Kanser tedavisi imkansız değil
Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, “Kanserde tedavi imkansız değil. Kanserde erken tanı oldukça önemli. Sivas’ta kanser hastalarını tedavisi noktasında büyük gelişmeler var. Kanser hastalarının il dışına gitmesine gerek yok” dedi.
Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, Sivas’ta kanser tarama sayılarının her geçen gün arttığını belirterek, Kanser hastalığının tedavisinde erken teşhisin oldukça önemli olduğunu söyledi.
Her yıl 4 Şubat tarihinin Dünya Kanser Günü olarak tüm Dünyada kutlandığını belirten Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam; “2012 yılında Sivas’ta meme kanseri tarama sayısı 2 bin 285’den 3 bin 156’ya, Rahim ağzı kanseri taramasını 5 bin 386’ya çıkarmışız. Rahim ağzı taramalarında 147 şüpheli vaka bulmuşuz. Yine kolorektal kanserlerde 2012 yılında 103 vatandaş taranmış bu sayı 2014 yılında 9 bin kişiye ulaşmış. Bunların içinden 609 şüpheli vaka çıktı” dedi.
Taramaları KETEM, Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığı ile yapıldığını belirten Sağlam; “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi. Kanser toplumda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmakta. 2013 yılında gerçekleştirilen Dünya Sağlık Toplantısı’nda “Dünya Kanser Bildirge” si yayınlanmış ve bu bildirgede global kanser yüküne değinilerek kanser kontrolünün önemi vurgulanmıştır. Bu yıl Kanser Günü temamız “imkansız değil” olarak belirlenmiştir. Buradan yola çıkarak, Sağlıklı Yaşamayı Seçmek İmkansız Değildir diyebiliriz. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiğinde bu rakam %50’ye ulaşmaktadır. Ayrıca ültraviyole radyasyondan korunma cilt kanserinin önlenmesinde, mesleksel ve çevresel maruziyetler, örneğin asbestoz da kanser yükünün artmasında önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde de bu konuya oldukça fazla önem verilmektedir ki mevcut tütün ve obezite eylem programlarımız çok başarılı sonuçlar ile hızla devam etmektedir. Bu programlara ek olarak kanser özelinde Türkiye Radon Haritalandırma ve Eylem Planı, Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Eylem Planı, Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerinin İzlenmesi gibi çok yeni programlar da başlatılmıştır. Kanser kontrol planları, hasta ve yakınlarının, duygusal, zihinsel ve bedensel iyiliğine etki eden tüm faktörlere yönelik psikososyal destek sağlayacak şekilde hazırlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki gerek kayıtçılık ve tarama, gerekse de tedavi ve palyatif bakım olsun birden fazla alt başlığı bulunan ve bu başlıklar arasında çok önemli bir koordinasyon ve planlama bütünlüğünü gerektiren ‘Kanser ile mücadele’de şüphesiz ki etkin bir ‘Ulusal Kontrol Programı’nın bulunması en önemli adımı oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda; 2013-2018 yılları arasında ‘Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın 2. Fazı uygulamaya geçilmiş ve daha önce 2 olan tarama sayısı 3’e çıkmıştır. Kanserde Erken Tanı İmkansız değildir. Kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini ve erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmak amacını taşımaktadır. Kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmakta olup yapılan kanser tarama sayısı hem Türkiye genelinde hem de birinci basamak düzeyinde rekor kırmıştır. Kanserde tedavi imkansız değil” ifadelerini kullandı.