Kalp Hastaları Soğuğa Dikkat!
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Başçil, kalp hastalarını soğuk hava ve gribal enfeksiyonlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı
Özellikle 65 yaş üstü kalp hastaları ile kalp ve kalp kapağı ameliyatı olmuş kişilere soğuk havalarda dışarıya çıkmamaları tavsiyesinde bulunan Başçil, 65 yaş üzerindeki hastaların ise grip aşısı olmalarında fayda olduğunu söyledi Soğuğun memleketi Sivas’ta kış yüzünü gösterdi. Hava sıcaklığının eksi değerlere düştüğü kentte, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakaları artış gösterdi. Kentte, çok sayıda kişi, soğuk algınlığı ve grip şikâyeti ile hastanelere akın ederken, kalp hastalarına önemli bir uyarı geldi. Numune Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Başçil, soğuk hava ve buna bağlı gelişen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların kalp hastaları için büyük risk oluşturduğunu belirterek önemli tavsiyelerde bulundu.
“AŞIRI SOĞUKLARDA KALP HASTALARI DIŞARI ÇIKMAMALI”
Soğuk havanın kalp hastalarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Hasan Başçil, ciddi kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin soğuk havalarda dışarıya çıkmaması gerektiğini söyledi. Kalp hastalarının soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Başçil, bu tür rahatsızlıkların kalp hastaları için ciddi tehlike oluşturduğunu belirtti.
Başçil, “Özellikle mevsim geçiş dönemlerinde kalp hastalığı olanlar daha dikkatli olmalı. Kalp ameliyatı olmuş olanlar ya da ciddi kalp rahatsızlığı olanlar, ani sıcaklık değişikliğinde bazı virüsler etkin hale geldiği için risk altında. Biz bu hastalarımıza özellikle soğuk havalarda dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. İnsanların toplu bulunduğu yerlerde gribal enfeksiyon çok daha hızlı yayıldığı için bu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaları lazım. Aynı zamanda gribal enfeksiyon bulunan kişilerle temas etmemeleri de çok önemli.” İfadelerini kullandı.
“65 YAŞ ÜSTÜNDEKİLERE GRİP AŞISI ÖNERİYORUZ”
Kalp ve kalp kapağı ameliyatı olmuş kişilerde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların kalp krizini tetikleyebildiğini belirten Başçil, 65 yaş üzerindeki hastaların ise grip aşısı yaptırmalarında fayda olduğunu belirtti. Başçil, “Özellikle kalp hastalığı geçirmiş ve 65 yaş üzerinde olan hastalarımıza grip aşısı öneriyoruz. Bu hastalarımız grip hastalığını normal insanlara göre daha ağır geçirdikleri için mutlaka grip aşısı yaptırmalılar. 65 yaş üstü kalp hastaları ile birlikte kalp ameliyatı olmuş, kapak ameliyatı olmuş hastalarımız daha riskli grupta. Gribal enfeksiyonlar bu hastalarımızda daha ağır seyrediyor. Kalp krizini tetikleyebilir. Ya da kapak ameliyatı olduysa takılan kapakların bozulma ve tıkanma ihtimali artmaktadır. O yüzden mümkün olduğunca bu durumda kendi doktorlarıyla görüşmeleri gerekmektedir.”
“MUTLAKA KENDİ DOKTORLARINA DA GÖRÜNMELERİ GEREKİR”
Kalp hastalarında beslenme ve diyetin de çok önemli olduğunu belirten Op. Dr. Hasan Başçil, bu hastalarda vücut direncinin düşmemesi gerektiğini belirtti. Kalp hastalarının herhangi bir enfeksiyon durumunda başka branşların yanı sıra mutlaka kendi doktorlarına da görünmesi gerektiğini belirten Başçil, şu ifadeleri kullandı: “Bu hastalarımıza ilaçlarını düzgün kullanmalarını, soğuk havalarda dışarı çıkmamalarını ve soğuk havalarda spor yapmamalarını öneriyoruz. Ayrıca bu hastalarımızın beslenme ve diyetlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü vücut direnci düştüğü zaman hastalıkları tetikliyor. Bu nedenle beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Vücut direnci düşüp yeni ilaçlar başlandığı zaman ritim bozukluğuna neden olabilir. Kalp hastaları gribal enfeksiyon durumunda veya vücutta herhangi bir enfeksiyon olduğu zaman, diğer branşların yanında kendilerini takip eden doktorlarına mutlaka görünmeliler. Çünkü bu hastalarımız genelde ömür boyu ilaç kullanan hastalarımızdır. Bu insanlar ilaç kullandıkları için yeni ilaç yazılacağı zaman diğer ilaçlarla etkileşip etkileşmediği ya da ne gibi etkilerinin olduğunu kendi doktorlarıyla görüşmeleri gerekiyor. Bu hastalarımız ani sıcaklık değişimlerine karşı da dikkatli olmalılar. Çünkü ani sıcaklık değişimleri vücutta reaksiyonlara neden olur ve kalp krizini tetikleyecek durumlar ortaya çıkabilir.”