Sivas Ticaret Borsası Başkanı, TOBB Borsalar Konseyi Üyesi ve TOBB ARGE ve İnovasyon Kurulu Üyesi Hayrullah Karakaya; yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz yıl Ekim tarihinde Sivas Ticaret Borsası Başkanlığı koltuğuna oturan Karakaya; Sultan Şehir Gazetesine özel değerlendirmelerde bulundu.
Karakaya; “Sivas Ticaret Borsası hububat ve hububat mamulleri ile unlu mamuller, kasaplık ve canlı hayvan ticareti, et ve et ürünleri, hayvansal gıda maddeleri, beyaz et ve yumurta, yaş ve kuru sebze meyveler, toptan ve perakende gıda maddeleri alan ve satanlar, orman ürünleri, deniz ürünlerinin tamamı ile iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerin işlemleri yapılabilmektedir. Borsamız 2000 yılında kendi hizmet binasına taşınarak gerek personel gerekse donanım yönünden daha kaliteli bir hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam etmektedir. Yönetim kurulumuzun ve meclisimizin ortak amacı üyesi bulunduğumuz borsamızı ve camiamızı hak ettiği bir konuma taşımaktır. Meclis üyesi arkadaşlarımla beraber, üyelerimiz arasında ayrım yapmadan, her zaman üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda çalışmalar yapmaktayız. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla hoşgörü ve iyi niyet çerçevesinde iyi diyaloglar içerisinde çalışmaktayız. Her zaman her işin en iyisini yapmanın gayreti içerisindeyiz. Borsamız üye memnuniyetini temel alarak 2014 yılında TSE ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemleri Belgesini almış ve 2015 yılında akredite olarak beş yıldızlı borsa olmuştur. Artık Avrupa ve dünyadaki uluslararası borsa sınıfına geçmiştir. 2019 yılında ise Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvar belgesini alarak 12 lisanslı depoya 28 mühendis personelle hizmet vermeye başlamıştır” dedi.
Sivas’ın tarımsal özellikleri hakkında bilgiler veren Karakaya; “Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan, farklı iklim ve coğrafya özelliklerine sahip bir ildir. Sivas’ta tarımın gelişmesinde etkili olan faktörler arasında toprak yapısı, su kaynakları, iklim koşulları, bitki örtüsü, nüfus yapısı ve ulaşım imkanları sayılabilir. Ülkemizin önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip illerinden biri olan Sivas’ımızı zirveye taşıyacak birçok projeye sahibiz. ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas’ tarım ve hayvancılık seferberliği kapsamında belirlenen; Koyun Yapağısının Etkin Değerlendirilerek Ekonomiye Kazandırılması Projesi, Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi, Tarımsal Alanların Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi, Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi, Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi, Gürün Badem Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Mikro Havza Bazlı Meyveciliği Geliştirme Projesi, Suşehri ve Akıncılar İlçesi Salçalık Domates Yetiştirme Projesi ve bizimde üyesi olduğumuz Şarkışla Tarıma Dayalı (Besi) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ŞTDİOSB) ile Sivas’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli yükselmiştir. İlimiz gerek geniş tarımsal arazi varlığı ve gerekse mikroklima gösteren tarımsal havza varlığına bağlı olarak zengin bir tarımsal ürün çeşitliliği sunan tarımsal alanları ile önemli bir bitkisel üretim merkezidir. Sivas ilinde bitkisel ürünler üretimi içerisinde en önemli gelir kaynağı olarak ilk sırada yer alan tarla ürünleri tahıllar, yem bitkileri, endüstri bitkileri ve yemeklik baklagiller olmak üzere dört ana grup altında değerlendirildiğinde gerek üretim miktarı gerekse ekiliş alanı açısından ilk sırada tahıllar gelmektedir. İlimiz üretilen bitkisel ürünler bakımından; tohumluk patates üretiminde Türkiye 1’ncisi, yulaf ve tritikale üretiminde Türkiye 2’ncisi, kimyon üretiminde Türkiye 3’üncüsü, buğday üretiminde Türkiye 5’ncisi, korunga üretiminde Türkiye 5’incisi, arpa ve şekerpancarı üretiminde Türkiye 6’ncısı, patates üretiminde Türkiye 6’ncısı, çerezlik ayçiçeği üretiminde Türkiye 7’ncisi, kayısı üretiminde ise Türkiye 10’ncusudur. Tarla ürünleri üretimi 3 milyon ton, meyve üretimi 16 bin ton, sebze üretimi ise 28 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Hayvansal üretim bakımından ise; arıcılık işletme sayısında Türkiye 2’ncisi, bal mumu üretiminde Türkiye 2’ncisi, bal üretiminde Türkiye 4’ncüsü, kovan sayısında Türkiye 6’ncısı, inek sayısında Türkiye 8’incisi, manda sayısında Türkiye 10’uncusu, koyun sayısında Türkiye 10’uncusu, büyükbaş hayvan sayısında Türkiye 10’uncusu, küçükbaş hayvan sayısında Türkiye 19’uncusudur. Hayvansal üretimde büyükbaş 402 bin adet, küçükbaş 1 milyon adet, et üretimi 7 bin ton, süt üretimi 708 bin ton, bal üretimi ise 7 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Üreticilerimiz 2022 yılında 657 milyon TL, 2023 yılında ise 549 milyon TL destek almıştır” diye konuştu.
İlimizde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret alan 21 adet ürünü bulunduğunun altını çizen Karakaya; “Bunlar, Kangal Balıklı Kaplıcası, Kangal Koyunu, Şarkışla Kilimi, Yenihan Bebekleri, Divriği Pilavı, Gemerek Gilaburusu, Gürün Dut Pekmezi, Koyulhisar Domatesi, Suşehri Kuru Fasulyesi, Zara Balı, Zara Sac Ekmeği, Tonus Köftesi, Ulaş Etli Pidesi, Ulaş Yaprak Döneri, Sivas El Halısı, Sivas Bıçağı, Sivas Kemik Tarağı, Sivas Pezik Turşusu, Sivas Köftesi, Sivas Katmeri ve Sivas Pastırmasıdır. Borsamız tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınan tescil belgesi ile resmi anlamda markalaşan ‘Sivas Pastırması’, lezzetini Sivas’ta yetiştirilen büyükbaş hayvan etinden, Sivas tuzundan ve çemeninden almaktadır. Sivas pastırması; 2 yaşını doldurmuş erkek dana etinin Sivas kaynak tuzu ile tuzlanıp doğal hava şartlarında kurutulması ve çemen ile kaplanması suretiyle üretilmektedir. Sivas Pastırmasına karakteristik özelliğini kazandıran bir diğer önemli unsur kurutma işleminin tamamen doğal hava şartlarında yapılmasıdır. Bunun yanında Sivas'ta markalaşacak daha birçok ürünümüz bulunmaktadır. Zeron Buğdayı, Sivas Sucuğu, Sivas Fırın Kellesi ve Sivas Tuzu’nun da tescili için başvurumuzu yapacağız. İnşallah bu ürünlerimizde zaman içerisinde coğrafi işaretli ürünler arasına katılmış olacak” açıklamasında bulundu.