Cumhurbaşkanı, Başbakan,TBMM Başkanı Sivas´a 3.hastane sözü verirken, hastane sayısı bire düşürülüyor. STK´lar ve Sivaslılar hastanelerin birleştirilmemesini, yeni hastanenin modern bir yapıda hizmet vermesini istiyor.
Kandırıldık mı ?
Cumhurbaşkanı, Başbakan,TBMM Başkanı Sivas´a 3.hastane sözü verirken, hastane sayısı bire düşürülüyor. STK´lar ve Sivaslılar hastanelerin birleştirilmemesini, yeni hastanenin modern bir yapıda hizmet vermesini istiyor.
Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak ?Sivas´ta sağlıkla ilgili şuanda bir dönüşüm yapılmakta. Tek bir hastane çatışı altında buluşacağız ?
Sivaslı verilen sözün yerine getirilmesini istiyor.
Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve zamanın Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Sivas´a 3. hastane yapılması müjdesinin ardından inşaat çalışmaları tamamlanan hastane ile Sivaslı hüsran yaşadı.
Siyasilerin ?Sivas´ın üçüncü hastanesi olacak ? açıklamalarına rağmen Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak yaptığı açıklamasında ?Sivas´ta sağlıkla ilgili şuanda bir dönüşüm yapılmakta. Tek bir hastane çatışı altında buluşacağız? dedi.
Sivaslı siyasilerin 3.hastane müjdesinin ardından inşaat çalışmaları tamamlanan ve kısa bir süre sonra açılışı gerçekleştirilecek olan hastanenin kaderinin belirlenmesini bekliyor. Aylardan beri kamuoyunun tepkisini alan hastana ile ilgili olarak siyasilerin,sendikaların yaptığı açıklamaların aksine görüşlerini dile getiren Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak ?Sivas´ta sağlıkla ilgili şuanda bir dönüşüm yapılmakta. Tek bir hastane çatışı altında buluşacağız ? dedi.
SİVAS´I AYAĞA KALDIRDI
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 4 yıl önce yapımına başlanan ve TOKİ tarafından asılan tabelada ?T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SİVAS 600 YATAKLI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İNŞAATI İŞİ? yazan ancak bitmesine yakın Sivas Numune Hastanesi tabelası asılan hastanenin açılacak olması Sivas´ta sağlık alanında birçok değişikliğe neden olacak. Şehir merkezinde bulunan Numune Hastanesi ile Devlet Hastanesinin birleşerek yeni hastaneye taşınacak olması Sivaslıları ayağa kaldırdı.
GENEL SEKRETER AÇIKLAMA YAPTI
Basında çıkan haberlere rağmen günlerdir sessizliğini koruyan Sivas Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak, basın toplantısı düzenleyerek akıllardaki sorulara cevap verdi.
Genel Sekreterlik bahçesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Orak, Numune Hastanesi´nin 200 yataklı A Bloğunun yerinde kalacağını ve 25 poliklinikle hizmet vereceğini söyledi. Devlet hastanesinin ise poliklinik binası, laboratuarı ve radyoloji hizmeti devam ederken, yataklı servisinin yeni hastaneye taşınacağını ifade etti. Orak ?Sivas´ta sağlıkla ilgili şuanda bir dönüşüm yapılmakta. Bunun da temelini yeni hastanemizin açılması üzerine kuracağız.
700 YATAK OLACAK
Yeni planlamamızda Sivas´ta öncelikle yeni hastanemiz ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Yeni hastanemizin yatak kapasitesini 700 olarak açmak istiyoruz. Bunlardan 47 tanesi tek kişilik oda, 284 odamız iki kişilik oda, 79 tane yoğun bakım olmak üzere 700 yatak kapasiteli açmayı planlıyoruz. Bunun yanında yaptığımız hasta ziyaretlerinde, polikliniklerde yaptığımız görüşmelerde Sivas´ın Numune Hastanesinin poliklinikle yatan demografik yapısını incelediğimizde A Blok´un 200 yataklı olarak devam etmesi kararını aldık. A Blok yerinde kalacak 200 yatak olarak hizmetine devam edecek. Aynı zamanda 25 poliklinik olarak da hizmetine devam edecek. Orada ağırlıklı olarak bulundurmayı planladığımız bölümler fizik tedavi, kardiyoloji, göğüs hastalıkları hizmetleri, cildiye ve psikiyatri klinikleri. Yaptığımız çalışmalarda bu 5 kliniğin yatan hasta ve poliklinik bazında ki oranı tüm polikliniklerin %25´ini içermekte. Böylece bu hastalarımızın bu çevrede yaşayan yaşlı hastalarımızın ve bu polikliniklere müracaat eden hastalarımızın mümkün olduğunda yerinde hizmet almasını sağlamaya çalışacağız. Devlet hastanesi ile ilgili olarak da mevcut devlet hastanesinin poliklinik binası, laboratuvarı ve radyoloji hizmeti devam edecektir. Devlet hastanesinin sadece yataklı servis bölümünü yeni hastanemize taşıyacağız. Toplamda bakıldığında biz 2 hastanemizi aynı isim altında 905 yataklı büyük bir Numune Hastanesi açmayı planlıyoruz. 700 yatak Yeni Numune Hastanesi, 205 yatak A Blok toplam 905 yatak olarak tek isim altında büyük bir Numune Hastanesi olarak açmayı planlıyoruz.?
YOĞUN BAKIM HİZMETLERİ YENİ HASTANEDE
Poliklinik hizmetlerini şehir merkezinde vermeye devam edeceklerini ifade eden Orak, yoğun bakım hizmetlerinin ise yeni hastanede vermeyi planladıklarını söyledi. Orak ?Peki, neden 905 yatak. Biz Sivas´tan mümkün olduğunca hasta sevkini ve normal muayene hastalarının gitmesini engellemek istiyoruz. Bunun da yolu yatak kapasitesi artırarak Sivas´a getirmeyi planladığımız spesifik uzman hekim sayısını artırmaya çalışıyoruz. Yeni hastanemizde açmayı planladığımız özellikli birimler var. Bunlar bir permatoloji merkezi, paliatik bakım merkezi, argoloji merkezi ve en önemlisi de kardiyovasküler cerrahiyi şuanda 2015 yılının ilk 6 ayında 45´in üzerinde kardiyovasküler cerrahi ameliyatı yapıldı. Biz bunları özellikle medya ile paylaşmadık. Neden paylaşmadık şuanda mevcut Numune Hastanesinin gerek fiziki koşulları, gerek ameliyathane koşulları gerekse ameliyat sonrasındaki yoğun bakım durumu uygun olmadığı için bunu paylaşmadık ama Yeni Numune Hastanesinde biz kardiyovasküler cerrahi üzerinde sadece kardiyovasküler cerrahi değil diğer cerrahi alanlarda da tıbbi derinliğimizi artıracak önlemler almak istiyoruz. Yeni numune Hastanesini biz cerrahi merkez gibi düşünüyoruz. Poliklinikleri ağırlıklı olarak il merkezinde bu hizmeti vererek hasta akışını mümkün olduğunca yeni hastaneye engellemiş olacağız. Poliklinik hizmetlerini şehir merkezinde vereceğiz ama cerrahi olarak müdahaleleri ve yoğun bakım hizmetlerimizi ağırlıklı olarak yeni hastanede vermeyi planlıyoruz.?
HASTALAR ŞEHİR DIŞINA GİTMEYECEK
İlimizde birçok hastanın şehir dışında tedavi olmak zorunda kaldığını ifade eden Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yavuz Orak artık hastaların Sivas´tan gitmek zorunda kalmayacağını söyledi. Orak ?905 yatak üzerine çıktığımızda bizim ilimize getirmeyi planladığımız özellikli branşlar nelerdir? Bu konu bizim için çok önemli. İlimizde şuan mevcut olmayan adli tıp uzmanı şuan ilimizde adli tıp uzmanı bulunmamaktadır. Argoloji uzmanı, çocuk genetik uzmanı, çocuk göğüs hastalıkları, cerrahi onkoloji. Şimdi biz hastanelerimizi Sivas´ta çok fazla cerrahi onkoloji yapılmakta sadece üniversitemizde yapılmakta ve Sivas´ta yaşlı popülasyonu yüksek olduğu için kanser görülme oranı da yüksek olduğunu düşünüyoruz. Fakat bu hastalarımız maalesef büyük merkezlere Kayseri ve Ankara´ya gitmekte. Cerrahi onkoloji getirmeyi istiyoruz önümüzdeki süreç içerisinde biz radyasyon onkoloji kuracağız. Bunu getirebilmemiz için cerrahi onkoloji uzmanına ihtiyacımız var. bunu da ancak PDC kadromuzu artırarak yaparız. Bunun yanında çocuk nöroloji uzmanı, çocuk yoğun bakım uzmanı ilimizde maalesef çocuk yoğun bakım sadece üniversite hastanemizde var devlet hastanelerimizde yok. Türkiye için çok önemli bir ihtiyaç. Eğer biz sağlıkta merkez olmayı istiyorsak çocuk yoğun bakım ünitesi mutlaka kurmak zorundayız. Bunun yanında gastroenterolojik cerrahi, geriatri merkezini A Blokta yavaş yavaş hastane taşındıktan sonra aktif hale getireceğiz. İş ve meslek hastalıkları Türkiye´de yeni bir bilim dalı Sivas´ta da özellikle madencilik çok yaygın bir alan olduğu için biz bu konuda çok eksik olduğunu düşünüyoruz mutlaka getirmeye çalışacağız. Bunun yanında jinekolojik onkolojik cerrahi ve yoğun bakım uzmanı ilimizde şuan yoğun bakım uzmanı mevcut değil ama biz yeni hastanede yaklaşık 79 tane yoğun bakımımız olacak. 79 tane yoğun bakım yatağının 60 tanesi erişkin yoğun bakım biz burayı yönetebilmemiz için ve dışarıdan hasta sevki alabilmemiz için mutlaka bir yoğun bakım uzmanına ihtiyacımız var.?
A2 GRUBU HASTANELERDE İLK 4´TE
Yeni hastanenin A2 grubu içinde yer aldığını ve Sivas´ın bu grupta 4´üncü büyük hastane olacağını söyleyen Orak ?Önümüzdeki süreçte bu uzmanlık alanları yavaş yavaş sahaya çıkacaklar ve bizde yaptığımız bir planlama ile 905 yatağın üzerine çıkarak Türkiye´de kendi grubu içerisinde A2 grubu hastaneler içerisinde Türkiye´nin dördüncü büyük hastanesi olacağız ve sahaya çıkan her spesifik uzman hekimi almaya talip olacağız bu bizim için çok önemli. Türkiye´nin dördüncü büyük A2 grubu hastanesi olacağız. Bunlardan birincisi Malatya, ikincisi Kahramanmaraş, üçüncüsü Denizli dördüncüsü de inşallah biz olacağız. Türkiye genelinde 749 tane hastane içerisinde de eğitim ve araştırmalar da dahil olmak üzere Türkiye´nin 13´ncü büyük hastanesi olacağız. Nüfusa göre baktığımızda bu çok ciddi bir rakam ama bizim için önemli olan bu hastanenin içerisinde spesifik branşlarla tıbbi derinlik sağlayarak büyük cerrahiler yaparak doldurmamız lazım. Sadece yatak kapasitesi ile bağlantılı değil. Biz burada hem sağlık çalışanı sayımızı artırmaya çalışacağız hem de hekim PDC´sini artırmaya çalışıyoruz. Mevcut şuanda 13-14 tane anestezi uzmanı varken bu sayıyı 19-20´ye çıkaracağız ki yoğun bakımlarımızı çok daha rahat çok daha efektif yönetebilelim.?
Orak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.