Karasu’dan SİDEMİR Çağrısı: Üretim Hemen Başlamalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, mahkeme kararıyla TMSF’ye devredilen SİDEMİR’in vakit kaybetmeden yeniden üretime geçmesi gerektiğini söyledi.

GÜNDEM 23.02.2026 14:52:00 904 0
Karasu’dan SİDEMİR Çağrısı: Üretim Hemen Başlamalı

Türkiye’nin ve Sivas’ın üretim ve istihdam açısından bir dönem en önemli sanayi kuruluşlarından biri olan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR), mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Ulaş Karasu, fabrikanın bir an önce üretime geçirilmesi ve işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Karara ilişkin süreç, Bursa 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütüldü. Mahkeme, bir dönem Türkiye’nin en büyük 50 sanayi kuruluşu arasında yer alan SİDEMİR’in TMSF’ye devrine hükmetti.

1998 yılında özelleştirilen ve iş insanı Erol Evcil tarafından satın alınan fabrika, özelleştirme sonrasında verimli şekilde işletilemedi ve yıllar içinde üretimini durdurdu. İşletmenin maaş, SGK primi, vergi, elektrik ve doğalgaz ödemelerini gerçekleştirmediği belirtildi.

Özelleştirme öncesinde yıllık 720.000 ton çelik üretim kapasitesine sahip olan fabrika; inşaat demiri ve tel çubuk üretiminde kullanılan 100 mm ila 160 mm kare kütükler üretiyor, iç piyasanın yanı sıra Avrupa, Orta ve Uzak Doğu, Afrika ile Amerika’ya ihracat yapıyordu.

“TMSF Üretime Dönmeli”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, SİDEMİR’deki sorunların yıllardır Sivas ekonomisini ve yüzlerce emekçi ailesini doğrudan etkilediğini belirtti. Mahkeme kararıyla sürecin yeni bir aşamaya girdiğini ifade eden Karasu, fabrikanın yalnızca bir üretim tesisi değil, Sivas’ın üretim gücü olduğunu vurguladı.

Fabrikanın kapalı kalmasının ekonomik olduğu kadar sosyal sonuçlar da doğurduğunu dile getiren Karasu, özellikle işçilerin biriken alacaklarına dikkat çekti. Karasu, “Burada en temel mesele, belirsizlik içinde bekleyen işçilerimizin alın teridir. Maaş, tazminat ve diğer özlük haklarına ilişkin tüm mağduriyetler ivedilikle giderilmelidir. TMSF’nin süreci şeffaf ve kararlı biçimde yürüterek fabrikada üretimi başlatması gerekmektedir” dedi.

“Sivas’ın Emeğini Sahipsiz Bırakmayız”

Sürecin takipçisi olacağını belirten Karasu, konuyu hem Meclis’te hem de kamuoyunda gündemde tutacaklarını söyledi. “Sivas’ın emeğini, sanayisini ve geleceğini belirsizliğe sürükleyen hiçbir sürecin karşısında sessiz kalmayız. SİDEMİR’i de Sivas’ın emeğini de sahipsiz bırakmadık, bırakmayız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan mahkeme, Sivas 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 30 Kasım 2025 tarihli bilirkişi raporuna atıf yaparak fabrikanın iyi yönetilemediği ve değer kaybına uğradığı tespitine yer verdi. Şirket üzerindeki rehinlerin karar kesinleşinceye kadar devamına karar verilirken, itiraz yolu da açık bırakıldı.

Yorumlar (0)

SP Kadın Kolları Başkanı Mihriban Geldi; adalet ve maneviyat çağrısı yaptı.

Uzmanından Ramazan Uyarısı

Sivas’ta Yürek Isıtan Vefa: Her Umre Seferinde Bir Şehit Ailesi Kutsal Topraklara

Borsadan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne Ziyaret

DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜ

(VİDEOLU HABER) PAZAR DESTEĞİ BU YIL DA DEVAM EDİYOR…

Gençliğe akademik hamle

Sivas'ta dumansız yaşam seferberliği

BAŞKAN UZUN, İŞÇİNİN YANINDA OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

Sivas Tarım Ticaret Merkezi İçin Ankara’da Önemli Görüşme

Özbelsan Genel Müdürü Kantar, Sivas esnafıyla güçlü bağlar kuruyor

  • Pazartesi 2.7 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 6 ° / 1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 5.9 ° / -0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu

İlginizi Çekebilir


Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12