İlimizin ?Sessiz gözlemcisi´ lakabıyla tanınan ve resmen bir Sivas aşığı olan araştırmacı-yazar Kadir Üredi, 3. kitabını çıkardı. ?Sivas´ımı Sıtkınan Sevdim´ adlı kitabını çıkan yazar Üredi´ye, Mayıs ayında büyük bir organizasyonla imza töreni de yapılaca
Kadir Üredi´nin 3. Kitabı Çıktı
İlimizin ?Sessiz gözlemcisi´ lakabıyla tanınan ve resmen bir Sivas aşığı olan araştırmacı-yazar Kadir Üredi, 3. kitabını çıkardı. ?Sivas´ımı Sıtkınan Sevdim´ adlı kitabını çıkan yazar Üredi´ye, Mayıs ayında büyük bir organizasyonla imza töreni de yapılacağı öğrenildi
Sivas´ın tarihi ve kültürel geleneklerini avucunun içi gibi bilen, ?Sivas´ın sessiz gözlemcisi´ lakaplı ve tanınışmış isimlerden olan araştırmacı-yazar Kadir Üredi 3. kitabını çıkardı.
?Bir Şehrin Beş Hali´, ?Şehrin Ahşap Zamanı´ isimli kitapları büyük beğeni toplayan Üredi, Kitabevi yayınlarından, yine Sivas´ın tarihi ve kültürel geleneklerini anlatan ?Sivas´ımı Sıtkınan Sevdim´ isimli 3. kitabını çıkardı.
Geçirdiği hastalık öncesi son kez kitabını yazan ve daha yeni yayımlanan şehir kitabını yazar Üredi, kızları Figen, Funda ve Ferda´ya armağan etti.
KİTAP TANITIMI VE İMZA
GÜNÜ DÜZENLENECEK
Değerli yazar Kadir Üredi için kitap tanıtımı ve imza gününün düzenleneceği de öğrenildi. Mayıs ayının 2. haftasında yapılması planlanan tanıtım ve imza töreninin, Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesinde yapılacağı öğrenildi.
ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILACAK
Önümüzdeki ay yapılacak olan imza töreni ve kitap tanıtım programına il protokolü ve Sivas´ın önde gelen isimlerinin de davet edileceği öğrenildi. Kütüphanede yapılacak olan programa çok sayıda vatandaşında katılması bekleniyor.
YILIN ŞEHİR KİTABI ÖDÜLÜNÜ ALDI
Yazar Kadir Üredi´nin yazdığı ilk kitap ?Bir Şehrin Beş Hali´ yılın ödülünü aldı. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın şehir kitabı ödülü 2006 yılında Üredi´nin ?Bir Şehrin Beş Hali´ adlı kitabına verildi.
KADİR ÜREDİ KİMDİR?
1933 yılında, Kadir Gecesine denk gelen Şubat ayının 14´ünde dünyaya geldi. İsmini doğum gününü hatırası olarak Abdülkadir koydular. Babası 40 yıl boyunca Kaleboynu mahallesinin muhtarlığını yapan, Sivas´ın son dülgerlerinden Kara Şükrü, annesi ise Şaziye Hatun´dur.
İlk tahsiline İsmet Paşa İlkmektebinde başladı. Burayı bitirdikten sonra Sanat Okuluna kaydoldu. Bu arada yaz tatillerinde babasının yanında paha biçilmez bir mimari stajı yaptı. Sanat okulundaki tahsilini yarım bırakıp Sivas´ta dülgerlik sanatının son icralarını babasıyla birlikte ortaya koydu.
Askere gitmeden önce bir müddet TCDD Yıl Atöyesi´nde çalıştı. Askerlik dönüşünde ise Cer Atölyesi´nin Modelhane bölümüne girdi. Aralıksız 30 yıl çalıştıktan sonra 1987´de emekli oldu.
Çalışma hayatına her zaman eşlik eden okuma faaliyet, emeklilikten sonra meyvelerini verdi ve yazmaya dönüştü. Sivas´ta yayınlanan Revak, Hayat Ağacı, Sultan Şehir ve Sivas Kültür gibi dergilerde hep Sivas´a dair yazdı. Ömrünü geçirdiği şehir, yazılarının hem sahnesi, hem konusu hem de baş aktörü oldu. İlk iki kitabı Ötüken Neşriyat tarafından yayınlandı; ?Bir Şehrin Beş Hali? (2006, 2. bs., 2009) ve ?Şehrin Ahşap Zamanı? (2009). Türkiye Yazarlar Birliği´nin ?Yılın Şehir Kitabı? ödülü 2006´da Bir Şehrin Beş Haline verildi. Sivas´ımı Sıtkınan Sevdim, yazarın üçüncü kitabı.
Kadir Üredi halen doğup büyüdüğü ve büyük bir aşk ile bağlandığı Sivas´ta yaşıyor.