükün emekçilerin üzerine yıkıldığı vergi adaletsizliğine son verilmesini, bunu için kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını; birinci vergi diliminin % 15’ten %10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz.”