Veteriner Hekim Burhan Pınarbaşı icat ettiği Sığır Yatırma Beşiği ile kurban bayramlarının kâbusu haline gelen kesim kazalarının önüne geçecek
Kesim Kazalarının Önüne Geçilecek
Veteriner Hekim Burhan Pınarbaşı icat ettiği Sığır Yatırma Beşiği ile kurban bayramlarının kâbusu haline gelen kesim kazalarının önüne geçecek
Sivas’ta yaklaşık üç yıldır hayvancılıkla ilgili ihtiyaçları tespit ederek bunlarla ilgili özellikle ülkemizde olmayan teknikleri, teknolojileri üretme çabasına giren Veteriner Hekim Burhan Pınarbaşı ve sanayici Ferhat Sabırlar icat ettiği cihazla dikkatleri üzerlerine çektiler.
Çevresinde mucit veteriner olarak da tanınan ve icat ettiği cihazlarla çiftçilerin ihtiyaçlarına çözüm bulan Veteriner Hekim Burhan Pınarbaşı ürettiği sığır yatırma beşiğiyle ilgi odağı oldu.
Kurban bayramına sayılı günler kala Veteriner Hekim Pınarbaşı’nın icat ettiği sığır yatırma beşiği Sivaslı vatandaşların ilgisini çekiyor.
CÜ’DEN BÜYÜK DESTEK ALDI
10 kişilik Ar-Ge ekibiyle çalışmalarını yürüten Pınarbaşı Cumhuriyet Üniversitesi’nden de büyük destek aldı. İhtiyaç olan aletler belirleyip, tasarlanıp Sivas sanayisinde üretime geçiyor. Özellikle ülke genelinde veteriner hekimler ve çiftlik sahipleri hayvanların tırnaklarını keserken büyük uğraş sarf ediyordu.
1 TAŞLA 3 KUŞ VURDU
Cihazda hem tırnak kesiminde, hem kurban kesiminde hem de hayvanın kilosunu öğrenmek mümkün. Sığır yatırma beşiği fikri Cumhuriyet Üniversitesi Teknokentte olgunlaştırılıp projeye dökülerek KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlardan destek alındı. 9 aylık projenin ardından cihaz üretime geçti.
CİHAZ DÜNYAYA PAZARLANACAK
Türk Patent Enstitüsüne müracaat ettiklerini kaydeden mucit Veteriner Burhan Pınarbaşı, altı aylık süreç içerisinde patentin geldiğini belirtti. Ürünü Sivas sanayisinde ürettiklerini ifade eden mucit veteriner, cihazı ülke geneline hatta dünyaya pazarlamayı düşündüklerini söyledi.
“KURBAN KESİMİ İÇİN GÜZEL BİR CİHAZ”
Özellikle kurban kesim dönemlerinde çiftçilerimizden büyük rağbet gördüklerini söyleyen Veteriner Hekim Burhan Pınarbaşı, “Hayvanların kesimleri için güzel bir zapturapt aleti oldu. Hayvanın kendisine ve bakıcısına zarar vermesini önlemek için böyle bir kafes şekline getirdik. Malum Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Hayvanı bağladıktan sonra çok rahat bir şekilde hayvan yan yatırılıp istenilen müdahale yapılabiliyor. Bu alet üzerinde sadece kurban kesimi, tırnak kesimi değil; fıtık operasyonları gibi, meme ameliyatları gibi çeşitli cerrahi müdahaleleri de yapıyoruz” dedi.
“HAYALİMİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜK”
Mucit Veteriner Pınarbaşı, hayal olan cihazı gerçeğe dönüştürdüklerini belirterek şunları dile getirdi; “Biz ihtiyaç duyduğumuz şeyleri Teknokent bünyesinde tasarlayıp üretme yetkisi kazandık. Bir Ar-Ge alt yapısı oluştu bizde. TUBİTAK destek oluyor. Fikri olan gelsin denildi bizde gittik. Gerçekten de hayal ettiğimizi gerçeğe dönüştürmeyi öğrendik. Akademik düzeyde bir danışmanlık aldığınız zaman daha ciddi yürüyor işler. Yaklaşık 18 aylık sürede hayal ettiğimiz, çizdiğimiz, planladığımız her şeyi somutlaştırabiliyoruz. Devletimiz arkamızda her konuda bunu ticarileştirdiğimiz zaman vergi avantajı bile getiriyor. Kira, nitelikli eleman ve katalog desteği dahi veriyor. Yani genç girişimcilere özellikle fikri olan insanlara ben öneriyorum. Cumhuriyet Üniversitesinde bilimsel çalışma dahi yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.