Tarih: 04.06.2018 22:07

Keneye karşı önemli uyarı

Facebook Twitter Linked-in

GAZETE ŞEHİR

Sivas MEDICANA Hastanesi   Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Abdulkadir Yıldırım, kene ısırmalarına karşı hayati önem taşıyan uyarılarda bulundu.

Kene ısırma vakalarında pikniğe giden kişilerin 1. derecede risk grubunda olduğunu dile getiren Yıldırım, özellikle bu aylara dikkat çekti.

Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Bolu, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun illerinde kene ısırmalarına bağlı ?Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi´ (KKKA) vakalarının bu aylarda artış gösterdiğini kaydeden Uzman Yıldırım, ?Kene ısırmasının belirtilerini ve nasıl tedavi olmamız gerektiğini bilmek, olası KKKA  hastalığı riskinden korur ve acil bir müdahale ihtiyacında nasıl davranılması gerektiği konusunda da yol gösterir? dedi.

KENE VAKALARI HAZİRAN VE TEMMUZ´DA TAVAN YAPIYOR

Kenelerin insanlar için öldürücü olabilen virüsleri hayvanlardan insanlara taşıdığını açıklayan Yıldırım, ?KKKA,  ?Nairovirus´ keneler arasında enfeksiyon yaparak yayılır. Keneler, küçükbaş hayvanlardan kan emerken aldıkları virüsleri büyükbaş hayvanlara ve insanlara bulaştırır. Hastalığı yapan virüs kenelerin konakladığı hayvanlara bulaşmasına rağmen hayvanlarda ve kenelerde hastalık belirtisi göstermemektedir. İnsanlarda ise virüs ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ilerleyen vakalarda vücudun değişik yerlerinde kanama gibi bulgularla seyreden ölümle sonuçlanan, kanamalarla seyreden KKKA  isimli ciddi bir hastalığa neden olmaktadır. Türkiye´de ilk kez 2002 yılında görülen hastalık, her yıl Mart-Kasım ayları arasında görülmekte ve Haziran-Temmuz aylarında pik yapmaktadır?dedi.

/resimler/2018-6/4/2208511970471.jpg

HASTA YAKINLARI DİKKAT

Kene ısırma vakalarındaki risk gruplarına dair bilgiler veren Yıldırım, ?Birinci risk grubunda; kırsal kesimde yaşayan, hayvanlarla ilişkisi olanlara, kırsal kesimde özellikle çalılıklar ve otların olduğu yerlerde piknik, av veya çeşitli amaçlarla bulunanlar yer almaktadır. İkinci risk grubunda; veterinerler, avcılar, kasaplar ve çiftçiler, hayvanların etlerinin hazırlanması sırasında ev hanımları ve bu işle uğraşanlar yer alır. Üçüncü grupta ise doktor, hemşireler, sağlık memurları ve laborantlar gibi sağlık görevlileri ile evde hasta bakan hasta yakınları yer alır? diye konuştu.

 

KENEYE KOLONYA DÖKMEK DOĞRU DEĞİL

KKKA´lı hastalarla teması bulunan kişilerin 14 gün süre ile takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, hastalığın belirtilerinden bahsetti. Yıldırım, ?Kene ısırmasının belirtilerinin neler olduğunun mutlaka bilinmesi gerekir. Vücuda tutunan kenenin, hiç vakit kaybedilmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, üzerine sigara basmak, kolonya, gazyağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere kesinlikle başvurulmamalıdır. Bir kenenin insandan kan emmesi ile Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi belirtilerinin ortaya çıkması arasında ortalama 1-3 günlük bir kuluçka zamanı vardır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi´nin ilk belirtileri iştahsızlık, baş ağrısı, yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, mide ağrısı, kusma ve bazen de ishal şikayetleri ile kendisini gösterir. Birkaç gün içinde gözlerde ve yüzde kızarıklık, göğüste noktasal kanamalar, vücutta yaygın cilt altı kanamaları, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan bulunması gibi ciddi kanama bozukluğu bulguları görülebilir. Belirtiler fark edildiği anda kene tedavisi yapan hastanelere ulaşılması  gerekir? açıklamasında bulundu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —