Keneyi korkutmayın!
Sivas Numune Hastanesi´nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Aydemir, ?İnternette dolaşan bazı videolar var. Kenenin üzerine gaz yağı dökülmesi, ateş tutulması gibi. Bunları kesinlikle önermiyoruz. Bunlar keneyi korkutacak, heyecanlandıracak şeyler? dedi
NACİ YILDIZ/ ÖZEL HABER
Sivaslıların korkulu rüyası kene, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kendini yeniden gösterdi. Sivas Numune Hastanesi´nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Aydemir, kene konusunda altın değerinde tavsiyelerde bulundu.
Keneden korunmak için yapılması gerekenleri bir bir sıralayan Aydemir, doğru bilinen yanlışlar konusunda Gazete Şehir´e özel açıklamalar yaptı. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısı ve bulaştırıcısı olan kenelerin ısırması durumunda hastaneye gidemeyecek durumda olanların nasıl bir yöntem izlemesi gerektiğini aktaran Aydemir, ?keneyi korkutmayın? uyarısında bulundu.
?SİVAS, SIKINTILI İLLERDEN BİR TANESİ?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi´nin (KKKA), kenenin vücuda temasından sonra ilk 10 gün içerisinde ateş, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden Aydemir, ?İlerleyen dönemlerinde, ağır seyreden hastalarda ağızdan, burundan kan gelebilir veya idrardan, makat bölgesinden kan gelebilir. Bu şekilde seyreden bir hastalık. Maalesef Sivas ili de bu konuda sıkıntılı olan yerlerden bir tanesi. Ama son yıllarda önemli düzeyde azalma var. Bir de aşı ile ilgili çok güzel çalışmalar söz konusu? dedi.
UZUN KOLLU, AÇIK RENKLİ GİYİNİN
Kırsal bölgelerde bulunan insanlara telkinlerde bulunan Aydemir, ?Şehirde yaşayıp kırsal bölgeye gidenler için iş biraz daha kolay ama özellikle kırsal bölgelerde yaşayanlar dikkat etmeli. Çünkü sürekli aynı tehdide maruz kalıyorlar. Yaz dönemi bile olsa uzun kollu, açık renkli giysiler öneriyoruz. Çünkü kene, açık renk tercih edersek gözle görülür hale geliyor. Kenelerin ayaktan insan vücuduna tırmandığını biliyoruz. Bu nedenle özellikle bilek bölgesinin kapalı tutulması, çorabın pantolonun içine sokulması ve özellikle de bel bölgesinin açıkta kalmaması önemli? diye konuştu.
AİLE YAKINLARINDAN YARDIM ALIN
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydemir, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Bunun yanında eğer kırsal bölgede yaşıyorsak eve geldikten sonra ya da piknikten dönmüşsek aile bireylerinin birbirlerinin vücudunu kontrol etmesinde fayda var. Çünkü bazen 2-3 gün sonra fark edilen keneler de olabiliyor. Özellikle kasık bölgesi, koltuk altı, ense, saçlı deri, kulak arkası en çok gözden kaçan ve kenelerin en çok sevdiği bölgeler. Bu bölgelere iyice bakmak, aile yakınlarından yardım istemek önem arz ediyor.?
ELDİVEN KULLANIN!
Kenenin hayvanlarda daha çok olduğunu aktaran Aydemir, kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan kişileri de uyardı. Aydemir, ?Özellikle hayvanlardan kene temizleme gibi bir alışkanlığımız var maalesef. Hayvandan kene temizlerken ya da hayvana birebir bakım yaparken dikkatli olunmalı. Çünkü hayvandan da bu hastalığı kapabiliyoruz. Hayvanları hasta etmiyor ama insana bulaştığı zaman hasta ediyor. Eldiven kullanmak bu noktada çok önemli? ifadelerini kullandı.
KENENİN ÜZERİNE BİR ŞEY DÖKMEYİN!
Aydemir; ?Eskiden kene vakalarında ?Hemen hastaneye gidin, sakın kendiniz çıkarmayın´ diyorduk. Şimdi artık keneyi çıkarmak için hastaneye gidecek vakti olmayanlara ?Keneyi kendiniz de çıkartabilirsiniz´ diyoruz. Ama kene çıkartırken dikkat edilecek 2 husus var: Birincisi eldiven ya da eldiven yoksa poşet veya peçete kullanılması. İkincisi de keneyi çıkartırken haşin hareketler yapılmaması. Yani keneyi gövde bölgesinden tamamen dik konuma getirdikten sonra yavaş yavaş nazikçe çekmeliyiz. Kene zaten bir süre sonra ağzını bırakıyor. İnternette dolaşan bazı videolar var. Kenenin üzerine gaz yağı dökülmesi, ateş tutulması gibi. Bunlar keneyi korkutacak, heyecanlandıracak şeyler ve ağzındaki tükürük salgılarını salabileceği ve tehlike oluşturabileceği durumlar. Kesinlikle üzerine bir şey dökmeyi önermiyoruz. Hastaneye gidebilecek olanlar hastaneye gitsin ama olmayanlar bu şekilde çıkartsın, ertesi gün hastaneye gitsinler. Hastaneye gelen hastalarda eğer kene duruyorsa biz çıkarıyoruz. Keneyi kişi kendi çıkardıysa da bir kan kontrolümüz oluyor. Sonrası için de hastalara ?10 gün kadar kendinize dikkat edin. Ateş, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, ishal ya da kanama gibi durumlarda tekrardan tahlil yapalım´ diyoruz? diyerek konuşmasını sonlandırdı.