Kangal`da `Siyanürlü Altın` Faaliyetine Yürütmeyi Durdurma Kararı
Sivas`ın Kangal İlçesi`nin Bakırtepe Dağı`nda siyanürle altın çıkarmak için çalışma yapan şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada karar açıklandı.
Sivas`ın Kangal İlçesi`nin Bakırtepe Dağı`nda siyanürle altın çıkarmak için çalışma yapan şirket ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada karar açıklandı. Sivas İdare Mahkemesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun yetersiz olduğuna ve bölgede maden işletmesi kurulmsının çevreye zarar verebileceğine dikkat çekerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çetinkaya Beldesi yakınlarındaki Yama Dağı`nın uzantısında yer alan, bin 500 metre rakımdaki volkanik göl Bakırtepe Dağ`ında altın çıkarılması için Demir Export Şirketi 2 yıl önce çalışma başlattı. Alevi inancına göre Hazreti Hızır`ın yaşadığı yer olan ve kutsal sayılan Bakırtepe Dağı`ndeki siyanür tehlikesine karşı Elkondu, Eğricek, Pınargözü, Bulak, Dışlık ve Kangal Dernekler Federasyonu`nun bir araya gelerek oluşturduğu Bakırtepe Çevre Platformu ile Sivas`ta bulunan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ise yürütmenin durdurulması istemiyle Sivas İdare Mahkemesi`nde dava açtı. Daha önce görülen duruşmada mahkeme bilirkişi heyeti raporu doğrultusunda jeolojik yapı ve flora faunası açısından yöredeki bazı bitkilerin ortadan kaldırılacağına yönelik eksiklikler saptanması nedeni ile kısmı yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sivas İdare Mahkemesi`nde geçen yıl Aralık ayında son kez görülen davaya, davacı köy muhtarları ve köylüler ile davacı ve davalı tarafın avukatları katıldı. Davacı köylülerin avukatları, ilgili bölgenin çevrede bulunan Alevi ve Sünni köyler tarafından kutsal bir alan olduğunu ve ibadet yeri olarak görüldüğünü, işletmenin faaliyetini sürdürmesi halinde, bölgede insan yaşamının sıkıntıya gireceğini, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılamayacağını belirterek, kamusal yarardan çok yaşam hakkına yönelik bir karar verilmesini beklediklerini dile getirdi. Davalı taraf ise eksikliklerin giderildiğini savundu.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Tarafları dinleyen mahkeme yaklaşık bir aylık incelemeden sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararında sürdürülebilir gelişme için çevre duyarlılığının zorunlu olduğuna vurgu yapılırken, hazırlanan ÇED raporunun yeterli olmadığı ve projenin flora-fauna açısından çevresel sorunlara yol açacağı belirtildi. Kararda ayrıca, `Bakırtepe`nin zirvesinde bölgedeki yöre halkının kimi zaman kullandığı ziyaret yerinin yanı sıra ÇED izin alanının hemen kenarında bir höyüğün olduğunun görüldüğü, yöre halkı tarafından Bakırtepe`nin kendileri için kutsal olduğu, burada kurban kestiklerinin ifade edildiği, aynı yerde, insanların oturup günahlarından arındığına inandığı yerlerin bulunduğu, üstelik bu yerlerin ÇED izin alanının merkezi bir yerinde bulunduğu, dolayısıyla ÇED raporunda yöre halkının bu tür kültürel ve inanç faaliyetlerinin de göz önüne alınıp buna göre bir değerlendirme yapılması gerektiğine` dikkat çekildi. Davalı tarafın 15 gün içinde Danıştay`a temyiz başvurusu yapılabileceği belirtildi.
Kararı memnuniyet ile karşıladıklarını belirten Bakırtepe Çevre Platformu gönüllüsü Ali Balkız yarın konuyla ilgili olarak Ankara`da basın toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.